НЕнаука

Странните и ужасяващи медицински инструменти в човешката история

Имате ли чувството, че човечеството се е побъркало и до такава степен вярва в конспирации, че ще се самозатрие? Хората масово вярват на всякакви откровени глупости – лечение с пиявици, изсмукващи „токсини“, клизми с и без кафе, чесън във всякое едно телесно отверстие, което може да си представите, пиене на урина и други. Но всъщност историята помни много, много странни псевдонаучни практики, които (за наше щастие) са вече забравени.

Комплекти за клизма с тютюнев дим

Когато за пръв път модерните западни хора се сблъскват с тютюн, лекарите са предполагали, че може да има ценни медицински свойства. Тогава шарлатани създават клизмата с тютюнев дим, при която буквално някой продухва задника на пациента с дим. Въпросната терапия можела да лекува всичко – от настинки, до опасната по онова време холера. Използвала се е и за спасяване на удавници.

Търговците естествено веднага се спускат по течението и създават специални тютюневи клизми в комплект с „круша“ от свинска кожа. Топ качество.

Водни филтри подсилени с радиация

Преди около 100 години, малко след смъртта на Кюри, която е пионер в областта на радиоактивността, хората са смятали, че би било добра идея да „добавят радиация“ към питейната вода. Нещо, което между другото се наблюдава напълно естествено в минимални и безопасни количества в питейните водоизточници.

Идеята е била изключително популярна, защото тогава е било открито, че някои естествени горещи извори са били радиоактивни, а всеки знае, че щом нещо е природно и естествено, то трябва да е полезно и безопасно. СПА процедурите и горещата вода са по-скоро благоприятни за кожата и здравето като цяло, а хората са смятали, че това се дължи именно на радиацията. Пазарът бива залят със всякакви странни съдове и уреди за съхранение на вода, с идеята към нея да се прибавя „радиация“. Един от тези уреди хем е изстудявал вода, хем е съдържал в себе си карнотит – руда, която съдържа уран и радий и която подлежи на радиоактивен разпад и води до образуването на газ радон. Ебен Байерс, известен по онова време американски атлет, умира от злокачествени тумори след като му е било предписано лечение с разтворен във вода радон.

Радиационни кукли

По време на Студената война, когато най-големите страхове за руснаци и американци са били свързани с ядрени експлозии и оръжия, учените често са прибягвали до използване на кукли, за да се симулира какво би се случило с хора, ако бъдат изложени на радиация.

Куклите са били определено страшно изглеждащи, но са били добра алтернатива за изучаване на въпросните ефекти. В книгата, носител на награда Пулицър – „The Plutonium Files“ са описани множество притеснителни експерименти с радиация, приложена върху войници, тестиси на затворници, бременни жени, увредени деца и дори крадени човешки трупове.

Пръстени против мастурбация

През цялата човешка история мастурбацията е била анатемосвана поради различни културни, морални и религиозни причини. Твърдяло се е, че ненужното самозадоволяване е източвало виталните енергии на тялото, което водело до различни заболявания, лудост и дори смърт.

Именно тук се намесват пръстените, които се поставят на мъжките полови органи. Те са се поставяли в основата и са причинявали ужасяваща болка, ако някой получи ерекция и реши да си „посегне“. Често са се използвали в психиатрични заведения.

И още едно решение за справяне с „проблема“

Предишният описан метод може на някого да се стори леко… средновековен и остарял. Електрическата аларма за времето си е била изключително по-модерен и цивилизован метод за справяне с мастурбацията. Инструментът се е състоял отново от пръстен. Ако членът еректира, ще настъпи затваряне на отворена електрическа верига, при което по пръстена ще премине електричество, а и в допълнение ще се чуе силна звукова аларма.

Електротерапевтична клетка

Maкар да звучи така сякаш няма сериозни лечебни свойства, електротерапевтичните клетки са били широко използвани във Франция между 1890 – 1910 г. за терапия на хора, страдащи от неврологични и психиатрични разстройства. Пациентите са заставали в основата, докато силно напрежение е протичало около тях в серия кабели. Процедурата не е била болезнена за пациентите, но не е и ясно какви терапевтични свойства е имала.

Smokey Susan

Това е името на модерна образователна кукла, чиято цел е да повдигне важен въпрос относно пушенето. Тя е била използвана, за да се демонстрира нагледно вредата от тютюнопушене по време на бременност, което е било свързано с увеличен риск от аборти, увеличен риск от синдром на внезапната детска смърт и подобни. Поставете запалена цигара в устата на куклата и димът бива отвеждан директно в буркан, който съдържа вода и модел на ембрион. Докато цигарата гори, водата става кафеникава, а катранът се отлага по повърхността на течността.

Пробиване на дупки в главата

Имате главоболие? Издълбайте си дупка в черепа.

Преди хиляди години създаването на отвор в главата със специален за целта инструмент се е считало за най-модерна медицинска техника. Всъщност това се смята за един от най-старите опити за извършване на хирургична интервенция.

Методът се нарича трепанация и е бил популярен до средновековието в Евразия и двете Америки. Логиката зад самата процедура не е напълно изяснена, нито пък е обяснима популярността, но се е ползвала за терапия на травми на главата и дори психологични проблеми.

content-1518099639-284967065-7793eae599-o[1]

Военни медицински комплекти

По време на гражданската война в САЩ ампутациите са били нещо нормално в ежедневието. Във времена, когато за бактериите почти нищо не се е знаело, а болниците са били оставяни без почти никакви консумативи, ампутирането на крайник след огнестрелна рана е бил единственият начин за предпазване от бъдеща инфекция.

Поради тази причина нужните медицински комплекти са изглеждали по-скоро като изкарани от филм на ужасите, отколкото като полезни инструменти.

Материали: http://www.iflscience.com/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook