НЕнаука

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV (Бизнес новините) публикува абсурдна статия за една от любимите храни на хората, в която нямаше много верни твърдения, но пък бе с потенциал да всее немалко паника у лековерните хора. Не е ясно защо бизнес сайт споделя манипулативни новини на тема земеделие, но пък явно на никой не му е направило впечатление какви абсурди са изписани, защото статията е споделена от медията майка – bTV.

Според автора на статията, любимите на (почти) всички банани са обозначени с цифров код, който носи някаква скрита информация, която само те ще ни разкрият. Твърди се, че ако кодът започва с “3” или “4” това означавало, че бананите били “отглеждани с помощта на торове и технологии от последните 50-ина години”. В това елементарно описание се вписват всички конвенционални и биологични методи за култириваране на растения, защото те са от последните 50 години (и повече) и ВСИЧКИ изпозлват торове и пестициди (химия). За мен е напълно непонятно какво лошо има в торовете и технологиите от последните години при положение, че те са се доказали като високодобивни и ефективни… Нима нещо наложило се през годините е лошо? Ако кодът започва с 9 означавало, че бананите били органични и са били отглеждани без торове и пестициди. Това разбира се не е вярно, защото “органично” не означава да не се използват пестициди и торове, а да не се използват определени класове продукти. Препаратите в органичното земеделие са не по-малко рискови.

Снимка от статията на bTV.

Най-страшна се оказва осмицата… Ако кодът започва с 8, това означава, че бананите са били генетично модфицирани. Към момента обаче на световния пазар няма комерсиално достъпен сорт генетично модифицирани банани, а следователно щом никой не продава ГМО банани, то това, което ядете със сигурност не е ГМО… Друг е въпросът, че човекът до такава степен е променил генома на бананите, че от неядливи те вече са вкусни и ядливи.

А какво всъщност за тези кодове?

Тези стикери с кодове всъщност не носят информация за опасности или рискове. Това са PLU (Price Look Up) кодове и имат една единствена функция – да идентифицират уникални разновидности на насиптни плодове. Тези кодове са създадени, за да улеснят големите търговски вериги, които продават повече от една разновидност на един и същи плод, но са с различни цени. Така чрез този код можете да проверите откъде произлиза тази разновидност, както и да получите повече информация за него и в крайна сметка да докажете, че сте закупили точно това, което сте търсили. Според организацията зад тази номенклатура няма абсолютно никаква логика зад раздаването на тези кодове. То е абсолютно случайно и без никакъв друг скрит замисъл. Кодовете са ограничена серия и за момента са четири цифрени 3*** и 4***. Когато се изчерпят, ще се пристъпи към използването на пет цифрени 83*** и 84***. Припомнете си, че според статията на bTV кодовете започващи с 8 обозначават ГМО храни, а според създателите на номенклатурата това е просто разширение на номерацията…


Източник:

  1. https://businessnovinite.bg/bg-biznes/zashto-da-ne-kupuvame-banani-ako-nomerat-na-lepenkata-zapochva-s-8.html
  2. https://www.ifpsglobal.com/PLU-Codes
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм