НЕнаука

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV (Бизнес новините) публикува абсурдна статия за една от любимите храни на хората, в която нямаше много верни твърдения, но пък бе с потенциал да всее немалко паника у лековерните хора. Не е ясно защо бизнес сайт споделя манипулативни новини на тема земеделие, но пък явно на никой не му е направило впечатление какви абсурди са изписани, защото статията е споделена от медията майка – bTV.

Според автора на статията, любимите на (почти) всички банани са обозначени с цифров код, който носи някаква скрита информация, която само те ще ни разкрият. Твърди се, че ако кодът започва с “3” или “4” това означавало, че бананите били “отглеждани с помощта на торове и технологии от последните 50-ина години”. В това елементарно описание се вписват всички конвенционални и биологични методи за култириваране на растения, защото те са от последните 50 години (и повече) и ВСИЧКИ изпозлват торове и пестициди (химия). За мен е напълно непонятно какво лошо има в торовете и технологиите от последните години при положение, че те са се доказали като високодобивни и ефективни… Нима нещо наложило се през годините е лошо? Ако кодът започва с 9 означавало, че бананите били органични и са били отглеждани без торове и пестициди. Това разбира се не е вярно, защото “органично” не означава да не се използват пестициди и торове, а да не се използват определени класове продукти. Препаратите в органичното земеделие са не по-малко рискови.

Снимка от статията на bTV.

Най-страшна се оказва осмицата… Ако кодът започва с 8, това означава, че бананите са били генетично модфицирани. Към момента обаче на световния пазар няма комерсиално достъпен сорт генетично модифицирани банани, а следователно щом никой не продава ГМО банани, то това, което ядете със сигурност не е ГМО… Друг е въпросът, че човекът до такава степен е променил генома на бананите, че от неядливи те вече са вкусни и ядливи.

А какво всъщност за тези кодове?

Тези стикери с кодове всъщност не носят информация за опасности или рискове. Това са PLU (Price Look Up) кодове и имат една единствена функция – да идентифицират уникални разновидности на насиптни плодове. Тези кодове са създадени, за да улеснят големите търговски вериги, които продават повече от една разновидност на един и същи плод, но са с различни цени. Така чрез този код можете да проверите откъде произлиза тази разновидност, както и да получите повече информация за него и в крайна сметка да докажете, че сте закупили точно това, което сте търсили. Според организацията зад тази номенклатура няма абсолютно никаква логика зад раздаването на тези кодове. То е абсолютно случайно и без никакъв друг скрит замисъл. Кодовете са ограничена серия и за момента са четири цифрени 3*** и 4***. Когато се изчерпят, ще се пристъпи към използването на пет цифрени 83*** и 84***. Припомнете си, че според статията на bTV кодовете започващи с 8 обозначават ГМО храни, а според създателите на номенклатурата това е просто разширение на номерацията…


Източник:

  1. https://businessnovinite.bg/bg-biznes/zashto-da-ne-kupuvame-banani-ako-nomerat-na-lepenkata-zapochva-s-8.html
  2. https://www.ifpsglobal.com/PLU-Codes
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook