НЕнаука

Как бях съден и публично обиждан от (алтернативен) медицински център “Интеграмед”, затварян за нарушения

Днес ще ви запозная с една много дълга история, чието начало е далечната 2016 година и кулминира през 2020 година. Докато животът на всички ни бе променен в негативна посока от настоящата пандемия, аз трябваше да преживея и едно интересно изпитание – да бъда съден от медицински център за алтернативна медицина, който се управлява от професор от БАН (Институт по Електроника) и който център доказано практикува дейности (към конкретния момент) в нарушение на Закон за здравето, което бе констатирано от РЗИ София. Срещу мен бе заведена тъжба, а в последствие и прокурорско разследване. Искането към мен бе за обезщетение от хиляди левове, а в последствие бях и публично унижен от тях.

Оказва се, че много лекари и журналисти са били атакувани по същия начин от тези хора, но аз предпочитам това да не остане премълчана тайна. Самото изживяване не бе от най-приятните, но определено бе доста интересно. Благодаря за помощта на адвокат Мария Шаркова и адвокат Сева Памукчиева.

Предистория

Началото на тази история започва на 11 юни 2016 година, когато Нова телевизия излъчи в своето предаване “Ничия земя” един материал, който бих определил като едночасова реклама на медицински център “Интеграмед“, в който се практикуват неконвенционални методи за лечение на онкологични заболявания в нарушение на Закон за здравето. В самото предаване болниците, лекарите и българската онкология бяха илюстрирани като жадни за пари, които не се грижат за болните, а само и единствено “Интеграмед” предоставя безболезнено и ефективно лечение на онкологични заболявания. Разбира се аз изразих публично мнението си, а няколко дни по-късно Министерство на здравеопазването се самосезира и затвори временно “Интеграмед” (Източник 1). Оказва се, че центърът вече е имал опит с подобни ситуации и по-късно той по един или друг начин възстанови дейност.

През следващите години не съм спирал да следя дейността на този център. Имах доста силен интерес към него. Бе ми интересно дали след нарушенията и затварянето си дали всичко е оправено. В края на 2018 година пуснах подписан от мен сигнал до Столична здравна инспекция, която е под шапката на Министерство на здравеопазването. Проверката за пореден път установява едно и също нарушение – “Интеграмед” лекува онкологично болни, но без да има законовото право да прави това – няма специалист онколог. Центърът може да осъществява медицинска дейност само в конкретни три направления – “Урология”, “Хирургия” и “Вътрешни болести”, но не и дейности в направление “Онкология“. Причината е, че няма наличен лекар с призната специалност “Онкология”. Управителят д-р Христо Дамянов има докторска степен по научна специалност “Онкология”. Но притежаването на ОНС “Доктор” не е равно на притежаване на медицинска специалност, това не го прави компетентен в тази сфера и законът не му позволява да практикува тази специалност.

Минаха повече от 2 години от пускането на този сигнал и получаване обратно на отовор. Знаех, че тази организация действа изключително агресивно и ме бе страх да направя всичко това публично. Управленското дуо изключително смело пуска сигнали и оплаквания срещу лекари към Български лекарски съюз, а много журналисти са били психически тормозени. По това време все още бях обвързан с държавна институция, бях докторант и се страхувах, че за мен биха настъпили изключително тежки последици. Все пак колегата на д-р Дамянов тогава бе директор на Институт по електроника към БАН – проф. Лъчезар Аврамов.

В средата на 2020 година реших да направя целия случай публичен. Това стана отново тук в блога ми със статията: “Интеграмед (София): опасен медицински център за лечение на рак, който функционира в нарушение на закона” (Източник 2), която държа да отбележа, че бе изключително сдържана, без нападки на личностна основа и изключително добре аргументирана. В същия този период животът започна сякаш да се подобрява. Мерките от пандемията се разхлабваха, болните намаляваха, радвахме се на хубавото време, а аз лично започвах нова и изключително вънуваща работа, докато един топъл следобед през юли не получих обаждане от Икономическа полиция и разбрах, че съм разследван от прокуратурата и към мен има заведена тъжба за не малка сума пари.

Какъв е проблемът?

Може би се чудите какъв е проблемът и защо си създавам цялото това главоболие? През тази пандемия основното притеснение на хората е, че държавата иска да ни ваксинира, да приложи прекалено нов метод, който не е достатъчно добре изпитан и никой не знае какви биха били последиците в близкото бъдеще. Това е и моето притеснение за методите на лечение в “Интеграмед”. И докато настоящите ваксини всъщност се основават на добре обосновани научни концепции, а ефективността и безопасността им е доказана върху извадка от десетки хиляди хора, то методите на “Интеграмед” граничат с научната фантастика, а достоверни данни за ефективност никъде не могат да бъдат намерени.

Докато четете тази статия, искам да ви припомня, че не трябва да забравяте едно заключение от мащабно изследване относно лечението на рак с алтернативни методи, което гласи, че рискът от смърт при лекуване на онкологични заболявания с подобни методи нараства с цели 250%. Причината е, че недоказаните методи в най-добрия случай може да не ви навредят, но да забавят адекватното лечение, заболяването да прогресира и вече да е прекалено късно за каквито и да е мерки. Или с други думи – активното бездействие убива (Източник 3).

Сред най-често използваните алтернативни терапии са следните по-долу описани. Сред тях инсулин потенцираната терапия е “златният стандарт” за онкологично лечение в центъра:

Инсулин потенцирана терапия

1_zUlagLms2TpZvE_2TR-yAQ

Основната терапия в “Интеграмед” се нарича инсулин потенцирана терапия. Методът е създаден във времената, когато разбиранията за онкологичните заболявания са били прекалено оскъдни, примитивни, а дори представата за тях е била по-скоро грешна. През 1932 година мексиканският лекар Донато Перез Гарсия създава този метод и го използва за лечение на различни тежки заболявания при десетки хора. В началото той се е опитвал да лекува сифилис с помощта на инсулин, но методът се е оказал неефективен. Впоследствие се насочва именно към ракови заболявания. Просто е имал усещане, че това е лек за всичко. Поредната панацея.

Самата терапия не е развита на базата на някакви емпирични данни, наблюдения или изследвания, а просто на голото усещане, че клетките увеличават своята пропускливост за различни медикаменти при третиране с инсулин. Затова самата процедура представлява вливане на инсулин. При последвалото спадане на кръвната захар се влива и глюкоза, а в последствие и различни антиракови медикаменти, но с 10 пъти по-ниски концентрации. За нещастие клетъчните мембрани са доста консервативни и не пропускат лесно вещества във вътрешността на клетките. Да, инсулинът влияе върху активния транспорт на въглехидрати. Сякаш наистина увеличава пропускливостта, но има данни за именно въглехидрати, но не и за различните медикаменти за лечение на онкологични заболявания. С други думи тази теза е силно съмнителна.

Инсулинът като медикамент не е предназначен за използване по подобен начин, а похабяването му при очаквания негов недостиг в близко бъдеще е истинско престъпление.

Ако трябва да сме безчувствено откровени, за почти сто годишната история на тази терапия има само едно или две изпитвания върху по-малко от 100 човека, които всъщност дават крайно противоречиви и дори по-скоро отрицателни резултати. През 2003 година е публикувано едно такова изследване, което се основава на представителна извадка от едва 30 жени с рак на гърдата, разделени в три групи – 10 лекувани само с инсулин, 10 лекувани само с метотрексат и 10 лекувани с инслин + метотрексат. Резултатите показват, че нито един от тези методи не води до положителен резултат (излекуване или редукция на образуванието). Само при жените, лекувани с инсулин + метотрексат се наблюдава стабилно развитие на заболяването – нито се влошава, нито се подобрява. Тоест инсулин потенцираната терапия според това изследване е просто неефективна (Източник 4).

Днес се смята, че инсулинът увеличава пропускливостта на клетъчните мембрани на раковите клетки за определени онкологични медикаменти. Смята се, че това прави излишно използването на медикаменти с високи дози. На теория това звучи добре, но не и на практика. Те могат да се намалят. Преди година в престижния медицински и научен журнал The Lancet бе публикувана обширна научна статия по темата. В нея се твърди, че към момента има публикувани само две клинични проучвания, които изследват ефектите на тази инсулинова терапия като резултатите са по-скоро отрицателни. Инсулин потенцираната терапия не успява да лекува рак. В изследването се посочва и че етичната страна на този проблем също е притеснителна. Макар повечето алтернативни центрове да не публикуват своя ценоразпис и той да си остава скрит, цените всъщност са изключително високи. В САЩ един подобен център (Arizoa Center for Advanced medicine) таксува по 50 000$ за два месеца инсулинова терапия. Тази цена не включва цената за реалната химиотерапия или за други процедури. Към момента просто не е доказано, че тази терапия работи (Източник 5).

В САЩ има и множество наказани практикуващи лекари. През 2007 година д-р Russell Hunt (Източник 19),  2012 д-р Les Breitman (Източник 6), 2012 д-р Juergen Winkler (Източници 7 и 8) са били наказани с парични глоби и/или отнемане на лекарски права поради използване на инсулин потенцирана терапия и други по манипулативен и заблуждаващ пациентите начин. Изват се претенции за нереалистични лечебни ефекти, с което привличат голям брой онкологично болни хора, загърбвайки истинската медицина.

Терапията всъщност е и рискова. Съществува голям риск от изпадане в хипогликемия. Но може би най-притеснително е, че при този метод болините се лекуват с минимални количества от химиотерапевтиците. Това може да направи онкологичното образувание резистентно към медикаментите и би затруднило сериозно лечението. Освен това съществува огромно количество данни и описани случаи, които показват, че инсулинът всъщност увеличава риска от развитие на почти всички форми на рак (Източници 9 и 10).

Инсулинът по-скоро  стимулира развитието на онкологични заболявания

Представата на лекарите от “Интеграмед” за ролята на инсулина в онкогенезата е по-скоро инфантилна – вливаш венозно инсулин, той създава пори в мембраната на раковите клетки и те умират. Всъщност множество епидемиологични изследвания показват, че съществува положителна връзка между диабет тип 2 и раковите заболявания. Няколко in vitro и in vivo изследвания показват, че високи концентрации на инсулин и инсулин подобните растежни фактори (протеини със секвенция и структура наподобяващи тези на инсулина) могат да инициират сигнални пътища, които да индуцират онкогенеза или прогресивно развитие на вече налично онкологично заболяване (Източник 11).

Лабораторно е установено, че инсулинът и инсулин подобните растежни фактори (IGF) имат силно митогенно и антиапоптично действие при различни видове ракови клетки. Това означава, че инсулинът и сродните му молекули могат от една страна да стимулират деленето на раковите клетки, а от друга страна да инхибират апоптозата (програмирана клетъчна смърт) при тях. Освен това инсулиновите молекули синергично могат да подсилят митогенното и антиапоптично действие на други фактори и стероиди. Изследвания върху животните показват, че инсулинът и подобните му молекули могат да увеличат потока на енергия към раковите клетки, което да стимулира техния растеж (Източници 12 и 13).

Инфузия на витамини

Това е друга изключително често прилагана терапия за алтернативно лечение на рак, която се предлага и в “Интеграмед”. Вярва се, че инфузията на огромни количества (грамове) витамини ще спре растежа и образуването на рак и ще подхрани организма. Идеята е, че ракови образувания се създават под действието на силни окисляващи съединения, а витамин С и Е (които са силни антиоксиданти) неутрализират действието на свободните радикали (свободни кислородни форми). Но всъщност ефектът е точно обратен. Клетките на имунната система използват именно свободни радикали (реактивни кислородни форми), с които убиват патогени и малигнени клетки. При наличие на антиоксиданти се неутрализира единственото оръжие, с което се контролира разпространението на ракови образувания. Така всъщност се стимулира метастазирането и вместо да се увеличи продължителността на живот, тя значително се намалява. В случая в сайта на “Интеграмед” е споделено, че се вливат по количества по-големи от 25 грама витамини при единична инфузия. Пълният курс включва 8-10 преливания.

Интересното е, че от десетилетия (от миналия век) е установено, че инфузията на високи дози витамини и конкретно витамин С няма терапевтични действие върху различни онкологични заболявания (Източник 14). Десетилетия по-късно ситуацията не е променена и се препоръчва подобна терапия да не се прилага, защото просто не е доказана ефективността и (Източник 15). През 2011 година стартира мащабното изследване VITAL с представителна извадка от 25 871 индивида, чиято цел бе да се установи каква е връзката между приемът на витамин D и развитието на рак. 8 години по-късно става ясно, че приемът на витамини не намалява риска от развитието на рак на гърдата, простата или дебелото черво. Смъртността също не е редуцирана (Източник 16). През 2019 година благодарение на две публикувани независимо едно от друго проучвания в престижния журнал Cell става ясно, че не е никак добра идея при наличие на онкологично заболяване да се приемат огромни количества антиоксидантни вещества като витамин С, Е или каротини. Това би довело до усилено метастазиране и влошаване на здравословното състояние (Източници 17 и 18).

Обвинението

Обвиненията на д-р Дамянов и проф. Аврамов са серия от неверни твърдения. На първо място те очевидно са обидени, че съм изрекъл твърдението, че “управляват” Интеграмед.

Видно от подписаното обръщение на двамата специалисти, публикувано в сайта на Интеграмед и адресирано към БТВ (Източник 19) единият е управител, а другият изпълнителен директор. Очевадно е, че и двамата взимат управленски решения в тази фирма, а това влиза идеално в рамките на дефиницията на използваното от мен твърдение: “и е управляван от“.

За огромно съжаление в този първичен документ аз съм описван като “подсъдим” и “подсъдимият“. До този момент за 30 годишния си житейски път аз не съм влизал в съдебна зала, не съм бил съден или осъждан.

Изключително неприятно е, че д-р Дамянов и проф. Аврамов внушават чрез тъжбата си, че аз съм ги обвинил в убийство или, че съм ги нарекъл убийци. Подобни смели и грозни описания никога не бих си позволил да отправя към конкретни хора… Тези свободно съчинения се основават на тенденциозно тълкуване на изречението: “Алтернативната и интегративна медицина убиват болните с бездействие.” Все пак нека не забравяме, че тези методики на лечение излагат на значително по-висок от смърт болните.

Според едно от обвиненията, отправени към мен е, че съм нарекъл медицинските специалисти, че не са лекари или се съмнявам в тяхната медицинска правоспособност. Всъщност подобно твърдение никога не съм изказвал. Просто акцентирам върху факта, че към дата на отправеният сигнал към РЗИ д-р Дамянов няма специалност “Онкология”, а според РЗИ Интеграмед няма право да практикува лечение на подобни заболявания. Вие бихте ли се лекували от лекари без специалност? Например бихте ли лекували гръбначен проблем при дерматолог?

Грозни обиди по медиите срещу мен

Малко след цялата тази драма до медиите бе разпространен този текст, който бе публикуван и в Offnews като право на отговор. В няколко пасажа съм описан по един изключително неприятен и грозен начин като включително ми е поставена и диагноза. От всички документи се вижда един изключително забавен абсурд. Проф. Аврамов (професор по физика) се определя като директор на медицински център, обикаля всички медии, за да говори за медицина и лечение на онкологични и вирусни заболявания, а в същото време обвинява мен в липса на правоспособност и компетенция. Като цяло самият скандал е заради липса на компетенция – едни хора нямат правоспособност да лекуват хора с определени проблеми и това е доказано със становище на РЗИ.

Какъв е краят?

Краят на този опит за сплашване е изключително забавен. Съдията, който разглежда тъжбата открива десетки грешки и не може да разбере как точно е извършено деянието, за което ме обвиняват. Може да се каже, че това е един не особено компетентно написан документ, но достатъчен, за да ти причини малко неприятни емоции.


Цитирана литература:

Източник 1: http://epicenter.bg/article/Zatvoriha-meditsinski-tsentar-za-alternativno-lechenie-na-rak/100071/2/45

Източник 2: Интеграмед (София): опасен медицински център за лечение на рак, който функционира в нарушение на закона

Източник 3: Skyler B Johnson, Henry S Park, Cary P Gross, James B Yu; Use of Alternative Medicine for Cancer and Its Impact on Survival, JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Volume 110, Issue 1, 1 January 2018, Pages 121–124, https://doi.org/10.1093/jnci/djx145

Източник 4: Lasalvia-Prisco, E., Cucchi, S., Vázquez, J. et al. Insulin-induced enhancement of antitumoral response to methotrexate in breast cancer patients. Cancer Chemother Pharmacol 53, 220–224 (2004). https://doi.org/10.1007/s00280-003-0716-7link.springer.com/article/10.1007/s00280-003-0716-7#citeas

Източник 5: Insulin potentiation therapy for cancer? Sissung, Tristan M et al. The Lancet Oncology , Volume 20 , Issue 2 , 191–192

Източник 6: Barrett S. Les Breitman loses medical license. Casewatch, Aug 31, 2013.

Източник 7: Accusation. In the Matter of the Accusation against Juergen G. Winkler, M.D. Medical Board of California Case No. 10-02009-200762, Filed June 9, 2011.

Източник 8: Decision and order. In the Matter of the Accusation against Juergen G. Winkler, M.D. Medical Board of California Case No. 10-02009-200762, June 13, 2012.

Източник 9: Yu–Xiao Yang, Sean Hennessy, James D. Lewis, Insulin therapy and colorectal cancer risk among type 2 diabetes mellitus patients, Gastroenterology, Volume 127, Issue 4, 2004, Pages 1044–1050, ISSN 0016–5085, https://doi.org/10.1053/j.gastro.2004.07.011.

Източник 10: Why are cancer patients using non-proven complementary therapies? A cross-sectional multicentre study in Norway Risberg, T. et al. European Journal of Cancer , Volume 33 , Issue 4 , 575–580

Източник 11: Leroith D, Scheinman EJ, Bitton-Worms K. The Role of Insulin and Insulin-like Growth Factors in the Increased Risk of Cancer in Diabetes. Rambam Maimonides Med J. 2011;2(2):e0043. Published 2011 Apr 30. doi:10.5041/RMMJ.10043

Източник 12: Herbert Yu, Thomas Rohan, Role of the Insulin-Like Growth Factor Family in Cancer Development and Progression, JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Volume 92, Issue 18, 20 September 2000, Pages 1472–1489, https://doi.org/10.1093/jnci/92.18.1472

Източник 13: Singh P, Alex JM, Bast F. Insulin receptor (IR) and insulin-like growth factor receptor 1 (IGF-1R) signaling systems: novel treatment strategies for cancer. Med Oncol. 2014;31(1):805. doi:10.1007/s12032-013-0805-3

Източник 14: Charles G. Moertel, M.D., Thomas R. Fleming, Ph.D., Edward T. Creagan, M.D., Joseph Rubin, M.D., Michael J. O’Connell, M.D., and Matthew M. Ames, Ph.D. 1985. High-Dose Vitamin C versus Placebo in the Treatment of Patients with Advanced Cancer Who Have Had No Prior Chemotherapy — A Randomized Double-Blind Comparison. January 17, 1985 N Engl J Med 1985; 312:137-141 DOI: 10.1056/NEJM198501173120301

Източник 15: Ahmet Unlu, Onder Kirca, Mustafa Ozdogan, Erdinç Nayır, High-dose vitamin C and cancer, Journal of Oncological Science, Volume 1, 2016, Pages 10-12, ISSN 2452-3364, https://doi.org/10.1016/j.jons.2015.11.010.

Източник 16: Manson JE, Cook NR, Lee IM, Christen W, Bassuk SS, Mora S, Gibson H, Gordon D, Copeland T, D’Agostino D, Friedenberg G, Ridge C, Bubes V, Giovannucci EL, Willett WC, Buring JE; VITAL Research Group. Vitamin D supplements and prevention of cancer and cardiovascular disease. N Engl J Med 2019; 380(1):33-44. PMC6425757

Източник 17: Nrf2 Activation Promotes Lung Cancer Metastasis by Inhibiting the Degradation of Bach1 Lignitto, Luca et al. Cell, Volume 178, Issue 2, 316 – 329.e18

Източник 18: BACH1 Stabilization by Antioxidants Stimulates Lung Cancer Metastasis Wiel, Clotilde et al. Cell, Volume 178, Issue 2, 330 – 345.e22

Източник 19: https://www.integramed.org/btv-sluginazh-deklarativnost-sluginazh-imitaciya-sluginazh-sluginazh

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook