Наука

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни добавки, съдържащи никотинамид мононуклеотид (NMN) или по-бързо усвояемия никотинамид рибозид (NR). Тези две съединения се смятат за прекурсори на никотинамид аденин динуклеотид (NAD+), който е основен коензимен фактор във фундаменталните окислително-редукционни реакции и синтезa на аденозинтрифосфат. Или по-просто казано – нужно съединение за синтеза на енергия във (почти) всички организми. За нещастие с годините количество на NAD+ в тялото намалява естествено и затова витае идеята, че можем да повишим концентрацията му чрез хранителни добавки. Именно поради значимостта си, продуктите съдържащи тези съединения придобиват почти митичен образ с чудотворни свойства – могат да ни подмладят, да подобрят когнитивните функции да насърчат клетъчното възстановяване, да насръчат клетъчното подмлаяване (каквото и да означава това), да подобрят съня, да подобрят инсулиновата резистентност, да подпомогнат сърдечното здраве, да ускорят метаболизма (каквото и да означава това), да подобрят настроението. По време на ковид пандемията в САЩ дори се твърдеше, че тези добавки лекуват Sars-cov-2 инфекция.

Единственият проблем във всички тези продукти е, че твърденията им са прекалено смели, не лежат на реални клинчни проучвания, прекалено преувеличени и надути претенции за ефекти върху здравето. Ограничени и малки изпитвания върху животни се транслират директно върху хора, което е повече от некоректно.

Но имайте предвид, че не всичко е розово с тези хранителни добавки (никотинамид монокуклеотид и никотинамид рибозид). Има множество изследвания, които показват, че тези съединения вероятно имат способността дори навредят на човешкото здраве. Така например през 2022 година изследователи от Университета в Мисури доказват, че примеът на никотинамид рибозид и увеличената му концентрация в тялото е възможно в експериментални условия да увеличат риска от развитие на изклчюително агресивната  тройно негативната форма на рак на гърдата и метастазиране в мозъка (Източник 1). В други изследвания се обяснява, че тъй като NAD+ и неговите прекурсори имат основна роля в енергийния метаболизъм, то приемът на подобни добавки може да има стимулиращо действие на едно налично онкологично заболяване. Причината е, че раковите клетки имат висока енергийна потребност, а един от естествените механизми на тялото е да намали концентрацията на NAD в раковите клетки с цел да се намали енергийното потребление, съответното и интензивното делене и метаболизъм. Чрез суплементирането този естествен защитен процес е неутрализиран, а ракът стимулиран (Източник 2). Но все пак все още има още доста работа, за да се затвърдят като истина тези резултати.

Макар тези хранителни добавки да са сравнително нов феномен на българския пазар, то в САЩ са популярни от години. Те се възползват от едно междинно състояние – възползват се от възможността да не се рекламират и вписват като хранителни добавки, което ги облекчава от гледна точка на регулации, но в същото време правят заявки за изключително сериозни ефекти върху здравето, които граничат почти с лекарствени продукти. Поради тази причина изключително сериозният регулатор в САЩ, който се занимава с всеки аспект на храните, добавките и лекарствата (FDA), на 11 октовмри 2022 година започна мащабно разследване на всички продукти с никотинамид и забрани маркетирането им като хранителни добавки. Причините са, че регулаторът има сериозни съмнения относно безопасността на тези продукти, те прекрачват границата на хранителните добавки и се доблжиават до лекарствени продукти, а всичките им претенции за здравословни ефекти остават като цяло недобре аргументирани. Макар търговците да настояват всичко това да бъде прекратено, на 30 август 2023 година FDA обяви, че не променя позицията си относно никотинамид продуктите (Източник 3).  

Какво показват клиничните проучвания на никотинамид рибозид хранителните добавки?

За огромно съжаление към момента има ограничен брой клинични проучвания, разглеждащи никотинамид рибозид и ефектите му върху здравето на хората. Дори по-лошото е, че голяма част от тези изследвания са проведени без контролна плацебо група, което означава, че няма как да знаем дали наблюдаваните и описани ефекти по време на изпитването се дължат на хранителната добавка или на други фактори, които не подлежат на контрол от изследователите. Или с други думи – изследванията са некачествени. Кличните проучвания за съжаление не търсят отговор дали никотинамидът може да удължи живота или да върне младостта, което отново поставя под въпрос откъде идват тези смели твърдения на търговците на хранителни добавки (Източник 4).

Най-голямото и най-добре проведеното клинично проучване до момента е публикувано през 2019 година и е било с представителна извадка от 140 души. Целта му е била да се определи профилът на безопасност на никотинамид рибозид (НР) в различни дози от 100 mg до 1000 mg на ден в продължение на 8 седмици. Резултатите показват, че концентрацията на НР в кръвта се увеличава пропорционално с дозировката (очаквано), но за щастие някакви значими негативни и притеснителни ефекти върху здравето и физиологията на хората не се наблюдават. Тоест добавката като цяло може да се смята за безопасна (Източник 5).

Българските търговци на хранителни добавки твърдят, че никотинамид рибозидът „подобрява инсулиновата чувствителност“ и „ускорява метаболизма“ каквото и да означават тези твърдения… За огромно нещастие в малкото налични клинични изпитвания, контролирани чрез плацебо група, подобни ефекти не са ясно видими. В клиничното изпитване на Wang et al. (2022) (Източник 6) на 20 от участниците е даван никотинамид рибозид във вариращо количество, а на други 10 плацебо. По време на изследването са измервани количествата на калий, глюкоза, нивата на инсулинова резистентност, кръвно налягане, телесно тегло, хематокрит, хемоглобин и чернодробни маркери. Нито един от тези показатели (включително инсулиновата резистентност) не е претърпял промяна, сякаш никотинамидът не оказва никакво влияние. 4 години по-рано е било проведено друго подобно изследване, при което никотинамид рибозид в количества от 2000 mg/ден е бил даван на 40 мъже с наднормено тегло. Резултатите отново показват, че хранителната добавка просто не оказва никакво влияние върху инсулиновата чувствителност. Приемът на хранителната добавка не оказва по никакъв начин и промени в метаболизма, макар в рекламите да се твърди друго (Източник 7). Нещо повече – наскоро бе доказано, че като цяло метаболизмът на хората през годините е относително постоянен и той не търпи забързване или забавяне особено чрез магически хапчета (9). Дори по-притеснителното е, че според Damgaard и колеги, в някои проучвания ясно се вижда, че в групите хора, които приемат никотинамид рибозид се наблюдава дори увеличена инсулинова резистентност и известно покачване на теглото, което авторите на изследванията пренебрегват, докато всички (дори минимални) положителни ефекти се преувеличават и приписват безспорно на приема на хранителна добавка, макар да не е коректно и да се игнорират всички странични фактори (Източник 4).

Относно подмладяващите ефекти на никотинамид рибозидa на молекулярно, клетъчно или някакво друго ниво няма никакви сведения. Няма проведени проучвания, които да показват, че тази добавка безспорно има подмладяващи свойства или удължава живота, което ни кара да се чудим как търговците са разбрали за тези им предполагаеми свойства. Ако в клинично проучване не си доказал, че твоят продукт се бори със стареенето, как правиш такива смело заявки?

В рекламите на продуктите се твърди, че приемът на тези капсули „увеличават нивата на NAD+ в организма“. Това обаче е само частично вярно, защото според клиничните проучвания, докато концентрацията на NAD+ и прекурсурите му в кръвта се увеличават пропорционално  с приетото количество, то следа от NAD+ почти няма в мускулите и в мозъка. Вероятно поради тази причина не е установено приемът на никотинамид да подобрява мускулната функция (Източник 8 и 4).

Като цяло може да се обощи, че макар множеството здравни претенции, които се отправят от търговците на хранителни добавки, единствените относително положителни ефекти от редовния прием на никотинамид рибозид е, че той вероятно е безопасен и нивата на маркерите на възпаление се редуцират. В резултат на приема на никотинамид се увеличава концентацията на NAD+ кръвта, но не и в други тъкани на тялото (макар твърденяита на търговците). Приемът на добавката към момента не е видно да влияе върху инсулиновата резистентност или метаболизма като цяло. Определено, ако си похарчите парите за подобни продукти, няма да се подмладите, няма и да удължите живота си.


Източник 1: Tamara Maric, Arkadiy Bazhin, Pavlo Khodakivskyi, Georgy Mikhaylov, Ekaterina Solodnikova, Aleksey Yevtodiyenko, Greta Maria Paola Giordano Attianese, George Coukos, Melita Irving, Magali Joffraud, Carles Cantó, Elena Goun, A bioluminescent-based probe for in vivo non-invasive monitoring of nicotinamide riboside uptake reveals a link between metastasis and NAD+ metabolism, Biosensors and Bioelectronics, Volume 220, 2023, 114826, ISSN 0956-5663, https://doi.org/10.1016/j.bios.2022.114826.

Източник 2: Jabbari, P.; Yazdanpanah, O.; Benjamin, D.J.; Rezazadeh Kalebasty, A. Supplement Use and Increased Risks of Cancer: Unveiling the Other Side of the Coin. Cancers 2024, 16, 880. https://doi.org/10.3390/cancers16050880

Източник 3: FDA-2023-P-0872-2022_attachment_1.pdf (npanational.org)

Изотчник 4: Mads V. Damgaard, Jonas T. Treebak ,What is really known about the effects of nicotinamide riboside supplementation in humans.Sci. Adv.9,eadi4862(2023).DOI:10.1126/sciadv.adi4862

Източник 5: 32D. Conze, C. Brenner, C. L. Kruger, Safety and metabolism of long-term administration of NIAGEN (nicotinamide riboside chloride) in a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial of healthy overweight adults. Sci. Rep. 9, 9772 (2019).

Източник 6: D. D. Wang, S. E. Airhart, B. Zhou, L. M. Shireman, S. Jiang, C. Melendez Rodriguez, J. N. Kirkpatrick, D. D. Shen, R. Tian, K. D. O’Brien, Safety and tolerability of nicotinamide riboside in heart failure with reduced ejection fraction. JACC Basic Transl. Sci. 7, 1183–1196 (2022).

Източник 7: O. L. Dollerup, B. Christensen, M. Svart, M. S. Schmidt, K. Sulek, S. Ringgaard, H. Stodkilde-Jorgensen, N. Moller, C. Brenner, J. T. Treebak, N. Jessen, A randomized placebo-controlled clinical trial of nicotinamide riboside in obese men: Safety, insulin-sensitivity, and lipid-mobilizing effects. Am. J. Clin. Nutr. 108, 343–353 (2018).

Източник 8: J. B. Jensen, O. L. Dollerup, A. B. Moller, T. B. Billeskov, E. Dalbram, S. Chubanava, M. V. Damgaard, R. W. Dellinger, K. Trost, T. Moritz, S. Ringgaard, N. Moller, J. T. Treebak, J. Farup, N. Jessen, A randomized placebo-controlled trial of nicotinamide riboside+pterostilbene supplementation in experimental muscle injury in elderly subjects. JCI Insight 7, e158314 (2022).

Източник 9: Daily Energy Expenditure Through the Human Life Course,” Herman Pontzer, Yosuke Yamada, Hiroyuki Sagayama, et al. Science, Aug. 12, 2021. DOI: 10.1126/science.abe5017

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

8 лъжи на Тошко Йорданов за ГМО и храните

Ежедневието ни и почти всеки аспект от битовизмите, ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook