НЕнаука

The backlash effect: Костя Копейкин

Да се къпеш в обществена любов не е лесно постижимо, тя лесно може да се загуби и дори да се превърне в обществена омраза, да станеш обект на масови подигравки. Това е нещо, с което през последните дни депутатът Костадин Костадинов се сблъска челно, след което бяха направени опити да се “замаже положението” със серия от абсурдни обяснения, които да тушират острата ответна реакция или казано на омразния английски език за Костадин – the backlash effect.

В основата на проблема стои шеметната трансфорамация на Костадинов от проевропейски настроен, подкрепящ конвенционаланта science based медицина човек към критикуващ (меко казано) всичко западно, отричащ иначе харесваните от него методи на модерната медицина човек. Всичко това, за да запълни една овакантена политическа ниша и немалък запас от гласове, които биха го вкарали в така желаната от него активна политика. Всичко това съпроводено с изказване на редица антибългарски тези (от него и от съпартийците му), нежелание за защита на българския интерес и опазване на независимост, разпространение на антиевропейски и антизападни лъжи и конспирации, нежелание да осъди редица прояви на агресия, убийства на невинни хора и най-вече деца в Украйна.

Тази шеметна трансформация и яростното бранене на чужди източни интереси му спечели прозвището Костя Копейкин. Очевадно Костя е доста обидчив, лесно ранима душа, непонасящ някой да се шегува с него, затова неговата формация това лято бе решила да регистрира “Костя Копейкин” като запазена марка. Очевадният тънък замисъл е прозрачен за всички – да се атакуват със съдебни искове всички, които се подиграват на Костя – медии, блогъри, влогъри, обществени личности, обикновени хора в социалните мрежи. Амбция, която се оказва нереализуема, защото както много адвокати посочиха, всеки има право да използва в комуникацията (устна, писмена или в социалните мрежи) изрази или думи, които са запазена търговска марка. Иначе целият ни езиков речник щеше да бъде неизползваем, а гигантът Apple трябваше да съди всеки, който си купува Apple за закуска.

Тук настъпва и backlash ефектът или как упражняването на груба сила, груб натиск и налагане на чуждо мнение и/или желание водят до светкавично създаване на много повече нови врагове, отколкото старите биват побеждавани. Или с други думи – опитите да победиш своите противници с груба сила (съдебни битки в случая) водят до създаване на пъти повече нови недоброжелатели. Идеална рецепта за загубване на спор или конфликт. Всичко това вече е ясно видимо. Всички се подиграват на Костадин Костадинов в социалните мрежи, в медиите, в разговори помежду си. Известната марка Calvin Klein (CK) е вече е прекръстена на Costya Kopeykin (CK). Съпартийците и самият той веднага излязоха с абсурдно оправдание, че регистрирали тази търговска марка, за да създадат фондация (макар отново според юристи няма как фондация да има регистрирана търговска марка) “Костя Копейкин” на едноименен герой от “Мъртви души” на Гогол, който не бил познат на всички, които се подигравали на Костадин Костадинов, защото те не четяли книги (доста обидно мнение за хората)… Проблемът е, че подобен персонаж “Костя Копейкин” не съществува, а обидното и агресивно поведение към хората е причина за още по-силна ответна реакция (backlash effect).

Интересното е, че освен подобен ефкет на силна ответна реакция (backlash effect), съществува и специфичен коефициент, който измерва броя на нови врагове, които си създавате, докато се борите със старите.

Основната идея е, че в разгара на един конфликт има четири различни типа хора:
първият тип хора са твоите приятели, които ще са безрезервно зад теб.
вторият тип хора са неутралните – тези, които не са напълно наясно със ситуацията. Могат да застанат зад теб, но могат и да се превърнат в твои врагове. Всичко зависи от развоя на конфликта и аргументите.
третата група хора са тези, които не ви харесват. Те в никакъв случай не са на вашето мнение, те искат да видят как губите, но вие не сте сред техните приоритети и едва ли активно ще ви обърнат някакво внимание.
четвъртата група хора са тези, които ви мразят и активно ще ви се противопоставят.

Очакванията на Копейкин са, че чрез регистрацията на търговската марка “Костя Копейкин” и активното атакуване в съда на всички физически и юридически лица, които му се подиграват, да успее да срази своите опоненти, макар този процес да му създаде пренебрежителен брой нови врагове. Все едно да атакуваш трима, да ги победиш и това да генерира само един нов враг – относително нисък коефециент на ответна реакция и нетно добър резултат. Реалността обаче е съвсем друга… В опит да се справи с няколко лица в интернет и най-вече да атакува юридически медии, които му се подиграват, той си създаде стотици нови врагове (поне), а хиляди му се подиграват в интернет. Тоест коефициентът на ответна реакция (backlash coeficient) е огромен и не в негова полза…

Още по-тъжното в цялата тази ситуация е, че Костя Копейкин е юрист и често парадира с това. Опитът обаче да преследваш със съдебни битки всеки, който ти се подиграва, с регистрираната от теб търговска марка показва, че самият Костадин (а и целият му юридически екип) е доста слаб юрист (както твърди и съпартийката му и адвокат Елена Гунчева).

И така в опит да накаже някой за своите наранени чувства Костя Копейкин си създаде нови врагове, много нови подигравки по свой адрес, прякор, който никога няма да изчезне, затвърди слабата юридическа подготовка и показа изключително слаб професионализъм (никакви юридически познания).

Използвана литература: Amy E. Jasperson & David P. Fan (2002) An Aggregate Examination of the Backlash Effect in Political Advertising: The Case of the 1996 U.S. Senate Race in Minnesota, Journal of Advertising, 31:1, 1-12, DOI: 10.1080/00913367.2002.10673656

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook