Наука

Пробиотиците не са ефективни при справяне с тежък гастроентерит при деца

В описанието на множество пробиотични продукти, особено насочените към деца, винаги има твърдения, които не са съвсем „изпипани“ – подсилва имунитета, НАПЪЛНО безопасни, помага при храносмилателни инфекции. Последното твърдение е напълно достатъчно, за да накара всеки родител да затича до аптеката, когато детето е развило тежка храносмилателна инфекции с чести периоди на повръщане (и не само).

Гастроентеритът, който е по-познат като стомашен грип, често се причиняват от бактерии, вируси или паразити. Макар и за кратко, страданието, което носи това заболяване,  е огромно, но не само за болния, а и за близките му. Най-често заболяването се проявява под формата на силна диария и повръщане.

Това обяснява защо много родители биха купили веднага продукт, който обещава да помогне при борбата с подобни инфекции. Това обещават и много пробиотици, чиито добри бактерии биха върнали „баланса в червата“. Според две нови проучвания пробиотиците не могат да прекратят епизодите с повръщане при деца и родителите е по-добре да си спестят малко пари от подобни медикаменти, които в някои случаи могат и да са много скъпи (1, 2).

И в двете проучвания изследователите са изследвали деца между 3 месечна възраст и 4 години, които са били приети в спешните отделения. В допълнение към основното лечение и грижи те са приемали и пробиотик или плацебо в продължение на 5 дни. Учените са проследили състоянието на децата в този период, за да видят дали приемът на животоспособни бактериални култури може да облекчи симптомите. Но в резултатите не се откриват абсолютно никакви разлики между двете групи.

Изследванията са проучвали и различни видове пробиотични култури. В едно от тях е използван щам Lactobacillus rhamnosus от продукта Culturelle, а в другото щам от вида Lactobacillus helveticus от продукта Lacidofil. И двата пробиотика не са повлияли по какъвто и да е начин върху диарията или повръщането.

Проучванията са публикувани в престижния журнал New England Journal of Medicine, а авторите посочват, че пробиотиците имат някакви ограничени положителни ефекти върху коликите при бебетата или при предпазването от тежки инфекции при новородени. Ефекти, които все още трябва да се докажат с допълнителни аргументи. Но провалът при гастроентерита очевидно е голям.

 

Литература:

1)      Schnadower D, Phillip I. 2018. Lactobacillus rhamnosus GG versus Placebo for Acute Gastroenteritis in Children. N Engl J Med 2018; 379:2002-2014 DOI: 10.1056/NEJMoa1802598

2)      Freedman S, Williamson-Urquhart S. 2018. Multicenter Trial of a Combination Probiotic for Children with Gastroenteritis. N Engl J Med 2018; 379:2015-2026 DOI: 10.1056/NEJMoa1802597

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook