Наука

Пушачите могат да живеят по-дълго, ако заменят цигарите с електронни

Спомняте ли си, че на 14 юни 2017 година „Новините на NOVA” излъчиха мащабен репортаж на Живко Константинов, който обяви, че електронните цигари са много по-опасни от конвенционалните (1). Може би трябва да бъдат забранени?

Ново проучване (2) на Georgetown Lombardi Cancer Center, което е публикувано в престижния журнал Tobacco Control (IF = 5.469) доказва, че до 6.6 милион пушачи в САЩ (2% от населението на страната) могат да се радват на значително по-дълъг живот, 6.6 милиона преждевременни смъртни случая по-малко, ако се заменят конвенционалните цигари с електронни за 10 годишен период. Този елементарен акт може да удължи живота на пушачите сборно с 86.7 милиона години.

Проведеното проучване всъщност е един от малкото направени модели, които изучават какви ще са ефектите, ако политиците решат да стимулират използването на електронни цигари. Акцентът е прилагане на политики за стимулиране използването на тези устройства, а не налагане на забрани и рестрикции.

Резултатите от самия модел показват три възможни варианта – два оптимистични и един песимистичен. Резултатите от опитмистичните варианти ги споменах, а според „песимистичните“  биха били спасени едва 1.6 милиона човешки живота, към които биха били прибавени едва 20.8 милиона години  допълнително. Все пак не много лош изход от иначе тежката ситуация.

Но полезните ефекти всъщност няма да се ограничат до тук. Пушачите ще страдат по-рядко от редица болестни състояния, които са свързани с пушенето на цигари.

Това, което политиците могат да направят е да стимулират използването на подобни уреди в заведения за сметка на цигарите. Данъчни облекчения пък биха се изплатили многократно като спестени разходи от лечение на белодробни заболявания. Кампанията и рекламите против цигарите може да се измести към информиране относно разликата между двата класа продукти и благоприятните ефекти при транзиция към е-цигари.

И не! Използването на е-цигари също не е препоръчително за непушачи, но значително би подобрило качеството на живот, ако се практикува от настоящи пушачи.

Цитирана литература:

1)      http://6nine.net/2017/06/25/не-е-цигарите-не-са-по-опасни-когато-н/

2)    Levy DT, Borland R, Lindblom EN, et al Potential deaths averted in USA by replacing cigarettes with e-cigarettes Tobacco Control Published Online First: 02 October 2017. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2017-053759

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook