Наука

Последиците от разпространяването на лъжи от медиите

Всички “медии” ни заливат със стряскаща информация за опасностите, които се крият в храната, околната среда, техниката. В телевизионните предавания често се обсъждат медицински неиздържани непоносимости към храни, химични вещества, токсини от околната среда.

Сред най-големите разпространители на подобни страхове са сутрешните предавания на най-големите телевизии в България – “На кафе” например. Там постоянно се обсъжда все по-често проявяващата (според телевизионните специалисти) се глутенова непоносимост, която всъщност се среща при 1% от населението на дадена популация. Поради масовата дезинформация хората смятат, че всеки некачествен зеленчук е ГМО. Витае и една заблуда, че единствената здравословна и вкусна храна е БИО. Лъжи…

Наблюдава се много интересен феномен, при който след възприемане на информация от медиите, хората започват да вярват в нея и подобно на хипохондриците смятат, че страдат от описаните от медията симптоми, но макар самите те да са здрави.

За да онагледят този феномен, изследователи от престижните King’s College London и Johannes Gutenberg University of Mainz създават много интересен експеримент. Те са представили на хора “образователен филм”за идиопатичната непоносимост към околната среда, която е породена от електромагнитни полета и по-конкретно Wi-fi излъчване. След края на филма всички са били изложени на фалшиво Wi fi излъчване. По-късно са постъпили множество оплаквания от хора в проучването, че са изпитали симптоми, подобни на тези от образователния филм. Голяма част от хората, които не са изпитали симптоми са били силно разтревожени за здравословното си състояние в следствие на облъчването (1).

Хората са си внушили, че страдат от заболяване/състояние, което е описано от медиите…

Имайки предвид колко популярна тема е непоносимостта към глутен, не е чудно защо много хора се оплакват от подобни симптоми. Всъщност много хора не могат да усвояват множество въглехидрати (като лактоза), което им причинява симптоми подобни на глутеновата непоносимостFODMAP синдром (3). Резултатът е видим – едно медицински състояние се превърна в мода, при която е модерно да ядеш без глутен, макар да си напълно здрав.

Но разпространение на популярни заблуди пречи дори и на образованието. От проведено проучване става ясно, че учениците трудно правят разлика между истината, фактите и популярния мит, който са чули в медиите и който се разпространява подобно на вирус в обществото.

Експериментът е представлявал тест с 20 въпроса, който е бил даден на определен брой ученици. В отговорите на всеки въпрос е имало и разсейващ такъв – популярна заблуда. Пример:

Ерик гледа много внимателно как изгаря свещ. След изгарянето на свещта, той се зачудил какво се е случило с восъка. Имал е множество предположения, но с кое сте най-съгласни?

 

А) Част от восъка на свещта се е превърнал (изгоряла) в газове.

Д) Цялото количество восък се е стопил и изтекло в основата.

Популярната заблуда Д) e била избрана от 59% от учениците, а само 17% от учениците са избрали правилния отговор А) (2).

Замислете се какво влияние върху хората оказват медиите, когато прочетете поредната безумна статия или изгледате още един идиотски репортаж без никаква информационна стойност. Това е модерната журналистика.

Литературни източници:

1) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022399912003352

2) http://www.aft.org/ae/spring2016/sadler-and-sonnert

3) http://6nine.net/2015/12/25/o%d1%89%d0%b5-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%bc%d0%b8%d1%82-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%b0%d0%bd-%d0%bd%d0%b5-%d0%b3%d0%bb%d1%83%d1%82%d0%b5%d0%bd%d1%8a%d1%82-%d0%b0-%d0%b2%d1%8a/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook