Наука

Защо био магазините продават отровни био ядки?

Страхът е най-голямата слабост на човека, която го прави лесно манипулириуем. Страхът ни кара да мразим, страхът ни кара да сме лековерни, страхът може да ни убие . Страхът е инструмент, който някои индустрии успешно използват, за да оцеляват.

Страхът е добре усвоен от търговците на биологични храни. Те искат да ви накарат да вярвате, че всичко е отровно, всичко е опасно, всичко иска да ви убие. Никога не забравяйте, че не наличието на химични съединения прави един продукт опасен, а количествата, защото dosis sola facit venenum . В крайна сметката храната е химия…

Може би по-неприятното е, че самата аргументация на тези хора е толкова слаба, че се получават следните бисери:

Untitled-2

Но ако тези хора са последователни в своята логика, те би трябвало да спрат да продават някои продукти, които са пълни с токсини. Но не токсините, от които се опитват да ви изплашат, а реални токсични съединения, които имат способността да доведат до фатален край в относително малки количества. По тяхната логика дори количеството на токсина не е от значение, самият факт, че той присъства в хранителен продукт, прави храната негодна. Но лицемерие…

Няколко големи онлайн магазина за биологични и органични продукти имат смелостта да продават стоки с кайсиеви ядки, които по всички стандарти са животозастрашаващи. Макар да са брандирани като био, това не ги прави безопасни, защото марката „био“ не гарантира безопасност. Тя гарантира използването на определени земеделски практики.

Кое би трябвало да ви притесни?

1)      Всички продукти съдържат амигдалин в често неопределени и вариращи количества. Амигдалинът е цианогенен гликозид, който причинява цианидно натряване. Цианидът е най-популярната отрова в телевизионната и кино индустрия. В най-големи количества се намира в кайсиевите ядки. Амигдалинът в тялото ни се хидролизира от бета галактозидаза или амигдалаза до гентиобиоза и л-манделонитрил. Гентиобиозата се метаболизира до обикновена глюкоза, а манделонитрилът до бензалдехид и хидроген цианид.

2)      Всички продукти от кайсиеви ядки са добре обозначени, че съдържат полезния витамин B17. Проблемът е, че това не е витамин. Съединението амигдалин НИКОГА не е било класифицирано като витамин. Подобно обозначение на опаковката може да накара потребителя да си направи грешни заключения, защото витамините са асоциирани като полезни и безвредни съединения, а амигдалинът не е такова!

3)      Някои търговци спекулират с ползите от витамин B17. В описанията на продуктите е посочено, че ядките съдържащи витамин B17 могат да лекуват всички ракови заболявания. Такива твърдения за реклама на един продукт сa не просто неверни, но и безотговорни. През 2010 година е публикуван обстоен научен обзор, който стига до заключение, че няма статистически значими данни, които да сочат, че амигдалинът може да лекува ракови заболявания (1).

4)      Някои търговци съветват да се консумират по 8 ядки на ден. Но подобен съвет е повече от безумен. Според Европейския орган по безопасност на храните възрастните не трябва да консумират повече от 3 ядки на ден, а децата не повече от 1. Повече от това количество е опасно за здравето ви. Европейският орган е стигнал до заключение (на базата на научни факти), че леталната доза амигдалин е 0,5 до 3,5 милиграма за килограм, затова максимално допустимата граница за консумация е 20 микрограма за килограм (25 пъти под минималната летална доза) (2).   Но физиологични промени настъпват при количества много по-ниски от минималната летална доза.

5)      Забележете, че масово търговците продават по-опасните горчиви ядки. По-опасни са, защото количеството амигдалин в тях е в пъти по-голямо. Според научна статия от 2015 година горчивите ядки съдържат средно 26 милиграма за грам, а негорчивите средно 0.16 милиграма за грам. Според ЕОБХ минималната летална доза за едно 20 килограмово дете е 10 милиграма (0.5 милиграма за килограм), а един грам горчиви кайсиеви ядки съдържат средно 26 милиграма.

6)      Дори продуктите от НЕгорчиви ядки съдържат амигдалин (очевидно). На снимката ясно е показано, че въпросният продукт съдържа 5 милиграма амигдалин за всеки 100 грама.

7)      Онлайн магазините съветват всекидневно да се консумират въпросните ядки. Това е предпоставка за адитивен ефект (натрупване) и хронична интоксикация, която е значително по-опасна от острата интоксикация, която представлява прием на еднократна, но може би висока доза активна субстанция. През 1992 година е описан случай на хронична интоксикация с цианид от растителен източник – 0.19-0.37 милиграма за килограм ежедневно .

8)      Според Регламент (EO) № 178/2002 (който касае безопасността и етикитирането на храните), търговците са длъжни да информират обстойно с подходящ надпис опасностите, които крие техния продукт. Описанието в сайта обаче е оскъдно, а подобен огромен риск не може да се опише с едно кратко, лаконично изречение (5).

9)      Някои от търговците стигат до безумието да твърдят, че липсата на амигдалин (цианиди) води до нарушена обмяна и нарушено делене на клетките – твърдения без никакви посочени научни източници. Но е интересно как неприемането на силна отрова може да ни навреди…

10)   Една опаковка от 125 грама горчиви ядки може да съдържа над 3 грама амигдалин (3). Едно пакетче ядки – потенциален убиец.

Този пример е за  продукт, който обединява няколко популярни мита:

1)      Митът за витамина, който всъщност не е витамин, а отрова.

2)      Митът за съединение, което всъщност НЕ лекува рак.

3)      Митът за храната, която е напълно безопасна, което я отличава от своите конкуренти.

 

А логичният въпрос е: Ако биохраните не съдържат токсини  и опасна „химия“, защо в магазините се продават храни, които са източник на силна отрова?

Untitled-4

Untitled-5

Untitled-6

Използвана научна литература:

1)      http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD005476.pub3/abstract

2)      https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160427

3)      https://www.researchgate.net/publication/274868430_Amygdalin_in_Bitter_and_Sweet_Seeds_of_Apricots

4)      Tylleskär, T., Banea, M., Bikangi,N., Cooke, R.D., Poulter, N.H.,Rosling, H. (1992).  CassavaCyanogens and Konzo, an UpperMototneuron Disease Found in Africa.  The Lancet, 339, 208-211.

5) https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjUo62ytsHNAhVFwBQKHe9fCf4QFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.mzh.government.bg%2FMZH%2FLibraries%2F%25D0%2597%25D0%2596%25D0%2591%25D0%25A5-%25D1%2585%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B8%2FAcrobat_Document.sflb.ashx&usg=AFQjCNHBF-vFatcyB2apYtptLDgrJZCl3g&sig2=-khEpFMjy_kAvEunOAFrbg&bvm=bv.125596728,d.d24

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook