Наука

Има ли връзка между интелект и избор на марка кола?

Чакам на оживен пловдивски булевард, за да пресека на пешеходна пътека. Светофарът светва зелено за пешеходците на пътеката, тръгвам, а срещу мен в противоположна посока тълпа от хора. В същия момент спортен автомобил BMW не просто не спира на червен сигнал, а ускорява, за да успее да премине през затварящия се прозорец свободно пространство между хората на пешеходната пътека. Колата за щастие мина успешно въпреки грубото нарушение на всякакви законови и етични норми, но какво би станало ако не беше? Само защото някой не иска да изчака 30 секунди, пешеходец можеше да пострада… Тази случка я разказвах на колега в на работа, който ми отвърна: “Абе знаеш ли, че бях чел преди време проучване, което твърдеше, че шофьорите на BMW са сред тия с по-ниско IQ от всички останали?” Теза, която бе доста интересна за проверка…

Оказва се, че този проблем всъщност не е добре проучен. Съществуват малък брой изследвания, които вероятно имат някои недостатъци, но заключенията са интересни. Към момента, ако анкетирате различни хора, ще установите, че съществуват множество стереотипи относно преференцията към марки коли и пол, години, професия, доходи и други. А интелект? Когато става дума за интелект с измерител IQ, трябва да се има предвид, че голямата част от хората са с IQ в диапазона 85 – 115, а само 2.5% са с в двете крайности – под 70 и над 130 (Източник 1). Интересно е да се посочи, че шофьорите като цяло са с IQ в средния диапазон без значение каква е марката на колата им.


Най-новото проучване, разглеждащо връзката интелект – предпочитание марка на кола е от началото на 2023 година. Може да се каже, че то е по-скоро любителско. Авторството е на комапнията ScarpCarComparison, която се е възползвала и от помощта на Censuswide. Представителната извадка е от 2024 човека, което я прави значима, но може да се поспори, че е представителна по-скоро за обществото на Обединеното кралство. Допитването е извършено през януари 2023 година.

Според резултатите сред притежателите на автомобили от 22 различни марки собствениците на Skoda са с най-високо средно IQ – 99, a собствениците на BMW, Fiat и Land Rover са с най-ниско (IQ = 91.68, 90.14 и 88.58). Предишно изследване на компанията показва и че собствениците на Skoda е най-малко вероятно да са психопати, докато за собствениците на BMW и Audi това е по-вероятно да е истина.

В допитването участниците е трябвало да посочат и какво гориво ползват. Оказва се, че в тази представителна извадка шофьорите, чиито коли са на бензин са с най-високо IQ – 94.35, следвани от каращите хибридни автомобили, дизелови и електрически. Хората с най-високо IQ по-често са шофирали бели коли, а тези с по-ниско IQ зелени.

Последното любопитно заключение от това изследване касае персонализираните номера на колите. Да имаш персонализиран номер или такъв с желана номерация от собственика на автомобила струва понякога доста скъпо и е доста сериозна бизнес ниша. Резултатите показват, че хората, които желаят да имат уникален и желан регистрационен номер, са с по-ниско IQ в сравнение с тези, за които това е нещо незначително, макар разликата да е само 2.2 единици.

Резултатите трябва да се приемат с доза добро настроение и усмевка, да не се забравя отново, че изследването е любителско, вероятно има нужда от доста редакция. Представителната извадка показва какво е състоянието на населението преди всичко за конкретната държава, а в случая това е Обединеното кралство.


Източник 1: Gottfredson, Linda S. (2009). “Chapter 1: Logical Fallacies Used to Dismiss the Evidence on Intelligence Testing”. In Phelps, Richard F. (ed.). Correcting Fallacies about Educational and Psychological Testing. Washington (DC): American Psychological Association. ISBN 978-1-4338-0392-5.

Източник 2: ScrapCarComparison. 2023. “Which Drivers are the Smartest?”. scrapcarcomparison.co.uk

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook