Наука

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя това, което практикуват наистина ли наричат истинска (science based) медицина или просто е поредната форма на псевдомедицина (някои биха нарекли шарлатания), чиято цел не е да помогне на пациентите, а да им вземе парите. В случая не говоря за хомеопатията, а за някои козметични аспекти на дерматологията.

Както винаги назапад много налудничеви идеи стават изключително популярни практики с огромна помощ на местните и световни звезди (в случая Адел, Джон Леджънд и други), които им правят реклама. Тези моди винаги пристагат в България с няколко години закъснение. В този случай поредната странна мода, която ни връхлита, е венозната инфузия на солеви разтвор с добавен букет от витамини и минерали (IV терапия). На някои места можете да срещнете тази терапия и като инфузия на Майерс коктейл. От чисто медицинска гледна точка инфузията на водни разтвори на електролити има животоспасяващ смисъл при хора в тежка форма на дехидратация, но не и за напълно здрави хора… “Специалистите” обещават, че след едночасова инфузия с банка от разтвора вие ще се… хидратирате. Напълно е логично да си забиете система в някой кръвоносен съд и един час да си вливате течности, вместо да изпиете чаша вода… В България специалистите обещават още много невъзможни неща – след инфузията ви имунната ви система ще заработи по-добре, ще имате повече енергия, ще станете по-красиви, ще се подмладите. Но какво са празните обещания без аргументи в сферата на медицината? За жалост изследванията в областта са малко и те не потвърждават иначе смелите твърдения на козметичните медици.

Описание на терапията в сайта на д-р Денкова

В България подобна терапия се предлага на няколко места. Едно от тях е прословутата клиника на д-р Денкова, която е специализирана в сферата на естетичната медицина и дерматология. Ако трябва да се търси положителното в тази странна история, то поне д-р Денкова е доказан специалист в дерматологията. В Пловдив подобна терапия се предлага от зъболекари (Doctor Vandev Dental Clinic). Те имат цял център в областта на медицинската козметика и дерматология, но според сайта на клиниката екипът се състои основно от специалисти по дентална медицина, а мениджърът на естетичния център не е дерматолог, а специалист по фармация… Доста притеснително бих казал.

Абсурдно описание на терапията в сайта на д-р Вандев (дентална клиника).

Но има ли смисъл IV терапията посред изследванията?

Макар собствениците на козметични центрове да ви обещават в чудеса (млада и сияйна кожа, красота, силен имунитет, много енергия), то всъщност, както вече споменах, обещанията им са празни и дори противорекат на реалните експериментални наблюдения. И нещо повече… Ненужното вливане на големи обеми течности и то особено не от специалисти може да бъде и опасно за вашето здраве. Специалистите по медицина (сред които не съм аз) алармират (напомнят) в редица публикации, че неправилната инфузионна терапия може сериозно да навреди на здравето на пациента. Няма ясна дефиниция на предозирането с флуиди (fluid overload), но то може да причини различни здравословни проблеми, включително и кардиологични. Вливането на флуиди може сериозно да промени концентрацията на електролити и всякакви елементи на серума, а това да доведе до съответните негативни физиологични промени (Източник 1). А дори няма да коментираме рисковете от инфекции. Все пак това е сериозна и инвазивна процедура. Хубаво е и да се зачудите какво е качеството на вливаните разтвори – доказано стерилни ли са, колко стабилни са те?

Вече споменах, че една от функциите на тези IV терапии е да хидратира тялото. Но ако имате възможността да пиете течности, здрави сте, храносмилателната ви система работи перфектно, то просто пийте вода, а не си я инжектирайте… Яжте питателна храна, не си инжектирайте витамини и минерали. Има дори направени изследвания по темата. Едно ревю доказва, че IV течности, които се вливат на атлети, не хидратират по-добре и не подобряват тяхното спортно представяне в сравнение с обикновения орален прием (пиене на течности) (Източник 2).

Едно от малкото налични клинични изпитвания на подобни IV терапии ги сравнява с обикновено плацебо. Изпитването открива, че вливането на подобни електролитни разтвори отпуска мускулите и намалява болката на пациенти с фибромиалгия. Проблемът е, че в същото изпитване пациентите, които са били инжектирани със солеви разтвор (плацебо), докладват същите положителни ефекти. А това означава, че витаминовите и електролитни разтвори са просто неефективни (Източник 3). Не съществуват и данни, които да защитят недоказаната здравна претенция, че тази инфузия, ще “подсили имунната ви система”, ще ви подмлади или ще ви предостави енергия…

Изследователите на тази терапия препоръчват и да внимвате със самото и изпълнение. Хубаво, ако се решите да се подложите на подобна процедура, да се доверите на опитни специалисти. Все пак процедурата е инвазивна, цялостта на кръвоносните ви съдове ще бъде нарушена, а един неопитен специалист може да причини дори сериозни разкъсвания. А при по-възрастните хора освен всичко има тенденция вените да са по-малки. Трябва и да се поинтересувате от конкретното съдържание на всяка една система с инфузионна течност, защото е възможно тя да съдържа вещества, които да са потенциални алергени и да представляват риск за вашето здраве (Източник 4). Така например през 2018 година моделът Кендал Дженър е била хоспитализирана след реакция към подобен инфузионен коктейл (Източник 5).

Като цяло инфузионните терапии носят слаб риск за здравето на хората, но от друга страна всичко, което знаем за тях показва, че са напълно безполезни, но пък изключтелно скъпи. Като цяло може да се каже, че тази терапия е родена чрез познатия до болка метод – създай несъществуващ проблем, за да му продадеш скъпо решението. Ако искате младост – спортувайте, водете активен начин на живот.


Източник 1: Hilton, A.K., Pellegrino, V.A. and Scheinkestel, C.D. (2008), Avoiding common problems associated with intravenous fluid therapy. Medical Journal of Australia, 189: 509-513. https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2008.tb02147.x
Източник 2: Givan GV, Diehl JJ. Intravenous fluid use in athletes. Sports Health. 2012 Jul;4(4):333-9. doi: 10.1177/1941738112446285. PMID: 23016105; PMCID: PMC3435915.
Източник 3: Ali A, Njike VY, Northrup V, Sabina AB, Williams AL, Liberti LS, Perlman AI, Adelson H, Katz DL. Intravenous micronutrient therapy (Myers’ Cocktail) for fibromyalgia: a placebo-controlled pilot study. J Altern Complement Med. 2009 Mar;15(3):247-57. doi: 10.1089/acm.2008.0410. PMID: 19250003; PMCID: PMC2894814.
Източник 4: Chan LN, Seres DS, Malone A, Holcombe B, Guenter P, Plogsted S, Teitelbaum DH. Hangover and hydration therapy in the time of intravenous drug shortages: an ethical dilemma and a safety concern. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2014 Nov;38(8):921-3. doi: 10.1177/0148607114553233. PMID: 25342585.
Източник 5: https://www.vogue.com/article/kendall-jenner-vitamin-iv-drip-hospital-oscars-after-party

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook