Наука

LR: да продаваш чрез заблуди

Преди няколко месеца започнах да гледам един доста свеж сериал по Netflix “Оn becoming a Gof in Central Florida”. Като цяло не бе някакъв епичен шедьовър, но “на това нямане” в момента… Целият сюжет се въртеше около една измислена компания “FAM“, която по същество си е типичен мултилевъл маркетинг (MLM). Продуктите на FAM се продаваха от множество хора в пирамидална структура като на върха бяха лица, оглавяващи различни “системи” за продаване (като кланове със своите пророци). Тези лица бяха боготворени от всички в по-нисшите нива и имаше откровена война между отделните системи. Тук идва тънкият момент… Тези на върха бяха жадни за пари, тези в средата на пирамидата бяха потънали в дългове и пред самоубийство, но демонстрираха един фалшив баровски живот, за да може тези в основата на пирамидата да искат да стигнат до лъскавото ниво на тези в средата. Разбира се раздаваха се всякакви безсмислени титли, демонстративно се даваха бонуси и награди в стил Захари Бахаров по Нова. Всичко това, за да може тия в основата, които най-често са в дъното на социалната прослойка, да привлекат повече хора, които да повярват, че могат да станат богати, докато всъщност правят този на върха богат.

Колко много този измислен сюжет прилича на популярните в България Forever или LR Health & Beauty. Забавно е, че с помощта на социалните мрежи вече няколко младежи на по < 25 години се опитваха да ми представят тази “възможност за бизнес с бързи печалби, ако обаче полагам много труд, усилия и постоянство”. Разбира се всичко това бе добре аранжирано със снимки на лъскава кола, макар и втора ръка, епично красиви снимки от природни обекти в България и лъскави хотели в Банско, чиято нощувка е 80-100 лева. Мое виждане е, че всичко това е постижимо отново с много труд и усилия, но и с нормална работа без да е нужно да вкарвам в заблуда десетки хора чрез евтини трикове.

Алое вера – в сърцето на пирамидата

Поради една или друга причина екстракти от алое вера са в центъра на цитираните компании. Може би едни от най-популярните продукти се базират на тях. Около алое вера се създава една цяла митология и за членовете на MLM схемата е истинска панацея.

Всички MLM търговци на алое продукти се опитват да възбудят интереса на евентуално бъдещите си клиенти чрез един доста елементарен трик. Това е прословутият експеримент с йоден разтвор. За да накарат хората да повярват, че LR продуктите реално детоксикират и премахват всички “отрови” от тялото, те представят телата ни като чаша с вода. В експеримента са поставени две чаши с вода. В двете се накапва йоден разтвор до момента, в който и двете чаши станат тъмно оцветени. Те символизират двама човека, които имат неправилен начин на живот… Докато единият не започне да пие алое вера гел. Веднага гелът прочиства тялото, което е видно от смяната на цвета на една от чашите в бял и почти прозрачен.

Естествено не може да сравняваш човешкото тяло с чаша вода. Тъпо и елементарно е… Това, което MLM търговците демонстрират всъщност е елементарна реакция, която се използва в аналитичната химия за определяне количеството на лигнин или медни съединения в разтвор – йодометрия, йодометрично титруване. При тези анализи се използва редуциращ агент, за да “неутрализира” разтвора на йод съдържащите съединения, които придават тъмния цвят. В случая гелът от алое вера играе ролята на редуциращ агент – някое от съединеният в гела играе роля на редуктор, отдава електрони и се образуват йодидни йони, които са безцветни в разтвор. Това естествено не означава, че гелът ще детоксикира тялото ви или ще ви излекува.

Във времената на пандемия MLM търговците стигат дори по-далече с манипулациите, които спокойно могат да се нарекат вече лъжи. Един от тях твърди, че благодарение на LR продуктите на алое вера месеци след преболедуване на COVID-19 и след първия тест за антитела, те са се увеличили от 211 IU до 366 IU. Разбира се това няма как да е вярно, защото антитела не се образуват от нищото. Те са резултат от реакция на имунната система към съответния антиген. Ако антиген не е наличен, то няма синтез на антитела. Алое Вера за жалост няма подобни способности.

Toва, което трябва да се знае за алое вераТА (както наричат растението MLM търговците) е, че като всяко друго растение, то е богато на различни нутриенти във вариращи съотношения. Предполага се, че при повърхностно прилагане може да стимулира по-бързото заздравяване на отворени рани. При орално приемане обаче трябва да се внимава, защото има добре изразен лаксативен ефект, който се пропуска да се спомене… А подобен разхлабващ ефект, особено при деца, може да е опасен. Разбира се не трябва да забравяме, че всички претенции на тези продукти се основават на голи твърдения или в най-добрия случай на in vitro изследвания, които не кореспондират с in vivo ефектите при хора. Самите продукти са определени като храни или хранителни добавки, а това означава, че не могат да имат претенции за каквито и да е лечебни ефекти. Всяка здравна претенция трябва да бъде доказана чрез реално проучване върху хора, защото как може да твърдиш, че този продукт “маха вредните токсини”, ако не е установено експериментално и реално чрез измерими ефекти?

Нека не забравяме и психологическия аспект. MLM търговците създават една фалшива реалност, представят един лъскав начин на живот, който или не е техен, или не е особено реален, за да може да привлекат повече хора, които да изградят основата под тях и които да им носят доходи.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook