Наука

Маските предпазват от разпространение на Covid-19 инфекция

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Настъпва есента, в разгара сме на нова вълна на Covid-19 пандемията, а с тези две събития налице е и дежурната дискусия полезни или безполезни са маските? Отдавна вече е установено, че като цяло маските ограничават разпространението на бактерии и вируси и със сигурност не спират обмена на газове, не задушават деца и възрастни. Въпреки това изследванията, които доказват и потвърждават това, което вече знаем, продължават да се публикуват.

Последното такова изследване е проведено в 600 села в Бангладеш между ноември 2020 година и април 2021 година. Общата представителна извадка е била съставена от 342 000 човека, което прави самото изследване най-голямото рандомизирано, което проучва тезата дали маските ограничават разпространението на Ковид инспекцията.

Снимка: St. Joseph Hospital, Orange, USA

От всички участници, 178 000 са били сложени в група, която е била силно насърчавана да носи маски, а други 163 000 са били контролна група, която е била насърчавана да не носи маски. Честотата на носене на маски след началото на проучването се е увеличила повече от 3 пъти – 28.8% увеличение спрямо контролната група. Данните показват, че това е довело до 11.9% редукция в докладваните Ковид симптоми и 9.3% по-малко симптоматични инфекции в групата на носещите маски.

Разбира се тук не може да се стигне до извода, че маските водят до минимална защита от разпространение на Ковид, защото след насърчаването на хората в групата за носене на маски (никой не може да бъде накаран на сила да носи маска) едва 29 от всеки 100 човека е спазвал стриктно препоръката. Ако повече хора бяха носили маски, редукцията би могла да бъде няколко порядъка по-висока.

По време на проучването е била приложена стратегия с 4 основни метода за стимулиране на носенето на маски – раздаване на безплатни маски, предоставяне на адекватна информация за нуждата от носене на маски, регулярно напомняне за носене на маски и демонстративно носене на маски от местните авторитети и лидери. Поведението на хората е било наблюдавано в религиозни храмове, пазари и магазини, входове на населените места. След 5 до 9 седмици от началото на експеримента на хората е взимана кръв за определяне броя на инфектираните индивиди.

В групите, в които са раздадени хирургични маски, симптоматичните инфекции са били редуцирани с 11.2% в сравнение с контролната група, а в групата на по-възрастните хора (60+ години) редукцията е била дори по-значима – 34.7% (вероятно са спазвали по-стриктно препоръките). За нещастие обикновените платнени изделия, които са понякога и собственоръчно направени, имат много по-слаба ефективност, но поне намаляват проявата на симптоми, което подсказва, че може би намаляват вирусния товар при едно инфектиране. За нещастие положителните ефекти от носенето на маските с времето намаляват, тъй като броят на хората редовно носещи маски постепенно също намалява.

Маските ефективно ни предпазват от разпространението на различни инфекции. Но нека не забравяме, че основната им функция е не те предпазват нас, а да предпазват останалите от разпространяваните от нас инфекциозни биологични материали.


Източник: https://www.poverty-action.org/sites/default/files/publications/Mask_RCT____Symptomatic_Seropositivity_083121.pdf

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм