Наука

Маските предпазват от разпространение на Covid-19 инфекция

Настъпва есента, в разгара сме на нова вълна на Covid-19 пандемията, а с тези две събития налице е и дежурната дискусия полезни или безполезни са маските? Отдавна вече е установено, че като цяло маските ограничават разпространението на бактерии и вируси и със сигурност не спират обмена на газове, не задушават деца и възрастни. Въпреки това изследванията, които доказват и потвърждават това, което вече знаем, продължават да се публикуват.

Последното такова изследване е проведено в 600 села в Бангладеш между ноември 2020 година и април 2021 година. Общата представителна извадка е била съставена от 342 000 човека, което прави самото изследване най-голямото рандомизирано, което проучва тезата дали маските ограничават разпространението на Ковид инспекцията.

Снимка: St. Joseph Hospital, Orange, USA

От всички участници, 178 000 са били сложени в група, която е била силно насърчавана да носи маски, а други 163 000 са били контролна група, която е била насърчавана да не носи маски. Честотата на носене на маски след началото на проучването се е увеличила повече от 3 пъти – 28.8% увеличение спрямо контролната група. Данните показват, че това е довело до 11.9% редукция в докладваните Ковид симптоми и 9.3% по-малко симптоматични инфекции в групата на носещите маски.

Разбира се тук не може да се стигне до извода, че маските водят до минимална защита от разпространение на Ковид, защото след насърчаването на хората в групата за носене на маски (никой не може да бъде накаран на сила да носи маска) едва 29 от всеки 100 човека е спазвал стриктно препоръката. Ако повече хора бяха носили маски, редукцията би могла да бъде няколко порядъка по-висока.

По време на проучването е била приложена стратегия с 4 основни метода за стимулиране на носенето на маски – раздаване на безплатни маски, предоставяне на адекватна информация за нуждата от носене на маски, регулярно напомняне за носене на маски и демонстративно носене на маски от местните авторитети и лидери. Поведението на хората е било наблюдавано в религиозни храмове, пазари и магазини, входове на населените места. След 5 до 9 седмици от началото на експеримента на хората е взимана кръв за определяне броя на инфектираните индивиди.

В групите, в които са раздадени хирургични маски, симптоматичните инфекции са били редуцирани с 11.2% в сравнение с контролната група, а в групата на по-възрастните хора (60+ години) редукцията е била дори по-значима – 34.7% (вероятно са спазвали по-стриктно препоръките). За нещастие обикновените платнени изделия, които са понякога и собственоръчно направени, имат много по-слаба ефективност, но поне намаляват проявата на симптоми, което подсказва, че може би намаляват вирусния товар при едно инфектиране. За нещастие положителните ефекти от носенето на маските с времето намаляват, тъй като броят на хората редовно носещи маски постепенно също намалява.

Маските ефективно ни предпазват от разпространението на различни инфекции. Но нека не забравяме, че основната им функция е не те предпазват нас, а да предпазват останалите от разпространяваните от нас инфекциозни биологични материали.


Източник: https://www.poverty-action.org/sites/default/files/publications/Mask_RCT____Symptomatic_Seropositivity_083121.pdf

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook