Наука

Ще умират предимно неваксинирани…

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

На някои хора може това заглавие да звучи стряскащо, пресилено, грубо, но за жалост това е суровата истина, а този феномен наблюдаваме пряко и в момента.

Темата за ефикасността на ваксините е изключително гореща, особено в социалните мрежи. Обикновено, за да се обори факта, че ваксините към момента са спасили стотици хиляди животи, се вади анекдотен пример как някой се е заразил, макар да е бил двукратно ваксиниран, а дори може и да е бил хоспитализиран. Тук се пропуска факта, че никой не гарантира 100% ефективност. Разбира се един анекдот лесно може да се обори с огромното количество натрупани емперични данни (ако ответната страна е готова да ги приеме и най-вече да си промени гледната точка), а те показват, че ваксините предпазват не малка част от населението от заболяването. Дори някой да се инфектира, то той би прекарал заболяването изключително леко, а до смъртни случаи рядко се стига. Данните показват и другото мрачно бъдеще, което ни очаква – починалите ще са предимно неваксинирани… А в България те са много.

Фактите…

Кампанията по масово ваксиниране в световен мащаб започна още в края на 2020 година. Към днешна дата имаме предостатъчно количество емпирични данни, които от една страна биха ни показали ефективността на кампанията по масова превенция на COVID, а от друга пред какво сме изправени и за кого рисковете са най-високи.

Още през пролетта бяха публикувани първите официални проучвания относно ефективността на ваксините в реална среда. Резултатите потвърдиха заключенията в клиничните проучвания. В края на май бе публикувано едно подобно изследване с представителна извадка от 232 268 човека, инфектирани със SARS-COV-2. От тях 7694 са били хоспитализирани, 4481 са били в критично състояние, а 1113 са починали. На база на тези данни е установено, че ваксинираните са били с 95.3% редуциран риск от инфекция, 97.2% са били защитени от нужда от хоспитализиране, а ваксинираните са се радвали на 96.7% редуциран риск от смърт. Или с други думи – починалите са били предимно неваксинирани (Източник 1).

Но разбира се подобни сухи статистически данни са вече сериозно омръзнали на всички и сякаш тези % не говорят особено много. Ако се разгледат реални случаи и реални бройки, сякаш мащабът на ефективността на кампанията по превенция би се видял по-добре хората. А и каква е ефективността спрямо популярния делта вариант?

Актуални данни от средата на Юли 2021.

За огромно нещастие събирането на подобно количество детайлни данни не се извършва от страни с недобре развита здравна система. Затова ще разгледаме данните на САЩ, които правят изключително детайлен мониторинг на разпространението, включително и на делта варианта. Данните са от последните дни, отчитат влиянието и на делта варианта и са събрани от изключително реномирани източници като университетската болница Джон Хопкинс (Източник 2).

Oт събраните данни на KFF се вижда, че делът на случаите на Covid-19 сред неваксинираните в САЩ варира от 92.02% в Оклахома, до 99.85% в Кънектикът. Делът на хоспитализираните (спрямо общия брой) след инфекция със SARS-COV-2 при хора, които не са ваксинирани, варира от 95.02% в Аляска до 99.93% в Ню Джърси. Делът на смъртните случаи сред неваксинираните варира от 96.91% в Монтана до 99.91% в Ню Джърси.

От друга страна процентът на хоспитализираните ваксинирани хора в някои територии е по-малък от 1% – Калифорния, Ню Джърси, Индиана и други. Броят на починалите е пренебрежимо малък и е много по-малък от 1%. Трябва да се отбележи, че доминиращият щам в САЩ е въпросният делта вариант, а данните ясно показват, че ваксините намаляват убедително и риска от смърт в следствие на инфекция с този щам.

Израел в момента също доста актуална тема за дискусии. Много хора се изумяват, че макар високия дял на ваксинирани хора в страната, случаите на инфектирани отново се покачват. Това най-вероятно се дължи на разпространяващия се делта вариант. Но трябва да се отбележи, че макар увеличаващия се брой инфектирани, броят на хоспитализираните и особено на смъртните случаи остава пренебрежимо нисък. В крайна сметка отново се потвърждава наблюдението, че дори ваксинираните да са по-уязвими на инфектиране, то рискът от хоспитализиране и смърт остава нисък (Източник 3).

Огромното количество данни ясно показва, че за да предпазиш себе си и най-вече близките си, е нужно само да си поставиш 2 дози ваксина. Процесът е бърз, безболезнен и доказано безопасен.

Актуални данни към момента. Източник: Johns Hopkins University; U.S. Department of Health and Human Services


Източник 1: Eric J Haas, Frederick J Angulo, John M McLaughlin, Emilia Anis, Shepherd R Singer, Farid Khan, Nati Brooks, Meir Smaja, Gabriel Mircus, Kaijie Pan, Jo Southern, David L Swerdlow, Luis Jodar, Yeheskel Levy, Sharon Alroy-Preis, Impact and effectiveness of mRNA BNT162b2 vaccine against SARS-CoV-2 infections and COVID-19 cases, hospitalisations, and deaths following a nationwide vaccination campaign in Israel: an observational study using national surveillance data, The Lancet, Volume 397, Issue 10287, 2021, Pages 1819-1829, ISSN 0140-6736, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)00947-8.


Източник 2: Jennifer Kates, Lindsey Dawson, Emma Anderson, Anna Rouw, Josh Michaud, Natalie Singer. 30 July 2021. COVID-19 Vaccine Breakthrough Cases: Data from the States. KAISER FAMILY FOUNDATION

Източник 3: https://www.nytimes.com/live/2021/06/24/world/covid-vaccine-coronavirus-mask

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм