Наука

Слуховете и конспирациите за COVID-19, които убиха стотици хора

Вчера в престижния журнал American Journal of Tropical Medicine and Hygiene бе публикувано изследване, чиято функция е да изследва теориите на конспирацията около до болка вече познатото на всички заболяване COVID-19. Изследователският екип е открил над 2000 случая на разпространение на опасна дезинформация в социални мрежи и уебсайтове в поне 87 държави, някои от които са довели до сериозни наранявания, а една подвеждаща информация е довела до смъртта на 800 души.


От всички 2311 случая на COVID-19 инфодемия, 2049 са били определени като слухове, 187 като теория на конспирацията и 82 като дискриминационна стигма.

Vesti.bg както винаги разпространяват лъжи, за привлекат аудитория.

Най-разпространените материали по време на инфодемията са били тези, категоризирани като слухове. Някои от слуховете са могли да бъдат маскирани като например достоверни методи и стратегии за превенция на разпространение на Ковид инфекцията, което би могло да има сериозни негативни последици, ако подобни слухове бъдат следвани приоритетно вместо медицината, основана на доказателства. Според един от популярните слухове консумацията алкохол с висока концентрация може ефективно да дезинфектира тялото и да убие вируса. След тази лъжа над 800 човека са починали, а 5876 са били хоспитализирани, 60 са загубили зрение перманентно след консумация на метанол като лек срещу COVID-19. В Турция така са загинали 30 човека. В Катар двама са пострадали след консумация на дезинфектанти за ръце. В Индия 12 човека (включително 5 деца) са пострадали след консумация на алкохол от токсични растения, защото са повярвали на видео в YouTube.

Но глупостта не винаги е индивидуален избор. Описани са случаи на организации, които следват подвеждащи и опасни съвети. Така например църква в Южна Корея по време на масово събиране пръска всички хора с шише, пълно със солена вода, което се оказва носител на SARS-COV-2. В резултат над 100 човека са били инфектирани. Очевидно шишето е било поставяно и в устата на всеки от посетителите. Подобни практики са били описани и в множество православни църкви. В българските православни църкви масово хората бяха хранени с една и съща лъжичка без тя да се дезинфекцира.

Друг опасен проблем се оказват стигмата и страхът. Например в Азия множество хора, които са били болни от COVID-19 са крили своите симптоми и оплаквания при рутинни прегледи в болници, с което са излагали на риск медицинския персонал, който в такива случаи не е носил пълния комплект от лични предпазни средства. Поради стигмата, хората често отказват рутинния скрининг.

Други популярни лъжи, които бяха разпространявани са, че вирусът е създаден в лаборатория, че той не съществува, че той никога не е бил изолиран, че се забраняват аутопсиите, за да не се разкрие истината и други.

Но слуховете и конспирациите засягат не само индивидуални хора или малки групи. Те засягат цялото общество. Слуховете около пълното затваряне в различни държави е довело до престъпни спекулации. На места (особено в началото на пандемията) необосновано цените на някои основни продукти и суровини бяха увеличени. Така например маските, дезинфектантите, тоалетната хартия бяха от една страна панически изкупени с цел презапасяване, а друга страна някои ги изкупуваха с цел ограничаване на количествата и продажба на пъти завишени цени при по-силното търсене.

Най-лошото последствие от разпространението на лъжи по време на тази пандемия е, че успешно бе подкопано доверието в лекарите и специалистите, докато конспираторите трупаха дивиденти и популярност. Доказахме, че една лъжа може много бързо да се разпространи, да нанесе непоправими щети, а това като цяло забави излизането ни от тази криза. Пандемията изкара на показ най-лошите ни човешки черти…


Източник: Islam, M. S., Sarkar, T., Khan, S. H., Mostofa Kamal, A., Hasan, S. M. M., Kabir, A., Yeasmin, D., Islam, M. A., Amin Chowdhury, K. I., Anwar, K. S., Chughtai, A. A., & Seale, H. (2020). COVID-19–Related Infodemic and Its Impact on Public Health: A Global Social Media Analysis, The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, 103(4), 1621-1629. Retrieved Apr 12, 2021, from https://www.ajtmh.org/view/journals/tpmd/103/4/article-p1621.xml

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook