Наука

По една доза за всички, за да не влизаме в болница

Макар и прекалено смело, това е едно интересно заключение, с което можем да обобщим резултатите от три независими едно от друго проучвания.

В началото на ваксиновата истерия, по време на борбата за повече дози и повече ваксинирани някои държави решиха да загърбят препоръчителния режим от поставяне на две дози на всеки здрав човек, а вместо това всички доставени бройко да се поставят максимално бързо на максимален брой хора. Така дори повече хора ще се радват на до известна степен ограничен риск от инфектиране – стратегия, която бе заклеймена от производители и здравни органи. По този начин Обединеното кралство успя да ваксинира бързо почти 17 милиона души. Клиничните проучвания до този момент показваха, че единична доза предоставя 52.4% защита от инфектиране, но реалността показва, че с една доза може да се достигне до невероятните 92.6% защита. Тези данни дават причина правителствата да променят стратегията си на ваксиниране – по-добре да ваксинират повече хора, отколкото единични дози да се пазят със седмици неизползвани в хладилниците (Източник 1).

Данни от Израел показват, че ваксините имат 89% ефективност при предотвратяването на разпространението на инфекцията – с изявени симптоми или безсимптомни. Това означава, че ваксината не просто предпазва хората, а спира самото разпространение на заболяването (Източник 2).

Ваксините не само намаляват броя на инфектираните. Вече от наличните данни от реалното ваксиниране става ясно, че ваксините драстично намаляват и броя на хоспитализираните, което е нещо съвсем логично. Данните за това откритие идват от наблюдения в Шотландия, където от 8 декември до 15 февруари са били ваксинирани около 21% от населението или 1.14 милиона човека.
Четири седмици след поставяне на първата доза рискът от хоспитализиране намалява значително. За ваксината на Файзер този риск намалява с цели 85%, а за поставилите си ваксината на Астра Зенека рискът намалява с 94%. Най-застрашената група хора (тези над 80 години) се радва на редукциран с 81% риск.

Тези данни показват, че ваксините предпазват изключително добре хората от развитие на тежка инфекция и усложнения, които биха могли да доведат и до фатален край. А в крайна сметка това би облекчило и работата на лекарите при една евентуална нова вълна (Източник 3).

Направете информиран избор за своето здраве!


Цитирана литература:
Източник 1: Skowronski, De Serres. 2021. Safety and Efficacy of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine. DOI: 10.1056/NEJMc2036242.


Източник 2: https://www.ft.com/content/2626ec05-5bc5-4121-afc4-be62c29c4894


Източник 3: https://gtr.ukri.org/projects?ref=MC_PC_19075

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook