Наука

По една доза за всички, за да не влизаме в болница

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Макар и прекалено смело, това е едно интересно заключение, с което можем да обобщим резултатите от три независими едно от друго проучвания.

В началото на ваксиновата истерия, по време на борбата за повече дози и повече ваксинирани някои държави решиха да загърбят препоръчителния режим от поставяне на две дози на всеки здрав човек, а вместо това всички доставени бройко да се поставят максимално бързо на максимален брой хора. Така дори повече хора ще се радват на до известна степен ограничен риск от инфектиране – стратегия, която бе заклеймена от производители и здравни органи. По този начин Обединеното кралство успя да ваксинира бързо почти 17 милиона души. Клиничните проучвания до този момент показваха, че единична доза предоставя 52.4% защита от инфектиране, но реалността показва, че с една доза може да се достигне до невероятните 92.6% защита. Тези данни дават причина правителствата да променят стратегията си на ваксиниране – по-добре да ваксинират повече хора, отколкото единични дози да се пазят със седмици неизползвани в хладилниците (Източник 1).

Данни от Израел показват, че ваксините имат 89% ефективност при предотвратяването на разпространението на инфекцията – с изявени симптоми или безсимптомни. Това означава, че ваксината не просто предпазва хората, а спира самото разпространение на заболяването (Източник 2).

Ваксините не само намаляват броя на инфектираните. Вече от наличните данни от реалното ваксиниране става ясно, че ваксините драстично намаляват и броя на хоспитализираните, което е нещо съвсем логично. Данните за това откритие идват от наблюдения в Шотландия, където от 8 декември до 15 февруари са били ваксинирани около 21% от населението или 1.14 милиона човека.
Четири седмици след поставяне на първата доза рискът от хоспитализиране намалява значително. За ваксината на Файзер този риск намалява с цели 85%, а за поставилите си ваксината на Астра Зенека рискът намалява с 94%. Най-застрашената група хора (тези над 80 години) се радва на редукциран с 81% риск.

Тези данни показват, че ваксините предпазват изключително добре хората от развитие на тежка инфекция и усложнения, които биха могли да доведат и до фатален край. А в крайна сметка това би облекчило и работата на лекарите при една евентуална нова вълна (Източник 3).

Направете информиран избор за своето здраве!


Цитирана литература:
Източник 1: Skowronski, De Serres. 2021. Safety and Efficacy of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine. DOI: 10.1056/NEJMc2036242.


Източник 2: https://www.ft.com/content/2626ec05-5bc5-4121-afc4-be62c29c4894


Източник 3: https://gtr.ukri.org/projects?ref=MC_PC_19075

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм