Наука

Интеграмед (София): опасен медицински център за лечение на рак, който функционира в нарушение на закона

Авторът на този текст не пише от името на държавна институция или частна компания, а от лично име. 

Следващата дълга статия, която ще прочетете, е посветена на малко мое “разследване” относно функциониране на център за алтернативно лечение на рак, който функционира в София и е управляван от директора на Института по Електроника към БАН – проф. д.ф.н. Лъчезар АВРАМОВ. Документи от официални български институции, които ще прочетете са от края на 2018 година, а тази статия я пиша поради една единствена обективна причина. Всеки опит за “разследване” и публикуване на материали за дейността на този медицински център завършват със заплахи и жалби за авторите им. До преди месец бях обвързан с държавна образователна институция, към която би могла да се входира жалба срещу мен, което вече се е случвало веднъж, а преживяването не е приятно… Но към момента подобна обвързаност не е налична. За проф. Аврамов – не съм обвързан с договор към български университет 🙂

Кратка история

Untitled-5Интересното за този медицински център е, че може би никой (освен собствениците) не може да назове точно кога е създаден този. Причината е, че Министерството на здравеопазването няколко пъти отнема лиценза на центъра, но по-късно той отново отваря врати. Едно от ранните журналистически разследвания е на Мария Чернева от Българска национална телевизия. Тя стига до извода, че Интеграмед функционира в нарушение на българското законодателство, а по време на интервюто си с управителя д-р Христо Дамянов журналистката става жертва на арогантно отношение при задаването на адекватни въпроси. След самия репортаж госпожа Чернева става жертва на откровен тормоз, който се пренася и в интернет с помощта на медията frognews.bg. Kъм момента репортажът на госпожа Чернева е свален от сайта на БНТ.

Поради някаква необяснима причина Интеграмед получават необичайно високо медийно внимание и достъп до национален ефир, който положително рекламира дейността. На 11 юни 2016 година Нова телевизия подари цял час в най-гледаното време на Интеграмед чрез предаването “Ничия земя“. В този репортаж Нова телевизия извърши истинско престъпление, защото представи реалната конвенционална медицина като неефективна, жадна за пари и буквално убиваща пациентите, докато алтернативният център “Интеграмед” на проф. Аврамов бе представен като панацея, единственият център лекуващ рак и грижещ се за болните. Буквално на зрителите бе казано, че лекарите са убийци, а работещите в Интеграмед спасяват животи. Разбира се реални аргументи не бяха приложени. Ироничното бе, че дни след този репортаж Министерство на здравеопазването затвори този център, защото функционираше и тогава в нарушение на закона. Победата върху шарлатаните бе кратка. Te отново възстановиха дейност (Източник 17).

Сигнал до компетентните институции

Ранните разследвания на журналистите показват, че центърът е затварян многократно след отнеман от МЗ лиценз. Въпреки това центърът създава ново юридическо лице на същия адрес, получава нов лиценз  и възстановява дейността си. Очевидно печалбата от подобна медицинска дейност е достатъчно силен мотивиращ фактор, за да се възстановява след всеки опит за прекратяване на функционирането му. И не, “лекуването” на онкологично болни не е алтруистичен акт.

През 2018 година подадох сигнал до Столична здравна инспекция за функционирането на този център. Проверката показа, че центърът е определен като “амбулатория за извънболнична специализирана помощ”. От видео репортажа за заведението на Нова ТВ се вижда, че практически заведението функционира като болница за онкоболни, които са настанени на легла. Проф. Аврамов отрича официално пред институциите подобни дейности и в интервюта споделя, че всъщност това е хоспис.

Заведението въсщност разполага с разрешение за дейност номер 8684/15.09.2019 г., което позволява да се практикуват дейности по специалности – “Урология”, “Хирургия” и “Вътрешни болести”. Причината за това е, че центърът разполага (към конкретния момент) с медицински лица със специалност – урология – д-р Дамянов, хирургия – д-р Георгиев и вътрешни болести – д-р Павлов. Медицинският център не разполага с лекар със специалност “онкология“. Д-р Дамянов притежава докторска степен по специалност онкология, но това е научно-образователна степен, а не медицинска специалност, която не му позволява да практикува онкология. Без наличието на подобен специалист медицински център “Интеграмед” не може да лекува онкологично болни пациенти. Въпреки това, подобни дейности се извършват. Всъщност това е основната дейност. Сигналът е препратен към “Медицински одит” но до днес повече информация за този случай от РЗИ не съм получил.

Untitled-7

Проблеми при лечението на онкологични заболявания в “Интеграмед”

Проблемите в работата на този център са толкова много:

  • Центърът функционира в нарушение на закона.
  • Центърът практикува методи на алтернативната медицина за лекуване на онкологични заболявания, чиято ефективност и безопасност не е клинично доказана.
  • Цената за тази услуга е прекалено висока.
  • “Интеграмед” всява недоверие в конвенционалната медицина, докато в същото време промотира себе си. Буквално лъже, че конвенционалната медицина не е ефективна при лечението на онкологични заболявания, но само те могат да лекуват ефективно.
  • Тази дейност на алтернативния център може да разубеди болните да се подложат на процедура с установени ефективност и рискове, а това до доведе до влошаване на здравословното състояние и редуциране на възможността за успешно излекуване.

Нека си припомним, че е установено, че хората, които загърбват конвенционалната медицина и се отдават изцяло на алтернативни методи за лечение на рак имат многократно по-висок риск от смърт. Някои стигат до извода, че рискът от смърт нараства с 250%, ако лекуваме онкологични заболявания с алтернативни методи (Източник 14). Шансовете им за излекуване с алтернативни практики просто са нулеви (Източник 1). Алтернативната и интегративна медицина убиват болните с бездействие.

Инсулин потенциирана терапия

1_zUlagLms2TpZvE_2TR-yAQОсновната терапия в “Интеграмед” се нарича инсулин потенцирана терапия . Методът е създаден във времената, когато разбиранията за онкологичните заболявания са били прекалено оскъдни, примитивни, а дори представата за тях е била по-скоро грешна. През 1932 година мексиканският лекар Донато Перез Гарсия създава този метод и го използва за лечение на различни тежки заболявания при десетки хора. В началото той се е опитвал да лекува сифилис с помощта на инсулин, но методът се е оказал неефективен. Впоследствие се насочва именно към ракови заболявания. Просто е имал усещане, че това е лек за всичко. Поредната панацея.

Самата терапия не е развита на базата на някакви емпирични данни, наблюдения или изследвания, а просто на голото усещане, че клетките увеличават своята пропускливост за различни медикаменти при третиране с инсулин. Затова самата процедура представлява вливане на инсулин. При последвалото спадане на кръвната захар се влива и глюкоза, а в последствие и различни антиракови медикаменти, но с 10 пъти по-ниски концентрации. За нещастие клетъчните мембрани са доста консервативни и не пропускат лесно вещества във вътрешността на клетките. Да, инсулинът влияе върху активния транспорт на въглехидрати. Сякаш наистина увеличава пропускливостта, но има данни за именно въглехидрати, но не и за различните медикаменти за лечение на онкологични заболявания. С други думи тази теза е силно съмнителна.

Инсулинът като медикамент не е предназначен за използване по подобен начин, а похабяването му при очакваният негов недостиг в близко бъдеще е истинско престъпление.

Ако трябва да сме безчувствено откровени, за почти сто годишната история на тази терапия има само едно или две изпитвания върху по-малко от 100 човека, които всъщност дават крайно противоречиви и дори по-скоро отрицателни резултати. През 2003 година е публикувано едно такова изследване, което се основава на представителна извадка от едва 30 жени с рак на гърдата, разделени в три групи – 10 лекувани само с инсулин, 10 лекувани само с метотрексат и 10 лекувани с инслин + метотрексат. Резултатите показват, че нито един от тези методи не води до положителен резултат (излекуване или редукция на образуванието). Само при жените, лекувани с инсулин + метотрексат се наблюдава стабилно развитие на заболяването – нито се влошава, нито се подобрява. Тоест инсулин потенциираната терапия според това изследване е просто неефективна (Източник 18).

Днес се смята, че инсулинът увеличава пропускливостта на клетъчните мембрани на раковите клетки за определени онкологични медикаменти. Смята се, че това прави излишно използването на медикаменти с високи дози. На теория това звучи добре, но не и на практика. Те могат да се намалят. Преди година в престижния медицински и научен журнал The Lancet бе публикувана обширна научна статия по темата. В нея се твърди, че към момента има публикувани само две клинични проучвания, които изследват ефектите на тази инсулинова терапия като резултатите са по-скоро отрицателни. Инсулин потенцираната терапия не успява да лекува рак. В изследването се посочва и че етичната страна на този проблем също е притеснителна. Макар повечето алтернативни центрове да не публикуват своя ценоразпис и той да си остава скрит, цените всъщност са изключително високи. В САЩ един подобен център (Arizoa Center for Advanced medicine) таксува по 50 000$ за два месеца инсулинова терапия. Тази цена не включва цената за реалната химиотерапия или за други процедури. Към момента просто не е доказано, че тази терапия работи (Източник 2).

В САЩ има и множество наказани практикуващи лекари. През 2007 година д-р Russell Hunt (Източник 19),  2012 д-р Les Breitman (Източник 20), 2012 д-р Juergen Winkler (Източници 21 и 22) са били наказани с парични глоби и/или отнемане на лекарски права поради използване на инсулин потенциирана терапия и други по манипулативен и заблуждаващ пациентите начин. Изват се претенции за нереалистични лечебни ефекти, с което привличат голям брой онкологично болни хора, загърбвайки истинската медицина.

Терапията всъщност е и рискова. Съществува голям риск от изпадане в хипогликемия. Но може би най-притеснително е, че при този метод болините се лекуват с минимални количества от химиотерапевтиците. Това може да направи онкологичното образувание резистентно към медикаментите и би затруднило сериозно лечението. Освен това съществува огромно количество данни и описани случаи, които показват, че инсулинът всъщност увеличава риска от развитие на почти всички форми на рак (Източници 3 и 4).

Инсулинът по-скоро  стимулира развитието на онкологични заболявания

Представата на лекарите от “Интеграмед” за ролята на инсулина в онкогенезата е по-скоро инфантилна – вливаш венозно инсулин, той създава пори в мембраната на раковите клетки и те умират. Всъщност множество епидемиологични изследвания показват, че съществува положителна връзка между диабет тип 2 и раковите заболявания. Няколко in vitro и in vivo изследвания показват, че високи концентрации на инсулин и инсулин подобните растежни фактори (протеини със секвенция и структура подобяващи тези на инсулина) могат да инициират сигнални пътища, които да индуцират онкогенеза или прогресивно развитие на вече налично онкологично заболяване (5).

Лабораторно е установено, че инсулинът и инсулин подобните растежни фактори (IGF) имат силно митогенно и антиапоптично действие при различни видове ракови клетки. Това означава, че инсулинът и сродните му молекули могат от една страна да стимулират деленето на раковите клетки, а от друга страна да инхибират апоптозата (програмирана клетъчна смърт) при тях. Освен това инсулиновите молекули синергично могат да подсилят митогенното и антиапоптично действие на други фактори и стероиди. Изследвания върху животните показват, че инсулинът и подобните му молекули могат да увеличат потока на енергия към раковите клетки, което да стимулира техния растеж (6, 7).

Научно изследване на “Интеграмед”, което доказва ефективността на терапията?

За да получи легитимност този алтернативен медицински център, за да може да покаже на света, че използваните методи на терапия са научно обосновани и доказани, е редно да има и някаква академична подплата. Центърът проявява доста активна научна дейност. Една подобна публикация е публикувана в журнала ISRN Urology и разкрива каква е ефективността на третирането на устойчив на кастрация рак на простатата при третиране с инсулин в комбинация с химиотерапия в ниски концентрации. На първо място методиката на самото проучване е по-скоро слаба. Представителната извадка се състои от едва 16 души, от които 7 се отказват, защото просто нямат финансов ресурс да завършат пълния курс на терапия. Но освен, че е много скъпо, оказва се, че не е и ефективно. От всички 9 болни при двама не се е наблюдавала положителна промяна, а при други трима заболяването е прогресирало. Освен това методиката за определянето на подобрението в заболяването съдържа много субективни елементи. Тя разчита и на данни от пациентите, които сами споделят как субективно се чувстват – по-добре или по-зле. В самата статия се споделя, че до момента лекарите от “Интеграмед” са подложили на лечение около 400 човека, но не споделят колко от тях реално са излекували. Тази информация се пази в тайна (Източник 8).

Инфузия на витамини.

Това е друга изключително често прилагана терапия за алтернативно лечение на рак, която се предлага и в “Интеграмед”. Вярва се, че инфузията на огромни количества (грамове) витамини ще спре растежа и образуването на рак и ще подхрани организма. Идеята е, че ракови образувания се създават под действието на силни окисляващи съединения, а витамин С и Е (които са силни антиоксиданти) неутрализират действието на свободните радикали (свободни кислородни форми). Но всъщност ефектът е точно обратен. Клетките на имунната система използват именно свободни радикали (реактивни кислородни форми), с които убиват патогени и малигнени клетки. При наличие на антиоксиданти се неутрализира единственото оръжие, с което се контролира разпространението на ракови образувания. Така всъщност се стимулира метастазирането и вместо да се увеличи продължителността на живот, тя значително се намалява. В случая в сайта на “Интеграмед” е споделено, че се вливат по количества по-големи от 25 грама витамини при единична инфузия. Пълният курс включва 8-10 преливания.

Интересното е, че от десетилетия (от миналия век) е установено, че инфузията на високи дози витамини и конкретно витамин С няма терапевтични действие върху различни онкологични заболявания (Източник 9). Десетилетия по-късно ситуацията не е променена и се препоръчва подобна терапия да не се прилага, защото просто не е доказана ефективността и (Източник 10). През 2011 година стартира мащабното изследване VITAL с представителна извадка от 25 871 индивида, чиято цел бе да се установи каква е връзката между приемът на витамин D и развитието на рак. 8 години по-късно става ясно, че приемът на витамини не намалява риска от развитието на рак на гърдата, простата или дебелото черво. Смъртността също не е редуцирана (Източник 11). През 2019 година благодарение на две публикувани независимо едно от друго проучвания в престижния журнал Cell става ясно, че не е никак добра идея при наличие на онкологично заболяване да се приемат огромни количества антиоксидантни вещества като витамин С, Е или каротини. Това би довело до усилено метастазиране и влошаване на здравословното състояние (Източници 12 и 13).

Озонова терапия

Озонът в медицинската сфера има дълга история на използване. През 1856 година е използван за пръв път за дезинфекциране на операционните зали. До края на 19 век озонирането става популярен метод за стерилизиране на питейна вода. През 1892 в The Lancet е публикувано изследване, което описва озонирането като метод за лечение на туберкулоза. Озонът е използван и за дезинфекция на рани, но е установено, че убива както патогени, така и клетки на болния. Българският център за интегративна медицина “Интеграмед” рекламира този метод като ефикасен при лечението на онкологични заболявания, но към момента няма доказателства, които да показват, че озонът може да лекува рак. Нещо повече – той е сериозно опасен и American Cancer Society препоръчва да не се използва, защото няма убедителни данни, които да гарантират, че озонът лекува рак. В редица западни страни практикуващите озонтерапия са преследвани и наказвани, защото застрашават живота на болните.

Финансиране на “Интеграмед” с европейски фондове

Не може да се отрече, че управленският екип ръководи алтернативния център качествено. В резултат на богатия професионален опит на проф. Аврамов (а и факта, че той ръководи паралелно и Института по електроника към БАН) “Интеграмед” си партнира с Института по електроника, спечелвайки проект по програма “Иновации и конкурентоспособност” на стойност 534 284.66 лева, като безвъзмездното европейско финансиране е на стойност от 393 630.36 лева.  Темата на проекта е “Разработване на иновативна интегрирана система за персонализирана диагностика и лечение на онкологични заболявания” (Източник 15). Забележете, че описанието на проекта е леко отблъскващо, защото то абсолютно без притеснения отхвърля и отрича конвенционалната медицина. Тя е определена като “некачествено стандартно онколечение” или “нискокачествено стандартизирано конвейерно” – изключително неподходящ подбор на думи за един официален документ, с който подбор се показва едно крайно пренебрежително отношение към лекарската професия.

Untitled-5

Заявката на проекта е изучаване на алтернативни методи за лечение на рак както и създаване на няколко “иновативни апарата” за диагностика и лечение на рак – лазери за оптична спектрална диагностика, апарат за биоелектротерапия и апарат за хипертермична терапия на онкологично болни. Основният проблем е, че това са нови и недоказани алтернативни методи за лечение и диагностика. Тяхната ефективност трябва да бъде клинично доказана преди тя бъде прилагана реално върху хора. Как някой ще приложи метод за лечение на рак, ако неговата ефективност и безопасност не са доказани? Кой ще гарантира, че болният няма да пострада? Каква гаранция някой ще даде, че терапията ще предостави търсения ефект?

Въпреки липсата на клинични данни за ефективност, тези техники се прилагат в медицинския център “Интеграмед”. Самата структура на проекта е оформена по такъв начин, че някой би останал с усещането, че тя цели по-скоро да достави ново оборудване за целите на работния процес в “Интеграмед”. Така за научна дейност Институтът за електроника към БАН ще получи 60 602.88 лева според публикувания отчет, а за доставка на система за хипертермия медицинския център са предвидени 84 335.40 лева.

Много интересни са, макар и напълно позволени, изискванията към хората, които ще участват в този проект. За главен изследовател са поставени следните изисквания:

“Образование и професионална квалификация. Изследовател R4 (H-index=9). Доктор по Физика, ст.н.с. II ст. Участия в научни проекти, статии в индексирани и реферирани издания; Над 300 цитирания във всички научни бази за периода 2000- 2016 • Scopus h-индекс=9; i10=16; Участие в колегии на международни реферирани списания;; Рецензент на статии;”

Изисквания, които едновременно много стесняват кръга от възможни претенденти, а от друга страна на тях отговаря профила на професор Аврамов (Източник 16).

Заключение

Историята зад този център показва, че той функционира по един арогантен маниер. Очевидно е, че той не изпълнява минималните изисквания за извършване на медицинската дейност, в която е тясно профилиран – лечение на онкологично болни. Това води до логичното многократно затваряне на медицинския център, който въпреки нарушенията отново отваря врати и приема пациенти. Това подсказва, че тази дейност е доходоносна. Самите методи, с които се лекуват болните, са недоказани и поскоро рискови, които застрашават здравето на пациентите. Лечението в тази клиника крие риск пациентите да загърбят конвенционалните терапии, което би понижило възможностите за справянето със заболяването. Притеснителен е и фактът, че управляващият това заведение е физик (не медик), който ръководи и държавна институция с претенции. Всеки, който се осмели да изкаже мнение против това заведение или даде гласност на всички нередности бива преследван и наказван.

Цитирана научна литература:

Източник 1. Johnson SB, Park HS, Gross CP, Yu JB. Complementary Medicine, Refusal of Conventional Cancer Therapy, and Survival Among Patients With Curable Cancers. JAMA Oncol. 2018;4(10):1375–1381. doi:10.1001/jamaoncol.2018.2487

Източник 2. Insulin potentiation therapy for cancer? Sissung, Tristan M et al. The Lancet Oncology , Volume 20 , Issue 2 , 191–192

Източник 3. Yu–Xiao Yang, Sean Hennessy, James D. Lewis, Insulin therapy and colorectal cancer risk among type 2 diabetes mellitus patients, Gastroenterology, Volume 127, Issue 4, 2004, Pages 1044–1050, ISSN 0016–5085, https://doi.org/10.1053/j.gastro.2004.07.011.

Източник 4. Why are cancer patients using non-proven complementary therapies? A cross-sectional multicentre study in Norway Risberg, T. et al. European Journal of Cancer , Volume 33 , Issue 4 , 575–580

Източник 5. Leroith D, Scheinman EJ, Bitton-Worms K. The Role of Insulin and Insulin-like Growth Factors in the Increased Risk of Cancer in Diabetes. Rambam Maimonides Med J. 2011;2(2):e0043. Published 2011 Apr 30. doi:10.5041/RMMJ.10043

Източник 6. Herbert Yu, Thomas Rohan, Role of the Insulin-Like Growth Factor Family in Cancer Development and Progression, JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Volume 92, Issue 18, 20 September 2000, Pages 1472–1489, https://doi.org/10.1093/jnci/92.18.1472

Източник 7. Singh P, Alex JM, Bast F. Insulin receptor (IR) and insulin-like growth factor receptor 1 (IGF-1R) signaling systems: novel treatment strategies for cancer. Med Oncol. 2014;31(1):805. doi:10.1007/s12032-013-0805-3

Източник 8. Damyanov C, Gerasimova D, Maslev I, Gavrilov V. Low-dose chemotherapy with insulin (insulin potentiation therapy) in combination with hormone therapy for treatment of castration-resistant prostate cancer. ISRN Urol. 2012;2012:140182. doi:10.5402/2012/140182

Източник 9. Charles G. Moertel, M.D., Thomas R. Fleming, Ph.D., Edward T. Creagan, M.D., Joseph Rubin, M.D., Michael J. O’Connell, M.D., and Matthew M. Ames, Ph.D. 1985. High-Dose Vitamin C versus Placebo in the Treatment of Patients with Advanced Cancer Who Have Had No Prior Chemotherapy — A Randomized Double-Blind Comparison. January 17, 1985 N Engl J Med 1985; 312:137-141 DOI: 10.1056/NEJM198501173120301

Източник 10. Ahmet Unlu, Onder Kirca, Mustafa Ozdogan, Erdinç Nayır, High-dose vitamin C and cancer, Journal of Oncological Science, Volume 1, 2016, Pages 10-12, ISSN 2452-3364, https://doi.org/10.1016/j.jons.2015.11.010.

Източник 11. Manson JE, Cook NR, Lee IM, Christen W, Bassuk SS, Mora S, Gibson H, Gordon D, Copeland T, D’Agostino D, Friedenberg G, Ridge C, Bubes V, Giovannucci EL, Willett WC, Buring JE; VITAL Research Group. Vitamin D supplements and prevention of cancer and cardiovascular disease. N Engl J Med 2019; 380(1):33-44. PMC6425757

Източник 12. Nrf2 Activation Promotes Lung Cancer Metastasis by Inhibiting the Degradation of Bach1 Lignitto, Luca et al. Cell, Volume 178, Issue 2, 316 – 329.e18

Източник 13. BACH1 Stabilization by Antioxidants Stimulates Lung Cancer Metastasis Wiel, Clotilde et al. Cell, Volume 178, Issue 2, 330 – 345.e22

Източник 14. Skyler B Johnson, Henry S Park, Cary P Gross, James B Yu; Use of Alternative Medicine for Cancer and Its Impact on Survival, JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Volume 110, Issue 1, 1 January 2018, Pages 121–124, https://doi.org/10.1093/jnci/djx145

Източник 15. http://2020.eufunds.bg/bg/5/0/Project/BasicData?contractId=0KXOwpt22O8%3D&isHistoric=False

Източник 16. http://ie-bas.org/ObjavaPersonal.pdf

Източник 17. https://btvnovinite.bg/bulgaria/obshtestvo/zashto-otneha-licenza-na-alternativen-onkodispanser.html

Източник 18. https://Lasalvia-Prisco, E., Cucchi, S., Vázquez, J. et al. Insulin-induced enhancement of antitumoral response to methotrexate in breast cancer patients. Cancer Chemother Pharmacol 53, 220–224 (2004). https://doi.org/10.1007/s00280-003-0716-7link.springer.com/article/10.1007/s00280-003-0716-7#citeas

Източник 19. Barrett S. Russell Hunt surrenders medical license, Casewatch, Nov 4, 2007.

Източник 20.  Barrett S. Les Breitman loses medical license. Casewatch, Aug 31, 2013.

Източник 21. Accusation. In the Matter of the Accusation against Juergen G. Winkler, M.D. Medical Board of California Case No. 10-02009-200762, Filed June 9, 2011.

Източник 22. Decision and order. In the Matter of the Accusation against Juergen G. Winkler, M.D. Medical Board of California Case No. 10-02009-200762, June 13, 2012.

Журналистически материали

Разследването на Мария Чернева по БНТ: https://news.bnt.bg/bg/a/82595-nezakonen-onkocentyr-v-sofija

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook