Наука

Консумацията на безалкохолни напитки е свързана с повишени рискове от развитие на сърдечносъдови заболявания

Мащабно проучване на хора на средна и по-голяма възраст свързва дори минималната ежедневна консумация на безалкохолни напитки, подсладени с метаболизируеми подсладители, като захар, глюкоза, фруктоза, гликозо-фруктозен сироп и други с променен липиден профил (повишен “лош” холестерол), което като цяло води до повишени рискове от развитие на сърдечносъдови заболявания.
Проучването открива, че хората, които консумират поне една подобна напитка на ден са били застрашени от 98% по-висок риск от редукция на нивата на “добрия” (HDL) холесстерол и 53% по-висок риск от увеличена концентрация на триглицериди в плазмата в сравнение с хората, които консумират рядко подобни напитки.

Резултатите са идентични независимо от периода на проведените изследвания. Най-продължителното проследяване на подобни пациенти е продължило 12.5 години. Общо в изследването е проследен здравословния статус на 5924 човека. В сравнение хората, които консумират истински изстискани плодови сокове, не са застрашени от подобни рискове. При тях здравословното състояние нито се променя положително, нито отрицателно поради консумацията им.

В момента все повече хора страдат от дислипидемия – високи нездравословни нива на триглицериди, високи нива на “лош” LDL холестерол и ниски нива на “добър” HDL холестерол, което ги предразполага към развитие на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). По-стари изследвания също свързват консумацията на добавени въглехидрати под формата на подсладени напитки с увеличен риск от развитие на ССЗ. Най-големият източник на допълнителни захари са явяват безалкохолните и газирани напитки, подсладени кафета и чайове, напитки с плодови вкусове, пуншове, лимонади, дори някои напитки за спортуващи. Именно консумацията им може да предизвика дислипидемия.

Интересното е, че това проучване не твърди, че подсладените напитки причиняват тези болестни състояние върху хората, но все пак подобна връзка съществува. Много е вероятно начинът на живот да е определящ, тъй като обикновено спортуващите и грижещите се за собственото си здраве хора избягват подсладени напитки, но консумират плодове. От друга страна хора с метаболитни проблеми са много по-склонни да консумират подсладени напитки.

Изследователите се надяват, че подобни проучвания биха довели до създаване на политики, които биха ограничили консумацията на подобни продукти или поне биха привлекли вниманието на хората, давайки им много информация за размисъл. При всички случаи е хубаво да се намали консумацията на подобни безалкохолни напитки, за всеки случай да не се прекалява и с консумацията на домашни изцедени сокове, а най-добре би било плодовете да се консумират цели.

Източник: Kuklina E and Park S (2020) Sugar‐Sweetened Beverage Consumption and Lipid Profile: More Evidence for Interventions, Journal of the American Heart Association, 9:5, Online publication date: 3-Mar-2020.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook