НЕнаука

Дезинфектанти: как “Активни потребители” ни излъгаха отново

Преди броени дни неправителствената организация “Активни потребители” взриви обществеността, че ни мамят с продуктите за дезинфекция, които се продават в търговкстата мрежа. Тя обяви, че само 3 от 21 изследвани марки реално отговарят на заложените критерии за дезинфекциращи продукти от СЗО. Преблемът в това смело твърдение е, че НЕ Е ВЯРНО, а с подобно действие се уронва имиджа на редица компании и то безнаказано.

Какъв е моделът на работа на “Активни потребители”?

Организацията има добре изграден модел на действие, който се повтаря периодично. Най-често организацията се активира в момент, в който обществото е чувствително, изнасяйки сензационна информация по теми, които засягат множество хора. В случая обявяват, че козметични компании буквално мамят потребителите (без видима причина), което буди едно неприятно чувство и паника в потребителите. Чрез подобни сензационни, но винаги НЕверни твърдения организацията си осигурява медийно покритие във всички платформи. Организацията не за първи път разпространява лъжи:

1) През декеври 2019 година тя обяви, че от 27 вида шоколад само 2 отговарят на изискванията, но се оказа, че всъщност от 27 марки 26 отговарят напълно на законовите изисквания (1).

2) През 2017 година алармира, че в лютениците има олеамид, но по-късно се оказа, че въпросното съединение всъщност се образува естествено в производствения процес и не повишава рисковете за здравето (2).

Каква е истината относно дезинфектантите?

Най-важното, което трябва да се знае е, че Световната здравна организация не препоръчва продуктите да съдържат точно 70% етанол. В последните си препоръка СЗО поставя ясни граници за  съдържанието на активни компоненти в дезинфекциращите продукти. Съдържанието на етанол например трябва да варира между 62% и 71% (3). Изводите на СЗО са описани и в препоръчките на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) (5). Тези препоръки всъщност се основават на мащабно научно изследване за устойчивостта на множество коронавируси. Затова препоръките са общовалидни и не се ограничават само до прилагане в настоящата пандемия (4). Ако разгледаме изследваните от “Активни потребители” продукти, ще стигнем до извода, че минимум 12 от 21 описани продукта отговарят на препоръките СЗО. Този брой се различава значително от описаните от “Активни потребители” 3 продукта, отговарящи на изискванията на СЗО.

Но за да ви успокоя, ще ви споделя друго интересно изследване, което показва, че почти всички алкохолни продукти предоставят солидна защита. Оказва се, че продукти, които съдържат етанол (спирт) или 2-пропанол ефективно инактивират вирусните частици на SARS-COV-2 при концентрации над 30%. Но не винаги високо концентрирани разтвори са за предпочитане, защото както е видно в случая на 2-пропанола при концентрации от 80%+ се наблюдава цитотоксичен ефект.

Държавни регулации

Допълнителен щрих към настоящия казус е, че някои от продуктите са официално регистрирани спрямо действащияЗакон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси”. Всеки официално регистриран продукт според настоящия закон е дори с лабораторно доказано бактерицидно действие, което гарантира високото качество. Такива са продуктите на Арома, Бест козметикс и други, а според “Активни потребители” точно продуктите на официално регистрираните компании не огговарят на техните измислени изисквания (7). Явно в този случай дори самата държавна администрация греши, а НПО-то със съмнителна репутация е право?

Трябва да се направи и едно уточнение. Макар търговците и “Активни потребители” да смятат, че един продукт е дезинфектант, то от значение е какво е описанието на производителя. Така например компанията FEERIA описва своя продукт UMBRELLA не като дезинфектант, а като “хигиенен гел за ръце“. В този случай компанията няма претенция за дезинфекциращо действие (8).

Скъпи читатели и най-вече журналисти, за пореден път ви призовавам да не взимате под внимание изследванията на “Активни потребители”, никога не ги приемайте за достоверни и винаги се съветвайте с експерти, защото не само, че доказвате, че не можете да разпознавате фалшивите новини, а и уронвате иначе трудно изградения престиж на различни хора и компании. Това не е етично, не е честно!

Източници:

1) „Фалшив“ шоколад – как „Активни потребители“ за пореден път създадоха истерия с лъжа

2) Не, няма наркотици в лютениците…

3) https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/laboratory-biosafety-novel-coronavirus-version-1-1.pdf

4) 1.Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agentsKampf, G. et al.Journal of Hospital Infection, Volume 104, Issue 3, 246 – 251

5) http://corhv.government.bg/files/2020/2020_02_27__Persistence_and_desinfection_SARS-CoV-2__DPetlova.pdf

6) Efficient inactivation of SARS-CoV-2 by WHO-recommended hand rub formulations and alcoholsAnnika Kratzel, Daniel Todt, Philip V’kovski, Silvio Steiner, Mitra L. Gultom, Tran Thi Nhu Thao, Nadine Ebert, Melle Holwerda, Jörg Steinmann, Daniela Niemeyer, Ronald Dijkman, Günter Kampf, Christian Drosten, Eike Steinmann, Volker Thiel, Stephanie PfaenderbioRxiv  2020.03.10.986711;  doi: https://doi.org/10.1101/2020.03.10.986711

7) http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/04/24/registar_biozidi-23-04-2020.xlsx

8) https://feeria-cosmetics.com/index.php?route=product/product&product_id=414

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook