НЕнаука

PIK.BG за пореден път създават фалшиви чатове, за да всяват паника сред хората

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Нека си поговорим за лъжците от pik.bg и за уажаваната от колегите си проф. Асена Стоименова. На пръв поглед медията няма нищо общо с българския учен. Те всъщност са напълно противоположни във всяко едно отношение. Стоименова е един от най-известните и уважавани специалисти по фармакоикономика и лекарствена политика, ръководила основни фармацевтични организация, а pik.bg е просто поредната кафява медия, в която работят индивиди, имащи не особено богата обща култура. Преди седмица от медията научиха какво представляват вирусите. Проф. Стоименова бе наказана от прокуратурата преди дни условно с гаранция от 20 000 лева заради твърдението, че може да има недостиг на антибиотици (теза, разпространена от СЗО и ЕС), а pik.bg преди часове разпространиха поредната фалшива новина, нескопосано скалъпена от самите тях, за което няма да бъдат наказани за пореден път. Новата ШОКИРАЩА, СВЕТКАВИЧНА, СЕНЗАЦИОННА новина само в ПИК и РЕТРО е, че срещу силните на деня се готви поредният преврат. Превратът естествено е организиран от някакви сенчести личности и естествено от “умните и красивите”, които явно не са толкова умни, защото според PIK.BG те ще получат своето възнаграждение.

2Тезата естествено издиша, но не само заради абсурдния диалог, който е по-изкуствен от сценария на български сапунен сериал. Чисто технически се вижда, че разговорът е манипулиран и е обикновен колаж. Балоните за текст в чата на FACEBOOK винаги спазват някакво отстояние от самите букви.  В случая ясно се вижда, че в първия балон такова разстояние липсва, докато във втория разстоянието между границата на балона и думите е около 5 mm. Ясно се вижда, че някой е “пейстнал” фалшив текст в балона на неадекватно място, което показва и отчайваща техническа грамотност.

ПР експертът на ПП ГЕРБ явно също разпространява тази лъжа:

Screenshot_20200412-180233_Facebook

Фалшификацията се повтаря

Но разбира се това не е първият опит за създаване на сензация и паника на база фалшиви чатове, организирани от pik.bg. На 10 септември 2019 година pik.bg отново публикува СЕНЗАЦИОННА статия, в която разкриват как подсъдимата Десислава Иванчева организира протест и преврат, на който ще присъстват “умни и красиви”, но платени лица. За доказателство прилагат чат от профила на Десислава, но без да става ясно как са се сдобили с него. При внимателно поглеждане става ясно, че това е фалшив профил, създаден от PIK.BG три дни преди написването на самата публикация, а по-късно е и изтрит, за да няма следи. В допълнение в истинският профил на жената “Desisslava” е изписано с двойно “S”, а във фалшивия иметно е с единично “S”.

Тъжното  не е, че тези два случая показват колко малко е умнственият багаж на работещите в pik.bg, а това, че смятат читателите за пълни идиоти.

И така един професор и доктор по фармация е осъден за създаване на паника, а една медия, която създава хаос чрез откровени лъже ще си работи без притеснение. Но да разпространяваш лъжи може ли да се нарече работа?

Източник:

https://pik.bg/платени-протести-насред-коронавируса-вижте-как-мамят-хората-да-излизат-на-улицата-срещу-па-news920427.html

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм