Наука

SARS-CoV-2 няма нищо общо с HIV и има напълно естествен, природен произход

С влошаване на ситуацията около разпространяващата се пандемия, с повишаващата се паника сред хората, започват да се прокрадват все по-абсурдни конспирации, на които хората масово вярват. Ситуацията се използва умело от различни индивиди, които са готови да плашат хората с лъжи, за да натрупат малко популярност в социалните мрежи и да получат 5 минути ефирно време в някоя малка телевизия. Типичен пример е Пламен Пасков и тезите му, че към момента има множество патентовани щамове коронавирус като биологични оръжия.

Основната порция конспирации се зароди веднага след успешното изолиране на патогена и секвенирането (прочитането) на неговия геном. Геномът (както геномите на много други животни) бе публикуван в интернет със свободен достъп до всеки един от нас, с надеждата споделянето на тази информация да улесни и ускори научните изследвания по темата. Но не всички публикации бяха добронамерени…

SARS-CoV-2 няма нищо общо с HIV

Към момента в интернет циркулира руска пропаганда, която твърди, че SARS-CoV-2 споделя 4 напълно идентични протеина (за по-популярно наричани белтъци) с HIV (ЧИВ). Тази фалшива новина се основава на “научно изследване” публикувано в интернет на етап предпечат от група индийци (известни с не много качествените си изследвания) със заглавие: “Uncanny similarity of unique inserts in the 2019-nCoV spike protein to HIV-1 gp120 and Gag” (Източник 1). Към настоящия момент тази статия е отхвърлена от публикуване като са посочени и изключително адекватни аргументи за това действие (Източник 2):

1) Според фалшивите новини SARS-CoV-2 е резултат на генетично инженерство с цел създаване на биологично оръжие. Това уж е видно от инсерции на 4 (вмъканти) секвенции (кратки частици РНК/ДНК), които според авторите имат висока идентичност с части от протеини на HIV-1. Китайски изследователи (Източник 2) обаче след проверка откриват, че всъщност тези кратки мотиви (а не белтъци) имат високо сходство с мотиви в много други организми – в бозайници, насекоми, бактерии и други. Това показва, че въпросните мотиви не са консервативни – тоест се срещат в множество други видове и едва ли са пренесени от хора в коронавирусите. Доказано е и че два от въпросните 4 мотива имат много слабо сходство с мотиви от HIV-1 – от 42 до 88% идентичност.

2) Доказано е че въпросните 4 мотива, които уж са подобни с такива от HIV-1, всъщност се срещат и в коронавируси, изолирани от прилепи още през 2018 година, което означава, че новият щам SARS-CoV-2  (появил се в края на 2019 година) няма как да е създаден от човек, а въпросните мотиви са си естествени в коронавирусите.

И тъй като очевидно човешка намеса не е осъществена, то може би това нещо(трансфер на информация от HIV към SARS-CoV) се е случило естествено? Едва ли… За да се случи естествена рекомбинация на теория трябва двата вируса да пребивават в една и съща клетка. Коронавирусите се срещат основно сред прилепи, а HIV-1 при хора, което означава, че различните гостоприемници на вирусите правят рекомбинацията невъзможна. Предполагаемата прилика в тези 4 мотива в дра различни вида вируси е просто съвпадение.

Коронавирусът е патентовано биологично оръжие

Една друга тиражирана версия е, че новият SARS-CoV-2  е биологично оръжие, което е патентовано. Това е и една от тезите на Пламен Пасков. Смешното тук е, че хората, които вярват на тази теза), показват без притеснение интелектуален дефицит. Във въпросните патенти пише, че вирусите са атенюирани, което означава, че са с намалена вирулентност спрямо определен вид.  Вирусът е омаломощен, не може да причинява болестотворен процес, но може да предизвика имунен отговор, което го прави идеален за създаване на ваксини. В други патенти директно си пише, че изолираният и проучен щам може да се използва за направата на ваксини или китове за клиничните лаборатории за извършване на серологични изследвания. Все пак, за да можем да изследваме наличие на инфекция чрез лабораторни методи, нужни са ни и адекватни консумативи (Източник 3).

И така се оказва, че хората се страхуват от технологии за създаване на ваксини и лекарства, чиито патент се държи от един от най-престижните институти в света – Институтът Пастьор.

SARS-CoV-2  е продукт на еволюцията, а не на генното инженерство

Вече е официално – новият щам коронавирус си е с напълно естествен и природен произход. Не е създаден от хора. Това е заключение на биоинформатично изследване, публикувано в Nature преди 2 дни. Анализирани са основно гените, кодиращи повърхностни протеини, които участват в навлизането в животинските клетки и особено на област в тези протеини, наречена рецептор-свързващ домен (RBD) – структура, която се захваща директно за клетките на гостоприемника и медиира навлизането на вируса.

Анализът показва, че RBD областта на повърхностните протеини на вируса проявява висок афинитет към ангиотензин конвертиращ ензим 2 (ACE2 – рецептор, който има участие и в регулиране на кръвното налягане). Ефективността на свързване на двете структури е толкова висока, че учените стигат до заключението, че нещо подобно може да се случи само след естествен отбор, а не чрез генетично инженерство.

Това твърдение за естествената еволюция е потвърдено и чрез анализ на целия геном на SARS-CoV-2. Създаване на нов инженерен вирус от хората би било възможно, ако за основава, за шаблон е използван вече познат човешки патоген (като изминалите причинители на SARS и MERS). Все още не можем да синтезираме нови виуси, а само да копираме части от тях. Но в случая това не се наблюдава. Най-високо сходство SARS-CoV-2 има с вируси, които се срещат сред прилепи и панголини.

Определени са две възможности за появата на този вирус. Първата теза предвижда, че вирусът е пребивавал в естествен животински резервоар, където се е видоизменял и в един момент е прескочил върху хора. Смята се, че прилепите са естествен резервоар на този щам, но до момента директен преход от прилепи към хора не е наблюдаван. Вероятно е имало междинен преносител.

Според второто предположение специфичните промени в RBD, които водят до висок афинитет към хора са настъпили след опитите на вируса за трансфер в хора. Непатогенен щам е прескочил в хора, при което се е видоизменил в по-опасна версия.

Отправено е и едно предупреждение за близкото бъдеще. Много е възможно оригиналният щам все още да циркулира в животните и в даден момент отнова да се наблюдава транзиция от естествения животински резервоар към хората, което отново да стартира епидемия/пандемия.

Затова не яжте диви и не добре опечени животни!

Източник 1: Uncanny similarity of unique inserts in the 2019-nCoV spike protein to HIV-1 gp120 and Gag Prashant Pradhan, Ashutosh Kumar Pandey, Akhilesh Mishra, Parul Gupta, Praveen Kumar Tripathi, Manoj Balakrishnan Menon, James Gomes, Perumal Vivekanandan, Bishwajit Kundu bioRxiv 2020.01.30.927871; doi: https://doi.org/10.1101/2020.01.30.927871

Източник 2: Xiao C, Li X, Liu S, Sang Y, Gao SJ, Gao F. HIV-1 did not contribute to the 2019-nCoV genome. Emerg Microbes Infect. 2020;9(1):378–381. doi:10.1080/22221751.2020.1727299

Източник 3: https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/034680402/publication/EP1694829A2?q=EP1694829&called_by=epo.org&fbclid=IwAR1tMWQ6DnZF4PKcIpnrL8I2DDcjF7RsBbk3HEI1XnEpeyevwiKbFOqIyGU

Източник 4: Andersen, K.G., Rambaut, A., Lipkin, W.I. et al. The proximal origin of SARS-CoV-2. Nat Med (2020). https://doi.org/10.1038/s41591-020-0820-9

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook