Наука

Има ли повторно заразени със SARS-CoV-2 и колко време реално протича заболяването?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Официално 2020 година ще бъде запомнена с пандемията от SARS-CoV-2 (познат като COVID-19). Паниката се разраства, мерките за превенция стават по-строги. Една от новините, които циркулираше в интернет и стряскаше хората бе, че излекуваните от инфекцията могат повторно да се инфектират. Чрез лабораторни изследвания бе доказано, че излекувани и вече изписани пациенти продълават да са вирусоносители – в кръвта им може да бъде открита вирусна РНК. Всичко това бе описано в престижния журнал JAMA (1). Това се дължи на феномена вирусно разпръскване (viral sheding) – репликацията на вирусите е приключила, клетъчните ресурси са привършили, вирусните частици просто се разпространяват.

Изследване, което е в предпечатен етап и е публикувано в интернет базата medrxiv, доказва, че в телата на пациенти със слаби симптоми (смятани вече за излекувани) може да бъде открита вирусна РНК в продължение до 10 дни след началото на заболяването, дори след затихване на симптомите. Това е важна информация от гледна точка на общественото здраве.

Макар изследването да е извършено върху 9 човека, резултатите са значими. Авторите откриват, че в началото на инфекцията в пробите от гърлените секрети и течност от дробовете се открива изключително висок брой вирусни частици. Пикът (най-голямо вирусно натоварване) се наблюдава на четвъртия ден след инфектирането, но вирусна РНК може все още да се наблюдава, макар заболяването вече да отшумява, а симптомите значително да намаляват. След ден 8-ми ден от инфекцията вирусни частици не се откриват в кръв, фекална маса и урина (2).

На базата на тези данни се предлага, че хората, прекарали повече от 10 дни със заболяването и с по-малко от 100 000 РНК копия в милилитър проба, могат да бъдат изписани, но с кратка домашна изолация.

Друго изследване, което е анализирало медийни материали и медицински доклади относно разпространението на SARS-CoV-2 открива, че времето между инфектирането и проявата на първите симтоми е около 5.1 дни. 97.5% от хората са боледували в продължение на 11.5 дни (3).

Но нека хората да не остават с грешната представа, че ако са се намирали в рискова ситуация и че до 5 дни, ако не са се развили симптоми, то те не са инфектирани и не се намират в риск.

Източници:

1) Lan L, Xu D, Ye G, et al. Positive RT-PCR Test Results in Patients Recovered From COVID-19. JAMA. Published online February 27, 2020. doi:10.1001/jama.2020.2783

2) Clinical presentation and virological assessment of hospitalized cases of coronavirus disease 2019 in a travel-associated transmission cluster Roman Woelfel, Victor Max Corman, Wolfgang Guggemos, Michael Seilmaier, Sabine Zange, Marcel A Mueller, Daniela Niemeyer, Patrick Vollmar, Camilla Rothe, Michael Hoelscher, Tobias Bleicker, Sebastian Bruenink, Julia Schneider, Rosina Ehmann, Katrin Zwirglmaier, Christian Drosten, Clemens Wendtner medRxiv 2020.03.05.20030502; doi: https://doi.org/10.1101/2020.03.05.20030502

3) Lauer SA, Grantz KH, Bi Q, et al. The Incubation Period of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) From Publicly Reported Confirmed Cases: Estimation and Application. Ann Intern Med. 2020; [Epub ahead of print 10 March 2020]. doi: https://doi.org/10.7326/M20-0504

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм