Наука

Има ли повторно заразени със SARS-CoV-2 и колко време реално протича заболяването?

Официално 2020 година ще бъде запомнена с пандемията от SARS-CoV-2 (познат като COVID-19). Паниката се разраства, мерките за превенция стават по-строги. Една от новините, които циркулираше в интернет и стряскаше хората бе, че излекуваните от инфекцията могат повторно да се инфектират. Чрез лабораторни изследвания бе доказано, че излекувани и вече изписани пациенти продълават да са вирусоносители – в кръвта им може да бъде открита вирусна РНК. Всичко това бе описано в престижния журнал JAMA (1). Това се дължи на феномена вирусно разпръскване (viral sheding) – репликацията на вирусите е приключила, клетъчните ресурси са привършили, вирусните частици просто се разпространяват.

Изследване, което е в предпечатен етап и е публикувано в интернет базата medrxiv, доказва, че в телата на пациенти със слаби симптоми (смятани вече за излекувани) може да бъде открита вирусна РНК в продължение до 10 дни след началото на заболяването, дори след затихване на симптомите. Това е важна информация от гледна точка на общественото здраве.

Макар изследването да е извършено върху 9 човека, резултатите са значими. Авторите откриват, че в началото на инфекцията в пробите от гърлените секрети и течност от дробовете се открива изключително висок брой вирусни частици. Пикът (най-голямо вирусно натоварване) се наблюдава на четвъртия ден след инфектирането, но вирусна РНК може все още да се наблюдава, макар заболяването вече да отшумява, а симптомите значително да намаляват. След ден 8-ми ден от инфекцията вирусни частици не се откриват в кръв, фекална маса и урина (2).

На базата на тези данни се предлага, че хората, прекарали повече от 10 дни със заболяването и с по-малко от 100 000 РНК копия в милилитър проба, могат да бъдат изписани, но с кратка домашна изолация.

Друго изследване, което е анализирало медийни материали и медицински доклади относно разпространението на SARS-CoV-2 открива, че времето между инфектирането и проявата на първите симтоми е около 5.1 дни. 97.5% от хората са боледували в продължение на 11.5 дни (3).

Но нека хората да не остават с грешната представа, че ако са се намирали в рискова ситуация и че до 5 дни, ако не са се развили симптоми, то те не са инфектирани и не се намират в риск.

Източници:

1) Lan L, Xu D, Ye G, et al. Positive RT-PCR Test Results in Patients Recovered From COVID-19. JAMA. Published online February 27, 2020. doi:10.1001/jama.2020.2783

2) Clinical presentation and virological assessment of hospitalized cases of coronavirus disease 2019 in a travel-associated transmission cluster Roman Woelfel, Victor Max Corman, Wolfgang Guggemos, Michael Seilmaier, Sabine Zange, Marcel A Mueller, Daniela Niemeyer, Patrick Vollmar, Camilla Rothe, Michael Hoelscher, Tobias Bleicker, Sebastian Bruenink, Julia Schneider, Rosina Ehmann, Katrin Zwirglmaier, Christian Drosten, Clemens Wendtner medRxiv 2020.03.05.20030502; doi: https://doi.org/10.1101/2020.03.05.20030502

3) Lauer SA, Grantz KH, Bi Q, et al. The Incubation Period of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) From Publicly Reported Confirmed Cases: Estimation and Application. Ann Intern Med. 2020; [Epub ahead of print 10 March 2020]. doi: https://doi.org/10.7326/M20-0504

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook