Наука

Кокосовото масло е високорисково и трябва да се избягва

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Кокосовото масло e сред най-супер храните от всички налични на пазара, но за добро или лошо в началото на тази година науката се произнесе – опасна е и трябва да се избягва. Избягването му няма да е лесно, защото се готви с него, яде се все едно е течен шоколад, маже се на филии и дори се слага в кафето, но без някой да се знае защо. “Известните” на деня и хипи гурутата го нарочиха за здравословно, а според най-мащабното изследване по темата се оказва, че то не е.

Оказва се, че консумацията на кокосово масло води до увеличаване на концентрацията на LDL холестерола (лошия) в кръвта много повече в сравнение с консумацията на други мазнини. Консумацията му не води до намаляване на възпалителните състояния, гликемията, натрупването на наднормено тегло и други.

В настоящото изследване се обобщават и анализират резултатите от всички налични проучвания по темата. Масовата заблуда се дължи на  популяризирането на резултати от по-малки проучвания, в които представителната извадка е била от хора от изолирани географски райони, а това не е представително. Освен това хората търсят някои по-различни, екзточини и биологични продукти, които те асоциират с по-добро здраве. Продуктите с кокосово масло са съпроводени с толкова много претенции за здравословни ефекти, че много хора си казват, че няма как да не е вярно, но (не много) изненадващо няма факти, които да ги подкрепят.

В настоящото мащабно изследване са обобщени резултатите от общо 16 международни проучвания, в които са сравнявани ефектите върху сърдечно-съдовата система на кокосовото масло с други масла (включително палмово) при консумация в продължение на не по-малко от 2 седмици. Осем от проучванията съобщават и за промяна в телесното тегло, пет за промяна в телесните мазнини, четири за промяна в обиколката на талията, четири за  промяна при нивата на глюкоза в плазмата и 5 промяна в нивата на C-реактивния протеин.

В сравнение с другите изследвани растителни (но нетропични) мазнини, консумацията на кокосово води до значително увеличение на тоталното количество холестерол, LDL холестерол (лош холестерол), HDL холестерол, C-реактивния протеин, телесните размери и други, но не и на триглицеридите.

Интересното е, че кокосовата мазнина е по-опасна от палмовата. В сравнение с палмовата, кокосовата значително увеличава общия (тотален) холестерол с 25.57 mg/dL, LDL холестерол с 20.50 mg/dL, а HDL с 2.83 mg/dL.

Високите рискове при консумацията на кокосова мазнина са свързани с факта, че тя е изключително богата на наситени мастни киселини, които представляват до 90% от общото количество мазнини. Освен това тя е богата на дълговерижните миристинова и палмитинова киселини, които се смятат за не особено здравословни.

Консумацията на кокосова мазнина трябва да не се препоръчва и дори забранява от лекари. Вместо това трябва да се стимулира консумацията на мазнини, които са богати на ненаситени мастни киселини. Такава е мразената свинска мас…

Източници:

Neelakantan, N., Seah, J. Y. H., & van Dam, R. M. (2020). The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Circulation. doi:10.1161/circulationaha.119.043052

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм