Наука

Пиротехниката не доставя удоволствие за животните, а (вероятни) увреждания

За някои собственици на животни е нормално домашните им любимци да се страхуват от заря и фейерверки. Те просто трябва „да свикнат“ и да го преживеят. За някои хора страхът от пиротехника на животните е нещо напълно нормално. Истинските проблеми настъпват, когато страхът е в такава екстремна форма, че може да причини дълготрайни увреждания и да намали качеството на живот на домашния любимец, а и на семейството му.

Този проблем обикновено настъпва в определени моменти от година и най-вече на „Нова година“ в България (и не само). Повечето стопани осъзнават, че проблем наистина има, но те се справят с него симптоматично, а после забравят за него до следващия път. Подобни мерки не са адекватни. Натрупват се все повече факти, които показват, че страхът от силни звуци няма да се разреши от само себе си, а дори може да се влоши и животното да започне да изпитва страх от абсолютно всички звуци.

Проблемът се среща не само при кучета

Основната информация за този проблем е съсредоточена върху кучетата. Котки, зайци, морски свинчета и други пухкави животни често се пренебрегват. Но всъщност те са еднакво засегнати от този феномен. Разликата тук е, че промяната в поведението на тези по-малки и непретенциозни животни не засяга толкова пряко и тежко собствениците, което води и до неглижирането на проблема. Някои изследователи докладват, че 49% от собствениците на кучета и 45% от собствениците на котки се оплакват, че домашните им любимци имат негативни реакции към шумове.

Как да се погрижим за животните си?

Установено е, че кучетата по-често показват активна реакция към силен стрес, а котките, макар и стресирани, не показват толкова силна реакция. Най-честата активна реакция се изразява в силно треперене при силни шумове или фойерверки. Други признаци за страх при кучета и котки включват избягване на хора или криене, клюмване на ушите, защитна поза на тялото, проява на пасивна агресивност, замръзване на място, ускорен пулс, разширени зеници, отказ да се приема вода или храна.

Мерките, които мога да се предприемат, могат да се разделят на краткосрочни (бързи) и дългосрочни.

Ако знаете, че ще има силни шумове или фойерверки, задължително приберете животните вътре в къщата или апартамента. Не ги пускайте на терасите. Естествено трябва да предоставите на животното храна, вода и тоалетна, ако имат нужди. Ако имате зайци и морски свинчета, също ги приберете на закрито. Ако зайците са селскостопански животни в клетки, покрийте клетките с одеяла или плътен материал, който да спре достъпа до светлина – да не се виждат експлозии, фойерверки и подобни. Трябва да предоставите на всички животни възможността да се скрият някъде. Изградете някакво импровизирано скривалище на място, на което обичат да стоят. То трябва да осигури тъмно и сигурно пространство, което е отдалечено от обекти, с които животното може да се нарани, ако изпадне в паника. Подобни скривалища можете да направите лесно като дадете някакво кашонче, което е постлано с нещо меко. Допълнително можете да покриете кашона с одеяло. В стаите, в които се намират животните, е хубаво да спуснете щори и завеси, за да не виждат ярките светлини. Можете да пуснете някаква спокойна музика, която да заглуши звука на експлозиите. Най-важното е, ако животното изпадне в паника, вие да го оставите да преживее това само, без контакт от вас, за да не може да влошите ситуацията. Оставете животното на спокойствие. То ще излезе от скривалището си, когато е готово. В краен случай можете да се обърнете към личния си ветеринарен лекар, който да ви даде успокоителни (за крайни случаи).

Най-добре е с проблема да се подходи чрез систематичен маниер за постигане на дълготрайни резултати. Има редица протоколи, които са с превантивен маниер и могат да се прилагат от ветеринарните лекари. Тези мерки трябва да се предприемат в ранна възраст, когато вземете котенцето или кученцето вкъщи – когато все още мозъкът се развива. Ако започнете да излагате младите животинки на звуци от взривове, заря, фейерверки (или като цяло стресови фактори), но с постепенно увеличаваща се сила и интензитет, ще можете да развиете устойчивост в животното, което в зряла възраст вероятно няма да прояви такава силна реакция към силни звуци. Много е важно, когато адаптирате животните си, те да не проявяват страх. Ако показват страх от звуците, които чуват, е много вероятно те не да се адаптират, а да развият бързо страх – обратната реакция.

Фойерверките са забавни за хората. Вероятно никога няма да можем да научим обществото да не злоупотребява с тях, но поне можем да научим домашните ни любимци да толерират този стрес и да не проявяват страх.

 

Източници:

1) BLACKWELL. E .. CASEY. R. and BRADSHAW. J. (2005) Firework Fears and Phobias in the Domestic Dog. RSPCA website. Available: http://www.rspca.org.uk/servlet/Satellite?blobcolaurlblob&blobheader=application%2Fpdf&blobkey=id&blo btable=RSPCABlob&blobwhere= 1131368232338&ssbinary=true

2. DALE. A. R .. WALKER. J. K .. FARNWORTH. M. J. MORRISSEY. S.V and WARAN. N. K. (2010) ‘A survey of owners’ perceptions of fear of fireworks in a sample of dogs and cats in New Zealand’ New Zealand Veterinary Journal 58(6): 286·291.

3. BE ERDA B .. SCHILDER M. B. H., VAN HOOF J. A. R. A. M .. DE VRIES H. W. and MOL J. A. (2000) ‘Behavioural and hormonal indicators of enduring environmental stress in dogs·. Animal Welfare 9(1): 49 • 62.

4. CASEY. R. (20021. ‘Fear and stress· in Horwittz. D. F.. Mills. D. S. & Heath. S lEd.) BSAVA Manual for Canine & Feline Behavioural Medicine. British Small Animal Veterinary Association. Gloucester. England.

5. BSAVA Policy statement on Management and Treatment of Firework Phobias in Dogs (2009) BSAVA website. Available: http://www.bsava.com/Advice/PolicyStatements/ManagementandTreatmentofFireworkPhobias/tabid/495/De fault.aspx

6. LEVINE. E. D .. RAMOS. D .. and MILLS. D.S.(2007) ‘A prospective study of two self-help CD based desensitisation and counter-conditioning programmes with the use of Dog Appeasing Pheromone for the treatment of fireworks fears in dogs (Canis familiarisl’. Applied Animal Behaviour Science 105(41: 311-329.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook