НЕнаука

„Фалшив“ шоколад – как „Активни потребители“ за пореден път създадоха истерия с лъжа

„Активни потребители“ го направиха отново… За пореден път. В опит да привлекат внимание към себе си, те подхванаха една категория продукти и манипулативно изтълкуваха по некоректен начин една обществено достъпна информация и с цел да всеят нереалистични страхове.  Ситуацията може да се обобщи с “търсене под вола теле”. Защото най-лесният начин да привлечеш внимание е чрез всяване на смут и паника. Този път „изследването“ е елементарно и повърхностно на база информация само от етикети. Вероятно това е поради липса на финансови средства. Прави впечатление в изследванията на НПО-то, че качеството корелира с финансовата възможност – колкото по-малко пари са похарчени, толкова по-съмнително е изследването и толкова по-неприемливи са твърденията.

Нека си припомним че преди повече от 2 години именно „Активни потребители“ създадоха феномена „наркотик в лютеницата“. Тогава те отново изправиха населението на крака от страх, че ни тровят с наркотика олеамид в конкретна марка. По-късно стана ясно, че всъщност олеамид се образува естествено в пренебрежително ниски количества в лютениците (и не само) от наличните мастни киселини. Но вредата бе сторена. Една марка бе очернена, един частен бизнес бе съсипан от една лъжа и група безотговорни хора.

Untitled-7

Претенциите на „Активни потребители“.

Активни потребители са “изследвали” написания текст в етикетите на 27 марки шоколади. От него черпят информация, че 25  от 27 марки не отговарят на европейските и български изисквания за шоколадови изделия твърдения, които се оказват неверни .

Организацията в своите медийни участия и отразявания използва термина “истински шоколад”, който обаче не е ясно дефиниран. От техните обяснения става ясно, че “истинският шоколад” трябва да съдържа какаов ликьор, много малко захари (около 2%), никакви млечни продукти и мазнини. Практически те описват типичен “черен шоколад”, който вероятно би бил и на завишена цена поради високото си съдържание на ликьор (минимум 35%). А такъв не всеки обича. Много хора харесват типичния млечен шоколад.

Законови регулации

В България функционира „НАРЕДБА за изискванията към какаото и шоколадовите продукти (в сила от 1.08.2003“), която е пряко съгласувана с Директива 2000/36/EO на Европейския парламент от 23 юни 2000 година относно какаовите и шоколадовите продукти, предназначени за консумация от човека. В тези нормативни документи ясно е описано какви са минималните изисквания за различните видове изделия.

1)     Шоколад – съдържа не по-малко от 35% какаова маса, от която не по-малко 18% какаово масло и не по-малко от 14% обезмаслена какаова маса.

2)     Млечен шоколад – не по-малко от 25% обща какаова маса.

3)     Бял шоколад – съдържа не по-малко от 20% какаово масло.

4)     “Шоколад с пълнеж”, “Шоколад с … пълнеж” или “Шоколад с пълнеж от …” – съдържа минимум 25% от една от по-горе изброените шоколадови маси.

Според същата нормативна база съдържанието на растителни мазнини не е забранено, но до количества от до 5% от общата маса. Могат да се използват: масло от илипе, палмово масло, масло от сал, масло от ший, масло от кокум гурги, масло от ядки манго . Запомнете тези масла, защото според “Активни потребители” те не са позволени от ЕС за използване.

„Анализът“ на „Активни потребители“

Untitled-5

 “Активни потребители” са анализирали 27 разновидности, които се продават на нашия пазар, но направените от тях заключения са меко казано смущаващи.

Първо те твърдят, че видът “бял шоколад” е нискокачествен продукт, защото съдържа само какаово масло, но не и какао (тъмна обезмаслена какаова маса). Всъщност това е съвсем различен продукт, който има своите почитатели и се използва във висшата кулинария, което не може да го определи като нискокачествен продукт.

В двата цитирани нормативни документа за шоколадовите изделия няма изискване те да се произвеждат от “шоколадов ликьор”, което ги прави “качествени”, както твърдят от “Активни потребители”.

“Активни потребители” твърдят, че от всички анализирани продукти само 2 отговарят на стандартите. Странното е, че абсолютно всички медии използваха това твърдение в своите заглавия, за да създадат сензация, но без да се замислят дали това е вярно. Не, не е вярно. 26 от 27 продукта отговарят напълно на изискванията от своята категория. 25 от 27-те изследвани продукта се причисляват всъщност към категорията на “млечните шоколади”, а това поставя изискване пред тях да съдържат минимум 25% какова маса. Изискване, което всички от въпросната категория изпълняват. Разгледан е само един продукт, който може да се причисли към категорията “шоколад” “Ritter sport Cocoa selection” съдържа 55% какова маса при изискване от 35%. От всички 27 продукта един е без посочено от “Активни потребители” каково съдържание.

Неправителствената организация твърди, че в някои шоколади се съдържат нехарактерни суровини като “палмово масло*, масла от ший и илипе”, но всъщност това са напълно допустими компоненти в концентрация до 5%, както бе посочено в нормативната уредба.

“Активни потребители” твърдят, че производителите на шоколади нарочно правят етикетите нечетливи, с малък шрифт и прекалено претрупани от информация, за да объркат потребителите, но тук проблемът е друг. Регулациите от страна на държавите и ЕС изискват производителите да поставят прекалено много (за някои ненужна) информация и на всеки език характерен за страната, в която този продукт се разпространява, което е истинско изпитание при такова ограничено пространство.

От всичко написано до този момент не става ясно кои национални и европейски закони, норми и производствени стандарти са нарушени от производителите на шоколадови изделя. Ясно се вижда, че всички продукти се вписват идеално в собствената си категория и едва ли някой може да каже защо трябва да се притесняваме. Нека не забравяме, че ако някой иска продукти с по-високо съдържание на какао или чист каков ликьор, не може да очкава, че ще получи подобен продукт за 1.50 лв. Особено, когато в Alibaba 1 кг каков ликьор се продава за 14 долара.

Лаконично заключение

 “Активни потребители” за пореден път се издъниха в опит да създадат сензация, за да привлекат вниманието си към себе си. Но най-тъжното е, че ВСИЧКИ (подчертавам дебело всички) медии поеха тази манипулативна информация безкритично.

Използвана литература:

1) Изследване на “Активни потребители” –

https://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/172/%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2-%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5

2) Национални стандарти:

http://www.babh.government.bg/userfiles/files/KH/Doc/NAREDBA_za_iziskvaniqta_kym_kakaoto_i_sokoladovite_produkti.pdf

3) Европейска регулация:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32000L0036

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook