Разни

Програма на “Европейска нощ на учените 2019” – 27 септември, Пловдив

 

ПЛОВДИВ

 Площад „Стефан Стамболов“, срещу  ул. „Патриарх Евтимий“ 3

 18:00-22:00

Магия REFRESH

Щандове с експерименти, демонстрации и опити:

 

  • Дайте име на екзосвят!

По случай 100-годишния си юбилей, Международният астрономически съюз (МАС) организира глобалната кампания „Дайте име на екзосвят – МАС100“. За всяка държава е отделена една екзопланетна система – научете за „българската“ и участвайте с предложения за нейното име!

 

  • Слънчевото затъмнение на 2019 г.

Последното пълно слънчево затъмнение се състоя на 2 юли 2019 г. Екип на Института по астрономия пътува до Чили, за да наблюдава слънчевата корона по време на тоталитета. Ще научите за тази вълнуваща експедиция, както и повече за слънчевите затъмнения по света;

  • Тайните на Земята

Демонстрационен щанд с минерали, скали, фосили, пъзели, модели на вулкани, земетресения, микроскоп, UV-лампа и други. Представят учени от Географ БГ и Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“;

  • Бойни роботи

Образователен център по програмиране Академия РОБОТИКА представя технологиите в света на децата. Малки и големи ще могат да програмират с пъзел блокчета, да управляват боен робот и да се забавляват с LEGO скорпион;

  • Забравящият мозък

Какво представлява деменцията и болестта на Алцхаймер? Какви са  симптомите и какво се случва с човешкия мозък при тези състояния? Научете чрез VR видеа, изработване на неврон с подръчни материали, интерактивни занимания и други. С участието на д-р Костадин Чомпалов, МУ – Пловдив;

  • Забавна физика с клуб „Квант“

Учениците от Клуб на знаещите „Квант“, с ръководители Васил Базелков и д-р Стефан Николов, ще покажат опити по физика, с които ще ви убедят, че физиката, освен сложна, може да бъде и много забавна;

  • Детски Научен Клас – ДНК

Присъединете се към научното шоу на ДНК – Детски Научен Клас – ще вали дъжд от омагьосващи огнени демонстрации и ледени приключения със сух лед и течен азот. Ще се потопите в света на микроорганизмите и ще изследвате вируси, бактерии и дрожди. Ще научите как се получава киселото мляко, защо хлябът не е плосък, кой ни разболява, защо трябва да си мием ръцете добре и още много любопитни научни факти.

  • Европейски кът

В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

 

В партньорство с Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив. 

19:00-21:00
Наука в града REFRESH

Български архитектурен модернизъм в Пловдив

Фондация „Български архитектурен модернизъм“ организира разходка из центъра на Пловдив. Маршрутът на обиколката ще премине през емблематични примери за периода на българския архитектурен модернизъм. Начална точка на разходката: фонтаните пред Община Пловдив. 

 

Регионален природонаучен музей – Пловдив 

18:00-19:00

Наука в града REFRESH

Уикипедия в науката: дали, кога и как?

Среща разговор за ролята на Уикипедия в популяризирането на науката, културното наследство и познанието като цяло. Представя: доц. д-р Вася Атанасова от Институт по биофизика и биомедицинско инженерство, БАН и Уикипедия на български език.

зала Планетариум

 

18:00-22:00

Наука в града REFRESH

Нощ на отворени врати

Наскоро реновираният Регионален природонаучен музей – Пловдив разполага с богата колекция от ценни видове препарирани животни, с най-добрия аквариум в страната – дом на над 200 вида сладководни, морски риби и безгръбначни, с атрактивен терариум, където живеят екзотични земноводни и влечуги от цял свят. Посетителите ще имат възможност да разгледат колекцията от минерали и фосили, представящи геологичната и биологична история на страната, ще видят още най-дългата препарирана змия в Европа, колекцията „Най-големите насекоми в света“, цялостно възстановен скелет на пещерна мечка и много други.

20:00-21:00

Магия REFRESH

Прожекция в работен вид на филма „Поглед от ръба“

„Поглед от ръба“ е късометражен филм за шестима души, които се озовават разпръснати из дванадесет места в България, докато се борят да открият своето място, принадлежност и общност. Чрез езика на съвременния танц, преплитащите им се съдби дават на зрителя един поглед от ръба на границите на човешките емоции и разум.

Ще имате възможност първи да се докоснете до филма преди неговата официална премиера и да дадете ценна обратна връзка на екипа преди финализирането му.

Филмът е колаборация между български и американски екип: режисьор-хореографите Коста Каракашян и Стефани Ханджийска и четиримата български танцьори (Васил Зелямов, Гергана Илиева, Цвета Дойчева, Петър Грудов) и двама американски артисти – операторът и монтажист Кевин Чиу и композиторът Джулиън Лайтнър.

Локациите за снимки включват Пловдив, Проходна пещера, крепост Овеч, Слънчев бряг, Музеят на религиите в Стара Загора, Мраморното езеро и други.

зала Планетариум

Проектът се реализира се с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Дерида Денс Център и е част от програмата на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“.

 

 

Медицински университет Пловдив 

бул. „Васил Априлов“ 15А 

Наука в града REFRESH

 08:00-18:00

Отворени врати на музейната експозиция „Медицината по тракийските земи“

Студентски информационен център – етаж 2

14:00-18:00

Изложба на картини от Пленера на МУ – Пловдив – „Лекари и художници – ЗАЕДНО“

Фоайе, етаж 2 на Аудиторния комплекс

 

14:00-18:00

Фотоизложба с уникални кадри от участието на 12-ти санитарен балкански полк в Първата световна война „Българските лекари на фронтовата линия в моменти на затишие“

Фоайе, етаж 1 на Аудиторния комплекс

 

16:00-18:00

Концерт на студенти, преподаватели и служители „Талантите на МУ Пловдив“

IV аудитория на Аудиторния комплекс

 

18:00-20:00

Хепънинг с Кулинарен базар

Двор пред Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив

 

 

ИЗК „Марица“

18:00-20:00

Наука в града REFRESH

Нощ на отворени врати: Съхраненото многообразие при доматите

Посещение на експериментално поле с колекция от разнообразни диви и културни видове домати. Изложба и дегустация на домати. Участващи учени: доц. д-р Станислава Грозева, доц. д-р Даниела Ганева и доц. д-р Иванка Тринговска.

Централна сграда, фоайе 2-ри етаж, експериментално поле

 

18:00-20:00

Магия REFRESH

Биология за малки и по-големи бъдещи изследователи

Щандът ще предложи забавни биологични експерименти за малчуганите, наблюдения под микроскоп на микроорганизми и насекоми, разглеждане на колекции от насекоми и много математически игри и награди. Участващи учени: гл. ас. д-р Ганчо Пасев, ас. д-р Весела Радева, гл. ас. д-р Цветанка Динчева, доц. д-р Иванка Тринговска, доц. д-р Станислава Грозева, ИЗК „Марица“ и Цветомила Фотева – гост.

Централна сграда, Лаборатория по Имунитет на вирусни болести, библиотека, фоайе 3-ти етаж

 

19:00-20:00

Наука в града REFRESH

Културното наследство в земеделието – научни постижения и изявени изследователи

Кратки презентации от учени и гост-лектори, беседи, експонати от Националния земеделски музей. Участващи учени: доц. д-р Славка Калъпчиева, доц. д-р Величка Тодорова, доц. д-р Даниела Ганева, доц. д-р Димитрина Костова, ИЗК „Марица“, гл. ас. Здравка Михайлова и Ваня Коцева, Национален земеделски музей.

Централна сграда, конферентна зала, фоайе 1-ви етаж

 

 

Lucky Дом на киното 

17:00-18:30

Наука в града REFRESH

Прожекция на филма за известния физик и преподавател Теодосий Теодосиев „Формулата на Тео“

Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценния и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео?

Вход свободен, като е необходимо да получите своя билет след 23 септември от билетната каса на Lucky Дом на киното. Всеки зрител може да получи максимум три билета. 

В партньорство със Screening Emotions.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Разни

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook