Разни

Програма на “Европейска нощ на учените 2019” – 27 септември, Пловдив

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

 

ПЛОВДИВ

 Площад „Стефан Стамболов“, срещу  ул. „Патриарх Евтимий“ 3

 18:00-22:00

Магия REFRESH

Щандове с експерименти, демонстрации и опити:

 

  • Дайте име на екзосвят!

По случай 100-годишния си юбилей, Международният астрономически съюз (МАС) организира глобалната кампания „Дайте име на екзосвят – МАС100“. За всяка държава е отделена една екзопланетна система – научете за „българската“ и участвайте с предложения за нейното име!

 

  • Слънчевото затъмнение на 2019 г.

Последното пълно слънчево затъмнение се състоя на 2 юли 2019 г. Екип на Института по астрономия пътува до Чили, за да наблюдава слънчевата корона по време на тоталитета. Ще научите за тази вълнуваща експедиция, както и повече за слънчевите затъмнения по света;

  • Тайните на Земята

Демонстрационен щанд с минерали, скали, фосили, пъзели, модели на вулкани, земетресения, микроскоп, UV-лампа и други. Представят учени от Географ БГ и Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“;

  • Бойни роботи

Образователен център по програмиране Академия РОБОТИКА представя технологиите в света на децата. Малки и големи ще могат да програмират с пъзел блокчета, да управляват боен робот и да се забавляват с LEGO скорпион;

  • Забравящият мозък

Какво представлява деменцията и болестта на Алцхаймер? Какви са  симптомите и какво се случва с човешкия мозък при тези състояния? Научете чрез VR видеа, изработване на неврон с подръчни материали, интерактивни занимания и други. С участието на д-р Костадин Чомпалов, МУ – Пловдив;

  • Забавна физика с клуб „Квант“

Учениците от Клуб на знаещите „Квант“, с ръководители Васил Базелков и д-р Стефан Николов, ще покажат опити по физика, с които ще ви убедят, че физиката, освен сложна, може да бъде и много забавна;

  • Детски Научен Клас – ДНК

Присъединете се към научното шоу на ДНК – Детски Научен Клас – ще вали дъжд от омагьосващи огнени демонстрации и ледени приключения със сух лед и течен азот. Ще се потопите в света на микроорганизмите и ще изследвате вируси, бактерии и дрожди. Ще научите как се получава киселото мляко, защо хлябът не е плосък, кой ни разболява, защо трябва да си мием ръцете добре и още много любопитни научни факти.

  • Европейски кът

В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

 

В партньорство с Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив. 

19:00-21:00
Наука в града REFRESH

Български архитектурен модернизъм в Пловдив

Фондация „Български архитектурен модернизъм“ организира разходка из центъра на Пловдив. Маршрутът на обиколката ще премине през емблематични примери за периода на българския архитектурен модернизъм. Начална точка на разходката: фонтаните пред Община Пловдив. 

 

Регионален природонаучен музей – Пловдив 

18:00-19:00

Наука в града REFRESH

Уикипедия в науката: дали, кога и как?

Среща разговор за ролята на Уикипедия в популяризирането на науката, културното наследство и познанието като цяло. Представя: доц. д-р Вася Атанасова от Институт по биофизика и биомедицинско инженерство, БАН и Уикипедия на български език.

зала Планетариум

 

18:00-22:00

Наука в града REFRESH

Нощ на отворени врати

Наскоро реновираният Регионален природонаучен музей – Пловдив разполага с богата колекция от ценни видове препарирани животни, с най-добрия аквариум в страната – дом на над 200 вида сладководни, морски риби и безгръбначни, с атрактивен терариум, където живеят екзотични земноводни и влечуги от цял свят. Посетителите ще имат възможност да разгледат колекцията от минерали и фосили, представящи геологичната и биологична история на страната, ще видят още най-дългата препарирана змия в Европа, колекцията „Най-големите насекоми в света“, цялостно възстановен скелет на пещерна мечка и много други.

20:00-21:00

Магия REFRESH

Прожекция в работен вид на филма „Поглед от ръба“

„Поглед от ръба“ е късометражен филм за шестима души, които се озовават разпръснати из дванадесет места в България, докато се борят да открият своето място, принадлежност и общност. Чрез езика на съвременния танц, преплитащите им се съдби дават на зрителя един поглед от ръба на границите на човешките емоции и разум.

Ще имате възможност първи да се докоснете до филма преди неговата официална премиера и да дадете ценна обратна връзка на екипа преди финализирането му.

Филмът е колаборация между български и американски екип: режисьор-хореографите Коста Каракашян и Стефани Ханджийска и четиримата български танцьори (Васил Зелямов, Гергана Илиева, Цвета Дойчева, Петър Грудов) и двама американски артисти – операторът и монтажист Кевин Чиу и композиторът Джулиън Лайтнър.

Локациите за снимки включват Пловдив, Проходна пещера, крепост Овеч, Слънчев бряг, Музеят на религиите в Стара Загора, Мраморното езеро и други.

зала Планетариум

Проектът се реализира се с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Дерида Денс Център и е част от програмата на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“.

 

 

Медицински университет Пловдив 

бул. „Васил Априлов“ 15А 

Наука в града REFRESH

 08:00-18:00

Отворени врати на музейната експозиция „Медицината по тракийските земи“

Студентски информационен център – етаж 2

14:00-18:00

Изложба на картини от Пленера на МУ – Пловдив – „Лекари и художници – ЗАЕДНО“

Фоайе, етаж 2 на Аудиторния комплекс

 

14:00-18:00

Фотоизложба с уникални кадри от участието на 12-ти санитарен балкански полк в Първата световна война „Българските лекари на фронтовата линия в моменти на затишие“

Фоайе, етаж 1 на Аудиторния комплекс

 

16:00-18:00

Концерт на студенти, преподаватели и служители „Талантите на МУ Пловдив“

IV аудитория на Аудиторния комплекс

 

18:00-20:00

Хепънинг с Кулинарен базар

Двор пред Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив

 

 

ИЗК „Марица“

18:00-20:00

Наука в града REFRESH

Нощ на отворени врати: Съхраненото многообразие при доматите

Посещение на експериментално поле с колекция от разнообразни диви и културни видове домати. Изложба и дегустация на домати. Участващи учени: доц. д-р Станислава Грозева, доц. д-р Даниела Ганева и доц. д-р Иванка Тринговска.

Централна сграда, фоайе 2-ри етаж, експериментално поле

 

18:00-20:00

Магия REFRESH

Биология за малки и по-големи бъдещи изследователи

Щандът ще предложи забавни биологични експерименти за малчуганите, наблюдения под микроскоп на микроорганизми и насекоми, разглеждане на колекции от насекоми и много математически игри и награди. Участващи учени: гл. ас. д-р Ганчо Пасев, ас. д-р Весела Радева, гл. ас. д-р Цветанка Динчева, доц. д-р Иванка Тринговска, доц. д-р Станислава Грозева, ИЗК „Марица“ и Цветомила Фотева – гост.

Централна сграда, Лаборатория по Имунитет на вирусни болести, библиотека, фоайе 3-ти етаж

 

19:00-20:00

Наука в града REFRESH

Културното наследство в земеделието – научни постижения и изявени изследователи

Кратки презентации от учени и гост-лектори, беседи, експонати от Националния земеделски музей. Участващи учени: доц. д-р Славка Калъпчиева, доц. д-р Величка Тодорова, доц. д-р Даниела Ганева, доц. д-р Димитрина Костова, ИЗК „Марица“, гл. ас. Здравка Михайлова и Ваня Коцева, Национален земеделски музей.

Централна сграда, конферентна зала, фоайе 1-ви етаж

 

 

Lucky Дом на киното 

17:00-18:30

Наука в града REFRESH

Прожекция на филма за известния физик и преподавател Теодосий Теодосиев „Формулата на Тео“

Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценния и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео?

Вход свободен, като е необходимо да получите своя билет след 23 септември от билетната каса на Lucky Дом на киното. Всеки зрител може да получи максимум три билета. 

В партньорство със Screening Emotions.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Разни

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм