Наука

Защо не бих препоръчал да си купувате пробиотиците за отслабване на д-р Мермерски Junior?

Замисляйки тази публикация си дадох сметка, че ако трябва да съм част от инфлуенсър обществото на България, лично бих се квалифицирал като антиинфлуенсър. Защо? Защото инфлуенсърите ме дразнят. Не може да мечтаеш да си модел за подражание и да те следват, ако всъщност не си постигнал нищо значимо, а популярността ти се дължи само на крайно разголени снимки или на клишета (в случая на Юли Тонкин). Антиинфлуенсърът в мен никога не е напълно недоволен. Рядко е оптимист, почти винаги е реалист. Дразни се от клишета, мрънка и изпитва огромно удоволствие да критикува най-вече неадекватните опити на различни индивиди да изпразват сметките на други, които може би си го заслужават, щом толкова лесно се доверяват. Най-лесно е някой да определи такъв антиинфлуенсър като обикновен, долен хейтър, който хейти за спорта, но нещата са толкова по-комплексни. Ако някой те критикува напълно основано и аргументирано, това прави ли го долен хейтър? Но при всички случаи подобни хейтъри са всъщност много готини хора. Хейтърите ще спасят света!

И кого ще хейтим (аргументирано) днес? Д-р Мермерски Junior. В този случай влизам в амплоато си и на микрибиолог: микробиолог-хейтър. Д-р Мермерски добави към арсенала си от магически продукти нов пробиотик, с който дори се отслабва – FIT & LEAN PROBIOTICS by Dr. Mermerski. Така неговият търговски сайт xenshop.bg може да бъде награден с някаква технологична награда. Това е мястото, което предлага от слънцезащитни лосиони, пробиотични хапчета за отслабване, гелове против целулит, до коктейл от органични съединения, които се сипват в колите, за да се пести  гориво. Много е важно да се запомни, че дизеловите добавки (уж) намаляват разходите за гориво, а не килограмите. Не трябва да се пият!

Сред останалите претенции на продукта са:

  • здравословното намаляване на теглото и поддържането му в оптимални граници;
  • процесите на тъканна детоксикация в организма;
  • ускоряването на метаболизма и изгарянето на излишните мазнини в тялото;
  • нормализирането на апетита;
  • по–доброто усвояване на полезните нутриенти от храните;
  • намаляват нивата на кръвната захар;
  • намаляват усвояването на калории от мазнините в храната;

Къде са проблемите?

Първо трябва да се абстрахираме от основния проблем, че един човек, който твърди, че е доктор по органична химия създава едновременно козметични продукти, добавки за автомобили, съвети за хранене и пробиотични хранителни добавки. В самото описание на продукта дори е споменато, че самият подбор на щамовете в добавката е на база груб литературен преглед. Човекът просто е седнал и е чел проучвания в интернет, за да разбере кои видове могат да имат някакви ползотворни ефекти за тялото. Изключваме и възможността тези култури да са негово производство поради липса на нужната инфраструктура. Просто са закупени и добре хомогенизирани от друг реален производител. Но не е ясно дали създаденият от него продукт реално е пробиотик. Доказани ли са неговите пробиотични свойства? Можем ли да вярваме на едно голо описание в не много популярен онлайн магазин? И най-важното – доказани ли са при хора всички описани ефекти върху здравето?

Първият и най-сериозен проблем е европейското законодателство. Този продукт като цяло е обикновена хранителна добавка, а не лекарствен продукт. Европейските регламенти са изключително строги в това отношение. Регламент (ЕО) № 1924/2006 (1) забранява храни и хранителни добавки да имат каквито и да е претенции за лечебни ефекти. Ако един продукт има претенции за определени ефекти върху метаболизма и тялото, те трябва да бъдат доказани персонално, а не чрез груб литературен обзор. В този ред на мисли можем ли да сме сигурни, че пробиотикът на д-р Мермерски намалява усвояването на калории от мазнините в храната? Не, не можем, защото това не е установено експериментално. Или с други думи д-р Мермерски вкарва потребителите в заблуда.

Регулацията на пробиотиците дори е още по-строга. Макар всички да знаем, че те са универсален инструмент, който е безусловно полезен, в Европейския съюз е регистриран официално само един пробиотик. Само един! За да се регистрира една хранителна добавка или храна като пробиотична, в EFSA (European Food Safety Authority) трябва да бъде изпратен солиден обем от документи и изследвания, които да доказват всяка една отправена претенция. А както виждаме, претенциите на пробиотиците на д-р Мермерски са много. Поради невъзможността компаниите да докажат всяка една отправена претенция, EFSA отхвърля почти всички искания за регистрация на подобни продукти. За да се информирате повече по този пробиотичен казус, можете да посетите сайта на EFSA (2).

Вторият проблем е, че не знаем дали продуктът на д-р Мермерски реално отговаря на всички изисквания, за да бъде определен като пробиотик, а те са много:

– наличие на численост от минимум 1 000 000 000 колонообразуващи единици (cfu) от всеки използван вид. На теория това изискване може би е спазено.

– самата численост обаче трябва да е налична не след производството на самия продукт, а след изтичането на срока му на годност – не е ясно дали това условие е спазено.

– самите щамове трябва доказано да са устойчиви към суровите условия на храносмилателната система – не е ясно дали това условие е спазено.

– самите щамове трябва да достигат до определена висока численост в храносмилателната система – не е ясно дали това условие е спазено.

– не е ясно и дали използваните щамове проявяват същите свойства, които са описани в листовката на продукта.

Проблем 3 – докторът твърди, че пробиотиците увеличават експресията на протеина ANGPTL4, който предполагаемо води до намаляване на натрупването на подкожни мазнини, но проблемът е, че всички направи проучвания са in vitro – в петри върху клетъчни култури. Не е ясно дали реално пробиотиците водят до натрупване на по-малко количество мазнини. По-скоро е инфантилно да се вярва, че едно хапче може да доведе до подобен значим ефект (4).

Проблем 4 – докторът твърди, че пробиотиците водят и до синтез на GLP-1, което води до намаляване на апетита, но отново стигаме до същия проблем. Синтезът се наблюдава в in vitro условия, но няма данни за in vivo ефекти върху хора (5). Едва ли с една капсула ще имате намален апетит.

Проблем 5няма (нужният обем) данни, които показват, че приемът на пробиотици води до редукция на теглото. Към момента има само едно обширно научно ревю по проблема. В него са описани основно резултати от експериментални изследвания с лабораторни животни и само 5 изследвания върху хора. Резултатите оказват, че приемът на пробиотици от хора не води до редукция в теглото. Освен това представителната извадка на всички изследвания е прекалено малка. Спрямо наличните данни е прекалено смело да се правят подобни смели заключения, което показва, че д-р Мермерски въвежда своите потребители в заблуда. Неговите претенции са прекалено смели (8).

 Най-забавното в случая е, че към момента хората всъщност нямат абсолютно никаква ясна представа какво става с микрофлората в тялото ни, как точно е изградена, можем ли въобще да я променим и какво е точното влияние, което оказва тя върху живота ни. А със сигурност от подобна деликатна материя не разбира химик, който няма опит в областта. През последните години бяха публикувани редица изследвания, които хвърлиха в шок обществото, защото отрекоха всичко, което си мислихме, че знаем. Стана ясно, че всъщност пробиотиците може да са напълно безполезни и нямат универсално действие, а персонално. При различните хора оказват различно влияние (6). Но най-интересното е, че стана ясно, че това влияние може и да негативно , което бе шокиращо, защото всички знаят, че пробиотиците са строго полезни. Оказва се, че пробиотичните култури могат да колонизират тънките черва, а там да метаболизират въглехидратите до Д-лактат, който има известно токсично действие и може да ни накара да се чувстваме зле, да имаме подут корем, главоболие и други симптоми (7).

Това, което знаем за пробиотиците е, че могат да модулират чревната ни микрофлора, но само, ако имаме проблеми с нея. Ако микрофлората ни е в добро състояние, то смисъл от прием на пробиотици няма. До момента няма доказани отслабващи (редукция на тегло) ефекти на пробиотичните хранителни добавки. Знае се само, че може да имат превантивно действие против някои инфекции и да подобряват здравето на храносмилателната система. Всички полезни ефекти не се дължат пряко на самите про и пребиотици, а на подобрената от тях среда.

Интересното е, че д-р Мермерски е в колаборация с треньор с претенции и за нутриционист (Цвета Капитанова), който създава хранителни режими срещу заплащане. Проблемът тук е, че този специалист е завършил НСА и има право само да дава спортни консултации, но не и хранителни. Цвета няма медицинско образование, не е и регистрирана в РЗИ, че извършва подобна дейност, а с това нарушава Закона за здравето.

А струва ли си да дадете 60 лева за 30 капсули за продукт с неизяснени качества и свойства? Аз лично не бих. Нямам доверие на голи думи.

Източници:

Информация за самия продукт:  http://xenshop.bg/produkt/fit-lean-probiotics-by-dr-mermerski/

1) https://publications.europa.eu/bg/publication-detail/-/publication/b684f521-ac6f-4519-b443-c2bea8191a27/language-bg

2) https://www.wincloveprobiotics.com/sites/default/files/headerpics/winclove_press_release_first_eu_probiotic_health_claim_0.pdf

3) The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic Colin Hill, Francisco Guarner, Gregor Reid, Glenn R. Gibson, Daniel J. Merenstein, Bruno Pot, Lorenzo Morelli, Roberto Berni Canani, Harry J. Flint, Seppo Salminen, Philip C. Calder & Mary Ellen Sanders Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology volume 11, pages 506–514 (2014)

4) ANGPTL4 expression induced by butyrate and rosiglitazone in human intestinal epithelial cells utilizes independent pathways Agata Korecka, Tomas de Wouters, Antonietta Cultrone, Nicolas Lapaque, Sven Pettersson, Joël Doré, Hervé M. Blottière, and Velmurugesan Arulampalam American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology 2013 304:11, G1025-G1037

5) Hariom Yadav, Ji-Hyeon Lee, John Lloyd, Peter Walter, and Sushil G. Rane Beneficial Metabolic Effects of a Probiotic via Butyrate-induced GLP-1 Hormone Secretion J. Biol. Chem. 2013 288: 25088-. doi:10.1074/jbc.M113.452516

6) Personalized Gut Mucosal Colonization Resistance to Empiric Probiotics Is Associated with Unique Host and Microbiome Features Zmora, Niv et al. Cell , Volume 174 , Issue 6 , 1388 – 1405.e21

7) Satish S. C. Rao, Abdul Rehman, Siegfried Yu, Nicole Martinez de Andino. Brain fogginess, gas and bloating: a link between SIBO, probiotics and metabolic acidosis. Clinical and Translational Gastroenterologyvolume 9, Article number: 162 (2018)

8) Kobyliak N, Conte C, Cammarota G, et al. Probiotics in prevention and treatment of obesity: a critical view. Nutr Metab (Lond). 2016;13:14. Published 2016 Feb 20. doi:10.1186/s12986-016-0067-0

 
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook