Наука

Два месеца мъки заради непоставени ваксини против тетанус

Тетанус е тежка бактериална инфекция, която се причинява от грам положителния строг анаероб Clostridium tetani. Инфекцията често настъпва при нараняване, при което има и отворената рана, през която могат да навлизат бактериални спори, които се намират свободно в околната среда. Най-характерно за това заболяване е, че причинява силни мускулни спазми, които продължават по няколко минути и могат да чупят кости в тялото. Инфекцията се проявява и чрез висока температура, потене, главоболие, високо кръвно налягане и други. Възстановяването от заболяването обикновено е дълго, а една десета от случаите завършват с фатален край. Заболяването подлежи на превенция. До 16 месечна възраст децата получават общо 4 дози от ваксината, а после по една на всеки 5-6 години. През 2015 година в световен мащаб са регистрирани 209 000 инфектирани, от които 59 000 са починали.

Американският Център за контрол на заболяванията (CDC) публикува доклад на случай на малко момче, което е прекарало 57 дни в болница, от които 47 в интензивно отделение, а самото лечение е стрували 811 929 $.

Цялото това страдание и сериозна сметка за лечение за семейството можеха да бъдат спестени, ако детето просто беше ваксинирано. В този случай през 2017 година детето си е наранило челото (създадена е рана), докато е играло навън. Вкъщи родителите са дезинфектирали раната и са сложили лепенки, но шест дена по-късно то започнало да плаче, челюстта му е била скована, появили са се мускулни спазми и още други симптоми. Родителите потърсили спешна медицинска помощ, когато детето започнало да изпитва затруднение да диша.

Детето веднага е било транспортирано (въздушен транспорт) в педиатричен център. Когато е пристигнало, то е имало силни спазми на мускулите на челюстта. Искало е да пие вода, но не е могло да си отвори устата. Наложило се е да бъде упоено, интубирано и поставено на апарат за изкуствено дишане. Медиците са предположили, че е болно от тетанус и веднага са приложили първата му доза от ваксината през живота. Наложило се е да го преместят в тъмна и шумоизолирана стая, защото физичните стимули са засилвали интензитета на мускулните спазми. Наложило се е да му бъде направена трахеостомия, a изкуственото дишане е продължило 44 дни. Трахеостомията е била премахната на 54-я ден, на 57-я ден е била назначена рехабилитация, която е продължила още 17 дни.

Но не историята до този момент е най-фрапираща. Очевидно родителите не са си взели поука, защото след пълното възстановяване на детето, родителите отново са отказали да ваксинират детето си. Тава може би ви кара да се замислите дали родителите си дават сметка, че детето живее в риск да повтори тези двумесечни мъки, които са съпроводени и с висок риск от смърт? Нима родителите се страхуват повече от имагинерните рискове от ваксиниране, а не от самите опасни инфекции, с които вече имат опит? А ако те избягват една ваксина, това означава, че най-вероятно детето не е предпазено и от други опасни инфекциозни заболявания.

Родителска безотговорност…

Източник:

Guzman-Cottrill JA, Lancioni C, Eriksson C, Cho Y, Liko J. Notes from the Field: Tetanus in an Unvaccinated Child — Oregon, 2017. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2019;68:231–232. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6809a3

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook