Наука

Ако по време на Руско-турската война имаха антибиотици… (инфографика)

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Данните в тази статия са взети от руски военно-медицински журнал, който описва жертвите, които са дадени от Дунавската руска армия.

Днес да заявиш, че не ходиш на лекар е повод за гордост. Да заявиш, че не даваш на детето си лекарства и не го ваксинираш, а го лекуваш с хомеопатия и отвари е признак за добър родителски опит. Да се похвалиш, че се самолекуваш е признак са висока ерудираност, защото все пак сам си достигнал до свещеното познание и не си си губил 6 години от живота, за да зубриш някакви измислици на фармацевтичните компании.

Много хора мечтаят и дори се опитват да водят начин на живот, който наподобява на този на предците ни – природосъобразен, натурален, естествен, без “химии”, без вредни лекарства, без антибиотици,  с естествено раждане вкъщи, но не под наблюдението на лекар, а с помощта на лице без медицинско образование, което е извадило късмет все още да не попада на родилка с проблемно и опасно раждане.

Човешката цивилизация е на хиляди години и пази древно познание за естествени, природни лекове. Все пак така сме оцелели, нали?

Но колко ефективни са всички тези архаични методи за лечение? Отговорът е категоричен – ефективността им е нулева. До този извод може да стигне всеки, ако например се порови в историческите архиви. Така например медицинският отчет от Руско-турската война за руската Дунавска армия показва доста интересни данни:

untitled-4

Данните са от официална военна руска статистика (Военно-медицинский отчет за войну с Турцией 1877—1878 гг.)  и са стряскащи. В таблицата починалите са разделени в зависимост инфекциозното заболяване, което е причина за смъртта. За по-лесно придобиване на представа за ситуацията смъртността е представена и като брой починали от дадено заболяване за 1000 човека.

Първото нещо, което трябва да ви направи впечатление е огромният брой жертви, които са дадени на различни заболявания. Второто нещо, което вади очи е, че жертвите на самите бойни действия са значително по-малко от жертвите на инфекциозни заболявания. Очевадно войната не е била толкова кървава, а по-скоро третият участник в нея (инфекциозните заболявания) е победил. Ако тогава военните сили разполагаха с адекватна медицина, вероятно щяха да бъдат спасени хиляди човешки животи.

Всички посочени заболявания към момента са тривиални инфекции, които подлежат (най-често) на лечение. Много хора не ги взимат под внимание, тъй като към момента някои от тях са изключително рядко срещани, което се дължи на развитието на медицината, фармацията, технологиите, но в миналото са били като смъртна присъда. Тези заболявания не могат да се лекуват с алтернативна медицина, хомеопатия, билколечение и подобни. Всички те изискват или силни антибиотици, ваксини, или токсоидни серуми.

Забележете, че основният убиец е тиф и неговите разновидности. Една от вариациите се причинява от бактериални представители (които са и вътреклетъчни паразити) от род Rickettsia. Болните получават обриви (първични симптоми), а по-късно при усложнения и типичните прояви на бактериален менингит – чувствителност към светлина, замъглено съзнание, главоболия, кома и завършва със смърт. Изключително болезнен край. Причината днес това заболяване да не е толкова познато са кампаниите за превенция – ваксиниране.

Диарията е симптом за множество инфекции и заболявания, които се разпространяват бързо при условия на ниска хигиена. Смъртта е болезнена. Едновременно организмът се обезводнява и губи големи количества кръв. Taкива причинители са представители от род Salmonella.

Гангрена и сепсис  са най-вероятно следствие от огнестрелни рани. Очевидно военните са оцелявали по време на битка, но дори и наличие на не особено опасна рана е било смъртоносно. Обикновени наранявания тогава на бойното поле са водели до тежки бактериални инфекции, които без нужните антибиотици бързо са се разпространявали в цялото тяло.

Трябва да се отбележи, че това е броят само на жертвите. Броят на инфектираните, но оцелели, вероятно е доста по-голям, но макар и оцелели, болестта намалява качеството на живот и способността са ефективна защита/нападение.

Радостната вест за някои хора е, че миналото ни се превръща в неизбежно бъдеще. Антибиотиците губят своята ефективност, а те са единственото ни оръжие срещу множеството патогени. Това ще даде шанс на любителите на естествения, натурален начин на живот да го усетят  с всичките му радости.

Източник:

Военно-медицинский отчет за войну с Турцией 1877—1878 гг.»
Дунайская армия, ч. 2, Спб., 1886

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм