Наука

Ако по време на Руско-турската война имаха антибиотици… (инфографика)

Данните в тази статия са взети от руски военно-медицински журнал, който описва жертвите, които са дадени от Дунавската руска армия.

Днес да заявиш, че не ходиш на лекар е повод за гордост. Да заявиш, че не даваш на детето си лекарства и не го ваксинираш, а го лекуваш с хомеопатия и отвари е признак за добър родителски опит. Да се похвалиш, че се самолекуваш е признак са висока ерудираност, защото все пак сам си достигнал до свещеното познание и не си си губил 6 години от живота, за да зубриш някакви измислици на фармацевтичните компании.

Много хора мечтаят и дори се опитват да водят начин на живот, който наподобява на този на предците ни – природосъобразен, натурален, естествен, без “химии”, без вредни лекарства, без антибиотици,  с естествено раждане вкъщи, но не под наблюдението на лекар, а с помощта на лице без медицинско образование, което е извадило късмет все още да не попада на родилка с проблемно и опасно раждане.

Човешката цивилизация е на хиляди години и пази древно познание за естествени, природни лекове. Все пак така сме оцелели, нали?

Но колко ефективни са всички тези архаични методи за лечение? Отговорът е категоричен – ефективността им е нулева. До този извод може да стигне всеки, ако например се порови в историческите архиви. Така например медицинският отчет от Руско-турската война за руската Дунавска армия показва доста интересни данни:

untitled-4

Данните са от официална военна руска статистика (Военно-медицинский отчет за войну с Турцией 1877—1878 гг.)  и са стряскащи. В таблицата починалите са разделени в зависимост инфекциозното заболяване, което е причина за смъртта. За по-лесно придобиване на представа за ситуацията смъртността е представена и като брой починали от дадено заболяване за 1000 човека.

Първото нещо, което трябва да ви направи впечатление е огромният брой жертви, които са дадени на различни заболявания. Второто нещо, което вади очи е, че жертвите на самите бойни действия са значително по-малко от жертвите на инфекциозни заболявания. Очевадно войната не е била толкова кървава, а по-скоро третият участник в нея (инфекциозните заболявания) е победил. Ако тогава военните сили разполагаха с адекватна медицина, вероятно щяха да бъдат спасени хиляди човешки животи.

Всички посочени заболявания към момента са тривиални инфекции, които подлежат (най-често) на лечение. Много хора не ги взимат под внимание, тъй като към момента някои от тях са изключително рядко срещани, което се дължи на развитието на медицината, фармацията, технологиите, но в миналото са били като смъртна присъда. Тези заболявания не могат да се лекуват с алтернативна медицина, хомеопатия, билколечение и подобни. Всички те изискват или силни антибиотици, ваксини, или токсоидни серуми.

Забележете, че основният убиец е тиф и неговите разновидности. Една от вариациите се причинява от бактериални представители (които са и вътреклетъчни паразити) от род Rickettsia. Болните получават обриви (първични симптоми), а по-късно при усложнения и типичните прояви на бактериален менингит – чувствителност към светлина, замъглено съзнание, главоболия, кома и завършва със смърт. Изключително болезнен край. Причината днес това заболяване да не е толкова познато са кампаниите за превенция – ваксиниране.

Диарията е симптом за множество инфекции и заболявания, които се разпространяват бързо при условия на ниска хигиена. Смъртта е болезнена. Едновременно организмът се обезводнява и губи големи количества кръв. Taкива причинители са представители от род Salmonella.

Гангрена и сепсис  са най-вероятно следствие от огнестрелни рани. Очевидно военните са оцелявали по време на битка, но дори и наличие на не особено опасна рана е било смъртоносно. Обикновени наранявания тогава на бойното поле са водели до тежки бактериални инфекции, които без нужните антибиотици бързо са се разпространявали в цялото тяло.

Трябва да се отбележи, че това е броят само на жертвите. Броят на инфектираните, но оцелели, вероятно е доста по-голям, но макар и оцелели, болестта намалява качеството на живот и способността са ефективна защита/нападение.

Радостната вест за някои хора е, че миналото ни се превръща в неизбежно бъдеще. Антибиотиците губят своята ефективност, а те са единственото ни оръжие срещу множеството патогени. Това ще даде шанс на любителите на естествения, натурален начин на живот да го усетят  с всичките му радости.

Източник:

Военно-медицинский отчет за войну с Турцией 1877—1878 гг.»
Дунайская армия, ч. 2, Спб., 1886

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook