Наука

“Още от деня”, БНТ – как НЕ се прави дискусия по деликатни здравни проблеми

Вчера (15.02.19 г.)  предаването “Още от деня” по БНТ показа как за пореден път как не се прави журналистика, как не се правят дискусии. Последната част от предаването бе посветена на вече до болка познатата тема морбили. Но целта на предаването сякаш не бе да информира хората, а да дезинформира, да всее съмнение и да внуши на зрителите, че темата  е незначителна. Тук е хубаво да се знае, че при такива деликатни ситуации е желателно да не се всява допълнително паника и съмнения у хората.

Много хубаво би било, ако се разбере, че има теми, по които дискусиите са нужни и е хубаво да се чуе различното мнение. Да има сблъсък на различни гледни точки. Такива са например кога трябва да се претака киселото зеле? Спор със шефа на тема “Заслужавам увеличение на заплатата”. Трябва ли да се говори по телефон в градския транспорт? Съсипаха ли я тази държава? И много други. Но има въпроси, по които място за дебати или търсене на различни гледни точки просто няма. Всички медицински въпроси са такива, а в медицината имат място само истината и фактите. В медицината се ползват само проверени и доказани практики, лекарства с доказани терапевтични свойства. Всички друго с недоказана ефективност не е различна гледна точка, а грешна.

Въпросното предаване реши да разгледа темата с ваксините. Макар и без ясно дефинирано заглавие, стилът бе от сорта на “За и против ваксините”. Противоположните гледни точки бяха защитени от квалифициран педиатър, който смята, че програмата за превенция на инфекциозни заболява трябва да се спазва задължително и от хомеопат.

Д-р Герана Николова се представи блестящо. Тя доста разпалено защити тезата защо е нужно да се прилагат ваксини, а аргументите не бяха свързани само с  личната практика на педиатър. Тя не пропусна да сподели каква е била ситуацията преди съществуването например на ваксина против едра шарка и за милионите починали от вирусната инфекция, както и за тези с трайни последици от нея.

Атанас Михайлов твърди, че вирусни инфекции (като морбили) могат да се предотвратят чрез "закаляване" и антиоксиданти. Данни, които да доказват тези твърдения няма, но в същото време той настоя да бъдат предоставени данни за ефективността на ваксините. Лицемерие.

Атанас Михайлов твърди, че вирусни инфекции (като морбили) могат да се предотвратят чрез “закаляване” и антиоксиданти. Данни, които да доказват тези твърдения няма, но в същото време той настоя да бъдат предоставени данни за ефективността на ваксините. Лицемерие.

Опонентът е известния хомеопат Атанас Михайлов. Слабите аргументи на хомеопата показват и различната класа между експертите.  Той боравеше само с непроверени факти, митове и откровени конспиративни теории. Едно от любопитните твърдения бе, че статията на Андрю Уейкфийлд, която “доказва” връзката между ваксини и аутизъм, е свалена от The Lancet поради някакъв заговор, а в реалност представителната извадка в нея бе малка, резултатите фалшифицирани, а изводите грешни. Друг аргумент е мнението на проф. Люк Монтание, което е лично, а аргументирането с анекдоти е логическа грешка без никаква доказателствена стойност.

Воедещата за нещастие показа, че е неподготвена по темата, което не е особено професионално. Всички въпроси, които задаваше, цитираха всяка една конспиративна теории? “Безопасни ли са ваксините?”, “Какво съдържат?”“Нужно ли е да се впечатляваме, че има заразени?“, “Спасение или заплаха са ваксините?”.  С тези въпроси бе ясно показано, че акцентът на предаването не е върху настоящата ситуацията, а просто да се предъвчат вече до болка познатите тези, които отдавна са доказани или отхвърлени. Но нямаме нужда от поредното безлично предаване, което се опитва да трупа рейтинг на гърба на две враждуващи групи. Нямаме нужда да се подхранват съмнения относно ефикасността на една превантивна програма. Нямаме нужда да се разпространяват лъжи. Имаме нужда някой да изговори истината и фактите, които са отдавна известни, но някак си не остават изказани.

Няма нужда да се търсят различните гледни точки по казус, върху който отдавна има изграден научен консенсус. Когато има консенсус по една тема, то автоматично различните гледни точки изчезват. Да, ваксините са безопасни и не съдържат опасни вещества във високи концентрации. Дали ваксините са спасение? Ако не бяха спасение, все още милиони щяха да измират от едра шарка.

Но един въпрос на водещата не спира да кънти: “Дали медиите сме прави в това непрекъснато да броим случаите, всеки един следващ? Наистина ли е толкова страшно?” Е колко пък може да е страшно? Това е просто една инфекция, при която шансът да се предаде при контакт с инфектиран е 90%. По принцип това заболяване не би трябвало да съществува на нашата територия, но благодарение на подхранваните съмнения, подобни неадекватни въпроси и хомеопати, днес 17 са инфектирани, а 145 човека са под наблюдение.

A ако трябва да претеглим резултата от това предаване, да направим резюме, ще установим, че нищо ново не научихме по случая, но един хомеопат просто хвърляше непроверени твърдения, докато един педиатър се опитваше да ги оборва. Това за пореден път показва, че експертите полагат много повече усилия, за да изградят доверие на хората към конвенционалната медицина и нейните методи, докато някои алтернативни специалисти с почти никакви усилия успяват да вкарат съмнение, да подкопаят усилията на противоположното страна.

Ако днес не говорим за тези случаи, не получаваме актуална информация, ако не налагаме превантивни мерки, утре в това предаване темата ще бъде “А къде сбъркахме?” или “Какво не направихме?”.

Източник на видеото: https://www.bnt.bg/bg/a/sporni-resheniya-za-izbiratelni-prava

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook