Наука

Пробиотиците не са ефективни при справяне с тежък гастроентерит при деца

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

В описанието на множество пробиотични продукти, особено насочените към деца, винаги има твърдения, които не са съвсем „изпипани“ – подсилва имунитета, НАПЪЛНО безопасни, помага при храносмилателни инфекции. Последното твърдение е напълно достатъчно, за да накара всеки родител да затича до аптеката, когато детето е развило тежка храносмилателна инфекции с чести периоди на повръщане (и не само).

Гастроентеритът, който е по-познат като стомашен грип, често се причиняват от бактерии, вируси или паразити. Макар и за кратко, страданието, което носи това заболяване,  е огромно, но не само за болния, а и за близките му. Най-често заболяването се проявява под формата на силна диария и повръщане.

Това обяснява защо много родители биха купили веднага продукт, който обещава да помогне при борбата с подобни инфекции. Това обещават и много пробиотици, чиито добри бактерии биха върнали „баланса в червата“. Според две нови проучвания пробиотиците не могат да прекратят епизодите с повръщане при деца и родителите е по-добре да си спестят малко пари от подобни медикаменти, които в някои случаи могат и да са много скъпи (1, 2).

И в двете проучвания изследователите са изследвали деца между 3 месечна възраст и 4 години, които са били приети в спешните отделения. В допълнение към основното лечение и грижи те са приемали и пробиотик или плацебо в продължение на 5 дни. Учените са проследили състоянието на децата в този период, за да видят дали приемът на животоспособни бактериални култури може да облекчи симптомите. Но в резултатите не се откриват абсолютно никакви разлики между двете групи.

Изследванията са проучвали и различни видове пробиотични култури. В едно от тях е използван щам Lactobacillus rhamnosus от продукта Culturelle, а в другото щам от вида Lactobacillus helveticus от продукта Lacidofil. И двата пробиотика не са повлияли по какъвто и да е начин върху диарията или повръщането.

Проучванията са публикувани в престижния журнал New England Journal of Medicine, а авторите посочват, че пробиотиците имат някакви ограничени положителни ефекти върху коликите при бебетата или при предпазването от тежки инфекции при новородени. Ефекти, които все още трябва да се докажат с допълнителни аргументи. Но провалът при гастроентерита очевидно е голям.

 

Литература:

1)      Schnadower D, Phillip I. 2018. Lactobacillus rhamnosus GG versus Placebo for Acute Gastroenteritis in Children. N Engl J Med 2018; 379:2002-2014 DOI: 10.1056/NEJMoa1802598

2)      Freedman S, Williamson-Urquhart S. 2018. Multicenter Trial of a Combination Probiotic for Children with Gastroenteritis. N Engl J Med 2018; 379:2015-2026 DOI: 10.1056/NEJMoa1802597

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм