Наука

Лоши диети, налагани върху деца от участници в “Reach for Change Bulgaria – Промяната”

“Reach for Change Bulgaria – Промяната” е инициатива за стимулиране на социалното предприемачество, която е насочена към подобряване средата на живот за децата. Инициативата е благородна и е помогнала на много добри каузи, но сякаш някои от кандидатите за спечелване на този конкурс са леко притеснителни.


Най-вероятно се чудите за кого говоря? Става дума за организацията “За храната”, която се бори децата да получават качествена и здравословна храна. За целта организира и кампанията “FOOD REVOLUTION DAY”. Проблемът в тази ситуация е, че дамите зад тази кампания всъщност нямат никаква ясна представа какво означава “здравословна” или “качествена” храна и хранене. Това е видно от менюто, което демонстрират и което съм критикувал още преди месеци. Те не се стремят да дадат истински здравословна храна, а по-скоро налагат личните си възгледи за храненето, които смятат по-скоро за полезни, правилни, а всичко против тяхното мнение е грешно и опасно.

Но под “здравословна” храна трябва да се се разбира храна, която е източник на голямо количество от нужните ни за деня макро и микронутриенти.  Тоест менюто ни трябва да е конструирано по такъв начин, че то да е източник на всичките ни нужни за деня протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали  и други. Подобно меню не се предоставя на децата не само по времето на кампанията им  “FOOD REVOLUTION DAY”, но и дори по време на заснемането на рекламния клип за “Nova”. Ако се загледате внимателно, ще видите, че в менюто присъстват основно сурови зеленчуци и плодове. Месото и месните продукти сякаш липсват? Дори истинското мляко се заменя с толкова мразените от всички растителни имитации. Нима това е качество? Това е начин на хранене, който разчита на сериозни рестрикции, а подобни никога не могат да бъдат определени като здравословни. Никога не е било здравословно да се ограничи консумацията на цяла група от храни, като месните продукти. Нека да не забравяме, че  простото наличие на свежи плодове и зеленчуци не прави една диета здравословна. Истинският специалист по хранене би подбрал по такъв начин хранителните продукти, че да се осъществи синергия и наличните нутриенти да се усвоят пълноценно. Но това не е видно тук. Месата са добър източник и на някои ценни витамини и на някои мазнини. А и мастноразтворимите витамини се усвоят, когато се разтворени в мазнини.

Това, което ми избожда очите, а и на много други хора е, че тези жени се опитват да променят начина на хранене, но не към по-добро, а към дори по лошо и то на базата не на реални и адекватни знания, а на една иделогия. За тях здравословно се свързва с произхода на хранителния продукт и с етикетите, които са върху него (био, еко и подобни). Деца в подобна възраст се нуждаят от питателна храна, която е изключително богата на всички нужни съединения. Все пак се намират в период на интензивен растеж. Именно това е здравословно – балансиран начин на хранене, който не ограничава определени хранителни групи, а доставя всичко необходимо. Добър обяд ли са оризоните или краставиците с тахан? Не… Нека не забравяме, че екструдираните продукти са богати основно на нишесте. Те са източник на празни калории, по което едва ли се разграничават от демонизирания бял хляб от магазините.

Прави впечатление, че на децата се дава да се ядат плодове, които са добре заляти с тахан. Но нима никой не знае, че с тахана трябва да се внимава, защото е силен алерген? Нима това е здравословно?

От следните менюта на организацията се вижда, че тя се стреми да ограничи използването на повече животински продукти, а дори и млякото е заменено с имитиращ продукт. Това е балансирано меню?

Untitled-8

Източник: https://www.zahranata.org/hrana-za-uchiliste-praktichni-saveti/

Проблемът има и друг аспект. Към момента неквалифицирани лица (като въпросните дами, които са експерти по маркетинг и енергийни иновации) нямат право да поемат ролята на диетолози и да определят с какво трябва да се хранят множество деца. Дори с новите промени в законодателството тази функция се дава само и единствено на лекари и то с придобита медицинска специалност “Диетология”. Много показателен пример е този на Маги Пашова, която бе глобена от столична РЗИ, защото се намесва в медицински проблеми без нужната квалификация. Да, тя е нутриционист, но това “образование” е придобито чрез краткосрочен онлайн курс. А още по-фрапиращото  е, че същата дама е и консултант в организация “За храната”. Аз лично оставам без думи…

Цитат от https://nova.bg/promyanata/finalist/600

Осъзнавайки, че самостоятелно няма да успеят да създадат промяна, двете се свързват с нутрициониста и кулинарен блогър Маги Пашова и с Елена Стоева – посланик в България на глобалното движение Революция в храненето (Food Revolution), основано от английския готвач Джейми Оливър. Заедно те решават да организират първата национална кампания “Ден на революцията в храненето”.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook