Наука

Възрастните хора са по-склонни да споделят фалшиви новини

Фалшивите новини вече са явление, което сякаш е толкова често срещано, че поне в българското интернет пространство сякаш те преобладават над истинските. А в печатните издания материалите са с толкова ниско качество, че заглавията понякога могат да те задавят от смях. Въпреки това те са ефективен инструмент за манипулация. Дори и сега в профила ви могат да преминат статии, които далеч не представят реалността, но те целят да променят мнението ви най-често за политическа личност с обикновена лъжа.

Но дори никой да не клика на линковете, заглавията достигат до изключително много хора, а те (заглавията) обикновено са изключително наситени с информация и конкретни послания.

Проучване, което бе публикувано в Science Advances изследва този феномен, но в границите на САЩ, за да хвърли още малко светлина. През 2016 година изследователите започват работа с компанията YouGov, за да съберат извадка от 3500 човека. На 16-ти ноември 2016 година след президентските избори всички са били помолени да инсталират приложение, което ще позволи споделянето на данни за религиозните и политически възгледи, публикации в личните им профили, страници, които са харесали и други. Изследователите не са събирали данни от “приятелите” на хората от представителната извадка.

След събиране на данните, учените са ги сравнили със списък с домейни на медии, които са определени като източник на фалшиви новини. Интересното е, че като цяло все пак не много споделят подобни статии. 8.5% от хората са споделили поне 1 фалшива статия. Хората, които се самоопределят като консервативни са били по-склонни да споделят фалшиви новини и пропаганда.

Най-шокиращото откритие се е отнасяло за възрастовото разпределение. То показва, че възрастните хора са по-склонни да споделят лъжливи статии. 11% от хората над 65 години го правят, докато това е било характерно само за 3% от хората на възраст между 18 и 29 години. Хората над 65 години са споделяли почти два пъти повече фалшиви новини в сравнение с хората между 45 и 65 години и пъти повече в сравнение с още по-младите.

Интересното е, че този феномен при старите хора не се влияе от фактори като пол, местоживеене, образование, работа или други. Самите автори на проучването не дават конкретна причина за това откритие, но посочват две хипотези. Първата е, че просто когнитивните възможности на хората се понижават с годините и това не им дава възможността да разпознават фалшивите новини. Втората е, че просто възрастните хора са влезли в интернет доста по-късно и не са овладели всички възможности и инструменти, които са им предоставени. Те просто нямат опит и не знаят за тъмните страни на мрежата. Интересното е, че компютърната неграмотност и преди е била набеждавана за причина за разпространяване на фалшиви новини и то технологични гиганти като WhatsApp.

Какво може да направите? Спрете интернета на баба си. (Шега).

Източник: Less than you think: Prevalence and predictors of fake news dissemination on Facebook BY ANDREW GUESS, JONATHAN NAGLER, JOSHUA TUCKER SCIENCE ADVANCES09 JAN 2019 : EAAU4586 http://advances.sciencemag.org/content/5/1/eaau4586

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook