Наука

Приемът на витамин D не предпазва от фрактури

За витамините винаги се е смятало, че са абсолютно и безусловно полезни, трябва да се пият постоянно и независимо в какви количества се приемат, странични ефекти никога не се наблюдават. Уви тази грешна представа за витамините бавно се пропуква. Все пак те са биологично активни вещества и техният прием не трябва да е минимален или максимален, а оптимален. Да се приема точно толкова, колкото е нужно. Но дори това не е единственият проблем. За повечето от витамините се приписват почти чудодейни свойства и дори се смята, че могат да лекуват всичко. Уви дори нещата, които сме учили в училище се оказва, че не са особено верни.

Интересното е, че макар витаминът да се използва за лечение на някои заболявания, които са резултат на хранителни дефицити (рахит), то допълнителният му прием не редуцира риска от фрактури. Дори и да пиете допълнително витамин Д, той няма да ви предпази от счупвания – идея, която постоянно ни е повтаряна през годините. Всъщност много изследователи вече смятат, че витамин Д е нужно да се консумира само през определени периоди от година, когато излагането на пряка слънчева светлина е редуцирано. Дори изследвания в България показват, че и тук проблемът има сезонен характер (1). Нивата на витамина в кръвта са в нужните граници само през топлите месеци, а през зимата и есента 75% от българите страдат от дефицит. Затова вместо да се консумират добавки, хубаво е хората да се излагат на повече пряка слънчева светлина, но да не се прекалява.

През 2018 година  в BMJ бе публикувано едно от най-големите проучвания по темата. Представителната извадка е била от над 500 000 човека, които са сума от 23 отделни проучвания. И тъй като количеството на витамина силно зависи и от генетичния компонент, учените са изследвали и различни генетични маркери, за да премахнат всяка възможна грешка и неточност от проучването. Те установяват, че няма връзка между допълнителния и ненужен прием на витамин D и рисковете от фрактури. Интересното е, че това заключение противоречи на множество държавни разпореждания за общественото здраве на различни страни. Всъщност основен рисков фактор се оказва каква е костната плътност, а тя до голяма степен е генетично детерминирана (2).

През 2014 година бе публикувано подобно ревю на 31 научни публикации. То също стига до идентичен извод – витамин Д не оказва влияние върху риска от поява на фрактури. Грешната представа за витамин Д идва от стари проучвания от 80-те години на миналия век, които са провеждани в старчески домове върху възрастни хора и никога не са били повтаряни, а вероятно са били фалшифицирани (3).

Друг анализ с 50 000 индивида, който е публикуван в JAMA, показва, че добавки с витамин Д и калций не повлияват сериозно върху риска от фрактури (4).

Интересното е, че приемът на витамин Д не просто не редуцира риска от фрактури, а дори прекомерната му употреба може да го увеличи (5, 6), както и риска от падания (5, 6).

И отново да си припомним и да си напомним, че витамин Д е най-добре да се набавя от храната, лятото да се излагаме (но не прекалено) на слънчева светлина, а през студените, зимни месеци е разрешено да се приема добавката. Макар и да не се осъществява превенция спрямо фрактурите, важно е да не се създава дефицит на витамина, но прекалената му и ненужна консумация също крие своите рискове. Както винаги – не трябва да стигаме до двете нежелани крайности.

 

Източници:

1) http://6nine.net/2018/11/29/balgarite-stradat-ot-hronichen-deficit-na-vitamin-d/
2) Trajanoska Katerina, Morris John A, Oei Ling, Zheng Hou-Feng, Evans David M, Kiel Douglas P et al. Assessment of the genetic and clinical determinants of fracture risk: genome wide association and mendelian randomisation study BMJ 2018; 362 :k3225

3) Avenell A, Mak JCS, O’Connell D. Vitamin D and vitamin D analogues for preventing fractures in post‐menopausal women and older men. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 4. Art. No.: CD000227. DOI: 10.1002/14651858.CD000227.pub4.

4) Zhao J, Zeng X, Wang J, Liu L. Association Between Calcium or Vitamin D Supplementation and Fracture Incidence in Community-Dwelling Older Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA. 2017;318(24):2466–2482. doi:10.1001/jama.2017.19344

5) Guirguis-Blake JM, Michael YL, Perdue LA, Coppola EL, Beil TL. Interventions to Prevent Falls in Older Adults: Updated Evidence Report and Systematic Review for the US Preventive Services Task Force. JAMA. 2018;319(16):1705–1716. doi:10.1001/jama.2017.21962

6) Sanders KM, Stuart AL, Williamson EJ, et al. Annual High-Dose Oral Vitamin D and Falls and Fractures in Older Women: A Randomized Controlled Trial. JAMA. 2010;303(18):1815–1822. doi:10.1001/jama.2010.594

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook