Наука

Колкото по-малко хората разбират науката, толкова повече се страхуват от ГМО или от „химията“

Хората винаги се страхуват от това, което не разбират. Напълно нормално е. Но по-притеснително е, че те много рядко правят опит да попълнят някои липси в знанията си. Toва е ясно видимо, когато стане въпрос за храни и хранене. Повечето хора не са съвсем сигурни какво пише на етикетите, страхуват се от прочетеното и разпространяват тези страхове сред други хора като инфекция.

Публикация на Pew Research Center (1) показва, че колкото по-слаби са научните познания, знанията в природните науки, толкова повече хората изпитват страх и недоверие към генетично модифицираните организми и самата технология, методите за отглеждане на различни селскостопански видове, както и към технологиите за приготвяне на различни храни и хранителни продукти. Изследването е било извършено в САЩ и очевидно 51% от запитаните смятат, че хранителните добавки (или популярните при нас Е-та) са изключително опасни за здравето, а 49% смятат, че храните от модифицирани организми са дори по-опасни.

Това мнение се дължи не на конкретни знания, а на вярата в конкретни хранителни идеологии – как конкретният индивид се чувства спрямо определен продукт или технология. Интересното е, че по-голямо недоверие и страх към непознатото изпитват жените, а не мъжете. Жените имат и по-голяма сила на влияние върху останалите и те определят най-често какво ще бъде седмичното семейно меню (2).

За да се установи в изследването каква е научната грамотност на запитаните, на тях са им били зададени 9 основни научни въпроса. Отговорите показват, че 26% имат много слаби познания, 49% покриват средното ниво, а 24% имат богати познания. Хората с най-ниския резултат са изпитвали най-силни страхове към методите за култивиране на хранителни суровини и тяхната преработка.

Друго изследване на същата организация показва, че американците смятат, че учените са раздвоени относно безопасността на генетично модифицираните организми (3). Те смятат, че консенсус липсва, а това не е вярно. Изследователите смятат тези нагласи за по-скоро променливи, лесно манипулируеми и динамични. Това е едновременно и положително и отрицателно свойство, защото ако се черпи информация от грешни източници или се слушат слепи пророци (авторитети), представата за храните и храненето ще продължава да се влошава.

Затова инвестирайте сериозно в образованието на децата си!

Ползвана литература:

1)      CARY FUNK, BRIAN KENNEDY AND MEG HEFFERON. 2018. Public Perspectives on Food Risks. Pew Research Center

2)      Flagg LA, Sen B, Kilgore M, Locher JL. The influence of gender, age, education and household size on meal preparation and food shopping responsibilities. Public Health Nutr. 2013;17(9):2061-70.

3)      СARY FUNK AND BRIAN KENNEDY. 2016, The New Food Fights: U.S. Public Divides Over Food Science. Pew Research Center

https://psmag.com/news/the-less-people-understand-science-the-more-afraid-of-gmos-they-are

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook