Наука

Витамин D и рибеното масло не предпазват от рак или сърдечносъдови заболявания

Приемането на витамини е честа практика за много хора, които го правят с надеждата, че ще редуцират рисковете и дори да ще излекуват някои тежки хронични заболявания,  освен за справяне с недостига на конкретното хранително вещество.

Доказателствата за предполагаемите полезни и лечебни ефекти доскоро бяха по-скоро оскъдни и объркващи. Наскоро по време на проведената конференция на the American Heart Association бяха представените резултатите от две мащабни изследвания, които показват, че витамин D и рибеното масло не предпазват от различни сърдечносъдови заболявания и от рак. Резултатите са публикувани в две отделни статии в престижния журнал The New England Journal of Medicine.

Представителната извадка на изследването VITAL e била от над 26 000 човека, които са били над 50 годишна възраст и без данни за налични или минали сърдечносъдови и онкологични заболявания. Някои от тях са приемали ежедневно по 1 грам рибено масло, което е съдържало омега-3-мастни киселини и 2000 международни единици витамин D, други са приемали само витамин + плацебо, а трета група масло + плацебо. След 5 години продължителен прием и множество изследвания, изследователите не са открили значими лечебни ефекти.

Интересното е, че е открито, че е възможна да се наблюдава лека редукция в риска от инфаркт, но само при хората, които консумират много рядко риба или подобни продукти. Индивидите от негроидната раса се радват на по-голям протективен ефект при същите условия. Но авторите на проучването препоръчват да се внимава с предоваряването на тази добавка.

Положителното е, че хранителната добавка не показва да има някакви сериозни странични ефекти. Но макар липсата на лечебни свойства, това не означава, че трябва да загърбим тези продукти или дори самия витамин. Приемът му е жизненоважен за обезпечаването на някои метаболитни функции. С него се приемат и важни есенциални мастни киселини. И все пак най-добър метод за набавянето на нужните количества от споменатите нутриенти е от адекватната и пълноценна храна.

JoAnn E. Manson, M.D., Dr.P.H., Nancy R. Cook, Sc.D., I-Min Lee, M.B., B.S., Sc.D; Marine n−3 Fatty Acids and Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer; November 10, 2018 DOI: 10.1056/NEJMoa1811403

JoAnn E. Manson, M.D., Dr.P.H., Nancy R. Cook, Sc.D., I-Min Lee, M.B., B.S., Sc.D., William Christen, Sc.D; Vitamin D Supplements and Prevention of Cancer and Cardiovascular Disease; November 10, 2018 DOI: 10.1056/NEJMoa180994

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook