Наука

Изследване: хомеопатията не може да лекува настинки и инфекции на дихателните пътища

Зимата идва, тя е почти на прага ни, а с нея и новият грипен сезон, настинки и всякакви други респираторни (дихателни) проблеми, които се причиняват от инфекциозни агенти. Някои майки се кълнат, че никога няма лекуват децата си с химия или дори по-зле – с лекарства. Услужливи лекари веднага са готови да помогнат с хомеопатия, която обаче доказано не помага при подобни проблеми или каквито и да са проблеми.

Ще си спестя да повтарям отново дългите (и вече заучени) речи, че хомеопатията е отречена от всяка адекватна научна институция, от БАН, САЩ, Русия, ЕС, Австралия и други. Но за българския академизъм граници няма и тази псевдонаучна дисциплина се преподава ежегодно в медицинските университети.

Преди 2 месеца в журнала Cochrane Database of Systematic Reviews бе публикувано изследване, което ясно показва, че хомеопатичните препарати са неефективни при лечение на всякакви инфекциозни респираторни заболявания. Или по-просто казано – хомеопатията не лекува настинки, грип и подобни.

В проучването са изследвани резултатите от редица двойно-слепи, рандомизирани и контролирани изследвания, които са проучвали лечебните ефекти на орално хомеопатично лекарство в сравнение с тези при прием на плацебо препарат или реално лекарство. Изследваните обекти са били деца на възраст между 0 и 16 години, които са били болни от респираторни заболявания.

Били са разгледани общо осем проучвания със силно разредени и потенциирани хомеопатични препарата и с обща представителна извадка от 1562 деца. От споменатите четири са изследвани ефикасността на разглежданите препарати при лечение на инфекции на дихателните пътища. При изчистване на всички статистически грешки, неточности в анализа и проучванията става ясно, че хомеопатичните препарати просто нямат никакви терапевтични ефекти. Освен това те не помагат и при превенцията на тези заболявания, не редуцират и нуждата от прием на реални лекарства. Притеснително е, че не е споделена информация за налични странични ефекти. Не е ясно дали хомеопатичните препарати реално са безопасни.

При наличие на подобни инфекциозни заболявания е задължително посещение при истински лекар, който да назначи и адекватно лечение. Приемане на хомеопатични лекарства вместо истински може да доведе до усложнения, да затрудни лечението, да се наложи хоспитализиране. Ценете здравето на децата си!

Източници

Hawke K, van Driel ML, Buffington BJ, McGuire TM, King D. Homeopathic medicinal products for preventing and treating acute respiratory tract infections in children [published online September 9, 2018]. Cochrane Database Syst Rev. doi: 10.1002/14651858.CD005974.pub5

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook