НЕнаука

Хомеопатия против тетанус – рецепта за “успех”

В българските групи за споделяне на личен опит може да откриете изключителни бисери. Това важи с пълна сила и в тези, в които тематиката е псевдонаучна или се обсъждат аспекти от алтернативната медицина. Такива групи има много, а коментираната в тази статия се нарича “ваксини и профилактика – информиран избор”. Иронията е, че “изборът” е всичко друго, но не и информиран. Ако се загледате в категориите на групата, ще видите, че се обсъждат само “вредите от ваксините”, “неефективността от тях” и подобни, но много рядко се коментира другата страна – ползите. Рядко се откриват смислени аргументи. Подобно на много други малки, компактни групи и тази (по-скоро членовете) е попаднала в капана на “ехо камерата”. В него малка тълпа повтаря едни и същи аргументи, но гони всеки с различно от тяхното мнение. Така чуват потвърждение на собствените си мисли, което създава една илюзия за групова сила, истинност на аргументите и една нереална увереност.

Много често тези групи са по-скоро безобидни, но докато не се засегне важна тема – лечение на деца от изключително опасни заболявания. Едва ли аз съм точният човек да дава предложения как да се отглеждат деца, но раждането на дете не е съпроводено автоматично с връчване на сертификат за придобити родителски умения.

В случая майка иска съвет какво да прави, защото нейното детенце се е наболо сериозно на остър предмет. Лекарите силно препоръчват ваксина против тетанус (и с право), но за майката това твърдо не е опция, а в резултат свекървата я смята за безотговорна ( и е права).  Следващите съвети са от абсурдни по-абсурдни. Да лекуваш евентуална опасна бактериална инфекция (каквато е тази с анаеробни клостридии)  с хомеопатия е безотговорно и може да доведе до фатален край. Има дори предложение раната да се намаже с тесто от брашно, мед и прясно мляко. Отново рецепта за катастрофа, защото това тесто е идеална хранителна среда за различни бактерии и поставянето му върху отворена рана е безотговорно. Друго предложение – поставяне на листо от мушкато върху раната – отново безполезна идея.

При подобни наранявания поставянето на ваксина против тетанус е задължително. Почвата (а и околният свят) е микробиологично добре обсеменена. Тя може да съдържа и спори на грам положителната, спорообразуваща и строго анаеробна бактерия – Clostridium tetani. При най-често срещаната форма на заболяването болният страда от парализа на различни мускули, трудно преглъща, трудно се храни, скован е и страда от силни спазми. Понякога мускулните спазми са толкова силни, че могат да счупят кости на тялото. За болните е характерина U форма на тялото по време на пристъпи. Смъртността е изключително висока.

Защо някой би рискувал живота на детето си? За да опази нещата, в които вярва? А ако настъпят необратими последствия, кой ще е виновен? Пазете децата! Мислете как да гарантирате тяхното здраве, а не как да защитите абсурдните си идеи чрез тях.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook