НЕнаука

Хомеопатия против тетанус – рецепта за “успех”

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

В българските групи за споделяне на личен опит може да откриете изключителни бисери. Това важи с пълна сила и в тези, в които тематиката е псевдонаучна или се обсъждат аспекти от алтернативната медицина. Такива групи има много, а коментираната в тази статия се нарича “ваксини и профилактика – информиран избор”. Иронията е, че “изборът” е всичко друго, но не и информиран. Ако се загледате в категориите на групата, ще видите, че се обсъждат само “вредите от ваксините”, “неефективността от тях” и подобни, но много рядко се коментира другата страна – ползите. Рядко се откриват смислени аргументи. Подобно на много други малки, компактни групи и тази (по-скоро членовете) е попаднала в капана на “ехо камерата”. В него малка тълпа повтаря едни и същи аргументи, но гони всеки с различно от тяхното мнение. Така чуват потвърждение на собствените си мисли, което създава една илюзия за групова сила, истинност на аргументите и една нереална увереност.

Много често тези групи са по-скоро безобидни, но докато не се засегне важна тема – лечение на деца от изключително опасни заболявания. Едва ли аз съм точният човек да дава предложения как да се отглеждат деца, но раждането на дете не е съпроводено автоматично с връчване на сертификат за придобити родителски умения.

В случая майка иска съвет какво да прави, защото нейното детенце се е наболо сериозно на остър предмет. Лекарите силно препоръчват ваксина против тетанус (и с право), но за майката това твърдо не е опция, а в резултат свекървата я смята за безотговорна ( и е права).  Следващите съвети са от абсурдни по-абсурдни. Да лекуваш евентуална опасна бактериална инфекция (каквато е тази с анаеробни клостридии)  с хомеопатия е безотговорно и може да доведе до фатален край. Има дори предложение раната да се намаже с тесто от брашно, мед и прясно мляко. Отново рецепта за катастрофа, защото това тесто е идеална хранителна среда за различни бактерии и поставянето му върху отворена рана е безотговорно. Друго предложение – поставяне на листо от мушкато върху раната – отново безполезна идея.

При подобни наранявания поставянето на ваксина против тетанус е задължително. Почвата (а и околният свят) е микробиологично добре обсеменена. Тя може да съдържа и спори на грам положителната, спорообразуваща и строго анаеробна бактерия – Clostridium tetani. При най-често срещаната форма на заболяването болният страда от парализа на различни мускули, трудно преглъща, трудно се храни, скован е и страда от силни спазми. Понякога мускулните спазми са толкова силни, че могат да счупят кости на тялото. За болните е характерина U форма на тялото по време на пристъпи. Смъртността е изключително висока.

Защо някой би рискувал живота на детето си? За да опази нещата, в които вярва? А ако настъпят необратими последствия, кой ще е виновен? Пазете децата! Мислете как да гарантирате тяхното здраве, а не как да защитите абсурдните си идеи чрез тях.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм