Наука

Някои от програмите на националните телевизии са с прекалено ниска интелектуална стойност (2018 г.): bTV vs NOVA vs БНТ

Опитът за емпирично представяне на седмичните програми е възможно да е субективен, но все пак той е лично виждане на автора.

Есента дойде, а с нея и новият медиен сезон на всички телевизии. Нови предавания се правят, нови студиа, нови сериали, нови идеи, но тъжното е, че телевизиите сякаш не си менят политиката, а тя най-често е свързана с излъчване на нискокачествени, леки и без никакъв интелектуален товар продукции.

За четвърта поредна година в началото на медийния сезон “изследвам” седмичната програма на трите най-големи телевизии – Нова (с претенции за най-голямо влияние), bTV и държавната БНТ. Хипотезата може би е вече позната на някои хора – телевизиите излъчват постоянно съдържание с ниско качество, което не просто не повишава общата култура на хората, а по-скоро я понижава, както и тяхното IQ . Понякога продукциите са и чисто манипулативни. Общият ефект е по-скоро негативен. Но важното е какво е количественото измерение и как то се променя през годините?

Да, тезата за свободните частни медии е коректна. В 21 век те имат пълната свобода да определят политиката си на излъчване без да се съобразяват с никого. Проблемът настъпва, когато въпросните медии изявяват претенции за изключително висока социална отговорност, а в същото време няма дори 2 нови продукции с чисто интелектуален характер. Когато говоря за “интелектуални предавания”, такива с някакво качествено съдържание, това не означава, че то трябва да е непременно скучно и с нулев зрителски интерес. Тук идва ролята на добрия телевизионер, който може да предизвика широк интерес към всяка една продукция. В противен случай се получава един ефект, подобен на този в земеделието – гонят се високи добиви за сметка на качеството на продукта, от който в последствие се оплакват потребителите.

И тук всъщност трябва да се запитаме – ако продуктите на една медия са с изключително ниско качество, то тя би ли липсвала на някого, ако изчезне?

Искам  да споделя и впечатленията си от начина, по който всички медии, платформи и рекламодатели се опитват да достигнат до младото поколение. Това става само и единствено чрез продукции с повърхностно съдържание, елементарни послания и често музикални оформления с текст с нечленоразделни думи (рекламата на “Карузо” например). Тук отново идва ролята на добрия екип, който може да спечели младежкото внимание с нещо качествено, но понеже това е по-трудно (но и по-ценно), залага се на лекото съдържание. А това показва и какво е мнението за младото поколение – определено не е положително.

Оценки

И тази година съм разделил съдържанието на медиите в три основни категории:

Продукции с ниска интелектуална стойност. Това са всички турски, индийски, американски, български сериали, в които дори често има и груби фактологични грешки. В допълнение към тази категория влизат още всички безсмислени риалитита, всички лайфстайл  и клюкарски предавания. Всички продукции, които пълнят главите на хората с лека и ненужна информация, които водят дори до затъпяване.

Неутрални продукции. Това са всички продукции, които нямат висока интелектуална стойност, но пък може да са информативни. Тук са причислени всички светски предавания, новинарски емисии, сутрешни блокове. Причината е, че практиката показва, че макар и информативна, информацията тук може да се ползва за открито манипулиране на общественото мнение и за разпространение на откровени лъжи. Спомняте си как новинарските емисии се опитваха да излъскат имиджа на конвенционалните цигари и да ги направят почти здравословни?

Продукции с интелектуална стойност. Това са продукции, от които хората могат да научат нещо или да придобият някакви нови умения. Това са документални филми, готварски предавания, предавания за ремонт на домове, културни и дори някои музикални.

24 часовото денонощие е разделено на 5 минутни интервали (общо 288), чието съдържание е разпределено в една от описаните категории. Допълнително всеки един 5 минутен “червен интервал” се добавя числов израз “+1”, на неутралните (жълти) – “0”, а на интелектуалните (зелени) – “-1”. Така сборът от оценки за всеки 5 минутен интервал в разгледаната седмица се дели на 288 и получените резултати се сравняват. Колкото по-висок резултат, толкова по-ниско качество. В случая Нова телевизия има резултат от 4,79, bTV – 4.63, a БНТ – 0.60. Промени с резултатите от миналата година няма, защото и тогава програмата на БНТ бе най-балансирана, а тази на Нова най-зле. Ако трябва да се прави сравнение с миналата година, то резултатите са се влошили, защото тогава Нова е имала резултат от 4.4, а bTV – 3.66.

NOVA

И тази година Нова има най-лошо качество на съдържанието. Програмата е изключително еднообразна, без промяна, без динамика. Всеки ден почти се излъчва едно и също без значително разчупване. Нова е известна с това, че голяма част от ефирното време е заето със сапунени сериали, които могат да те докарат до самоубийство. Тенденцията в това отношение не се променя. VIP брадър  е сред абсурдите в ефира, но успя да ни направи популярни в цял свят с факта, че се опита да обяви (може би) бивш сутеньор и трафикант на хора за една от най-популярните звезди на България. Цедка няма, а за рейтинг са готови на всичко. Друг диамант е предаването “Съдебен спор”, което макар да има претенцията да е в помощ на хората, в профила на редактора Жоро Игнатов всяка седмица се публикуват клипчета, с които продукцията открито се подиграва със своите участници. Дори смятаното за еталон “Господари на ефира” се показа като просто инструмент за манипулиране на общественото мнение. Качествените продукции, които имат някаква интелектуална стойност се броят на пръстите на едната ръка. Сред тях е “Кошмари в кухнята” по простата причина, че хората поне научават какви грешки не трябва да допускат в семейния бизнес.

bTV

Би ти ви не отстъпва по (не)качество на своята най-голяма конкурентка, но все пак е една идея по-добре. И тази медия има алтернатива на абсурдното предаване “На кафе”, което също блести (в лицето на д-р Щонова и подобни) с бисери в сферата на хомеопатията и подобни.  Алтернатива на ВИП брадър е “Фермата“, която също не е особено качествена продукция. Безсмислените сериали и тук са добре застъпени. Единствената наистина качествена продукция е “Моят дом”, защото поне тя учи хората как да ремонтират дома си и какви са последните тенденции  в сферата.

Прави впечатление, че готварските предавания са редуцирани и в двете телевизии, което е жалко, защото те учеха зрителите на нови умения в кухнята.

БНТ

Националната държавна телевизия отново е с най-разнообразна и качествена програма. В нея могат да се открият предавания за култура, предавания за история, предавания за религия, информационни предавания за музика, документални фирми, предаване земеделие и туризъм, предавания за наука и техника, а дори детските предавания не са просто безсмислена поредица за запълване на времето, а са подбрани с умисъл, защото са с ясна научна насоченост. Макар “Стани богат” да ражда изключителни бисери, все пак то е предаване, което кара зрителите да мислят, докато научават нещо ново. Но все пак да не забравяме, че тази телевизия се радва и на държавно финансиране.

Разнообразните продукции на БНТ са и малко по-трудни за категоризиране. Не е като да определиш каква е интелектуалната стойност на сапунените сериали или предаването на Гала.  Интересното е, че в тази телевизия силно са застъпени авторските материали.

Резултати за 2018 година:

Untitled-4

Ако разгледаме процентното разпределение на продукциите на трите телевизии в трите категории, ще видим, че само в националната телевизия положението е положително и трите категории са почти по равно разпределени. В bTV делът на качествените продукции не е 0%, но е близък до него, докато в Нова той е малко под 2%.  Както се вижда най-силно застъпени са продукциите с нулева интелектуална стойност. Такива, които рязко свалят коефициента на интелигентност на гледащия. Притеснително е, че в миналото двете частни медии разполагаха с предавания за туризъм, за опознаване на света, за модерни технологии, но постепенно те се редуцираха и дори се премахнаха готварските продукции, за да бъдат заменени от евтини сериали и пошли риалитита. А тенденцията би трябвало да е противоположна.

Резултати за качеството на съдържанието на трите основни телевизии за 2017 година.

Единственото, което можем да направим, е да се надявам, че в близкото бъдеще водената медийна политика ще се промени, защото тя култивира повърхностни хора. Нека не забравяме, че за не малка част от населението телевизията си остава основен източник на ценна информация. Затова качеството на телевизионните продукции е от значение, а сякаш медиите не осъзнават колко голяма социална отговорност носят те.

Untitled-2

Untitled-2

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook