Наука

Защо не е хубаво да се возят деца в пазарска количка?

Давали ли сте си сметка някога, че може би не е особено добра идея да слагате децата си в пазарската количка, докато пазарувате в супермаркета? Да може би е практично и по-забавно за децата, но това крие своите рискове.

Рисковете са двустранни и доста разнородни. От една страна не е добра идея да слагате децата си в близост до хранителните продукти. Все пак те са стъпвали във външната среда, която е мръсна и кална. Тоест децата могат да са източник на замърсяване (бактериално). От друга страна самите колички се явяват изключително мръсни и нехигиенични – риск за децата. Затова е хубаво, ако ще слагате децата вътре, количката да е добре почистена. Третият рисков фактор е близостта на сурови месни продукти до самите деца. Въпросните продукти трябва да са много добре опаковани и за всеки случай поставени на максимално далечно разстояние от децата, а и от останалите храни (особено плодове и зеленчуци).

Във връзка с тази тема в САЩ са били анкетирани 1273 родителя, от които 60% признават, че през последната седмица децата им са посещавали супермаркет и са се возили в количката, а 13% от тях са били изложени в близост на необезопасени месни продукти. Това крие рискове от инфекции с представители от родове Salmonella и Campylobacter –  причиняват сериозни хранителни инфекции (1).

Към момента наличните адекватни изследвания по темата са ограничено количество, но при едно такова, в което са били изследвани 85 пазарски колички от магазини в 5 големи града в САЩ, е установено, че общият брой хетеротрофни бактерии (общ брой бактерии) е в размер на 1.1 × 107 по дръжките и „седалките“. Значително по-рискови колиформи са били открити в 72% от тях. Очевидно е, че хигиената трябва да се подсили (2).

Подобно проучване е извършено и в Йордания. Проби отново са били взети от дръжките и основата на количките. Отново във всички са били открити голям общ брой микроорганизми. Сред откритите видове са E. coli, Acinetobacter calcoaceticus, Burkholderia cepacia, Yersinia enterocolitica, Tatumeella ptyseas, Pseudomonas aeruginosa, Shigella sonnei, Bacillus cereus и Bacillus pumilus. Някои от тези бактерии не са опасни, но други са патогенни, а част от тях дори носят гени за множествена антибиотична резистентност (3).

Разбира се трябва да се поясни, че возенето на дете в количка не означава, че 100% нещо лошо ще се случили или някой ще пострада. Просто рисковете да се случи неблагоприятна ситуация (бактериална/вирусна инфекция от хранителен източник) нарастват.

Затова е по-добре децата да се разхождат в магазина, а и движението е здравословно. По този начин се избягва не само контакта на детето с мръсна повърхност, но и се предотвратява възможността самото дете да замърси продуктите. Суровите месни продукти е хубаво да се държат далеч и от децата, и от останалата храна. Просто една тънка найлонка не е достатъчно добра защита. Естествено търговските вериги също носят отговорността да спазват някаква прилична хигиена.

 

Източници:

1)      Patrick ME1, Mahon BE, Zansky SM, Hurd S, Scallan E; Riding in shopping carts and exposure to raw meat and poultry products: prevalence of, and factors associated with, this risk factor for salmonella and campylobacter infection in children younger than 3 years.; J Food Prot. 2010 Jun;73(6):1097-100.

2)      Charles P. Gerba. Sheri Maxwell; Bacterial Contamination of Shopping Carts and Approaches to Control; Food Protection Trends, Vol. 32, No. 12, Pages 747–749

3)      Irshaid, Fawzi & Jacob, Jacob & S. Khwaldh, Alia. (2014). CONTAMINATION OF THE HANDLES AND BASES OF SHOPPING CARTS BY PATHOGENIC AND MULTI-DRUG RESISTANT BACTERIA. European Scientific Journal September 2014 edition vol.10, No.27. 10. 154-169.

4)      https://www.albany.edu/cemhd/images/dirty_little_secret_(2).pdf

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook