НЕнаука

Какво е наследството на “На кафе”?

Когато един проект съществува дълго – години и дори десетилетия, създателите му в един момент е хубаво да се обърнат и да направят една равносметка какво са постигнали. Какво са направили? Какво са оставили? Стойностно ли е? Заслужавало ли си е?

Новият телевизионен сезон стартира, а с него редица предавания промениха фокуса, други се ребрандираха, а цели медии смениха визията си. Любимото на някои хора предаване “На кафе” направи същото. За да привлекат повече внимание към новото начало, екипът загатна, че ще сменя водещата, което зарадва едни и притесни други. Но това се оказа просто очакван ПР ход. След това вниманието на хората се насочи към новата визия. Ново студио, ново лого, ново удължено време и нова мисия. Лайфстайл предаването ще се фокусира само върху доброто и положителните новини. Всички тези промени са продиктувани от желанието продукцията (може би) да се разграничи от не особено положителното си минало, което бе изпълнено с множество абсурди, което почерни имиджа.

Сякаш се усеща лек тон на възмущение срещу “хейтърите“, които мразят всичко, а новата философия на предаването е добротата – пълна противоположност. Но нека не забравяме, че лошото отношение, критики и подигравки не са просто безпочвен “хейт”, а резултат от абсурдни и опасни изпълнения, които се излъчваха в сутрешния ефир. А вече простотията изнервя изключително много публиката. Когато създаваш продукт с ниско качество, не може да очакваш положителни реакции.

Но какво е наследството на “На кафе” за изминалите 4 години?

Представа за качеството на продукцията е трудно да се направи на базата единични епизоди. Някои ще останат впечатлени, а други разгневени. Затова най-добре е да има глобален поглед. През изминалите 4 години предаването е излъчило над 800 епизода. Съдържанието може да се определи по-скоро като леко. Предаването разчита на абсурдни теми от сорта на “Как да си имплантирам дупе като това на Ким Кардашиян” или “Трудностите, през които преминава Х при поставянето на нови гърди – една трогателна история”. Опитите да се придаде тежест на подобни безсмислени проблеми понякога завършват комично. Но все пак може би не е добре aз да давам оценки какво е безсмислено…

Разбира се понякога (но по-рядко) са присъствали и наистина стойностни теми – как се осъществява In vitro, през какво преминават подложилите се, какви изследвания се извършват, за какво трябва да се подготви всеки. Това са теми, достойни за адмирации, но както казах те са пренебрежително малко.

Untitled

Най-застъпените теми винаги клонят към шарлатанството – астрология, врачки, езотерика, алтернативна медицина, билкарство, шарлатани, доказани престъпници (като Алекс Орбито), опасни терапии, напълно луди хора и невиждано в друго предаване продуктово позициониране на съмнителни продукти. И не ме разбирайте погрешно относно билкарството – да, билки се използват във фармацията като източник на биоактивни вещества, но не може една билка да лекува 100 заболявания  и да не се приложат доказателства.

Общият брой на шарлатанските теми е почти 200. Обикновено в един епизод не се разглежда повече от 1 шарлатанска тема. Или една подобна тема се разглежда на всеки 4 или 5 предавания. Най-често се разглеждат теми в сферата на алтернативната медицина – 154 подобни. Как природен продукт лекува всичко? Как пръст лекува всичко? Или пък разглеждане на напълни полезни съединения, на които обаче се приписват всякакви нереални свойства. Третият вариант е разглеждане на напълно налудничави терапии, които застрашават  здравето на хората (лечение с урина, лечение с ток от електрическата мрежа).

Много интересно е предаването от 8 юли 2014 година, когато Гала и д-р Папазова показваха на зрителите си как да правят домашни лекарства и извлеци от отровни растения, с които да се самолекуват. Съвети, които могат да доведат до инциденти. Става дума за цветето пустинна роза (Adenium obesum), чиито сокове са отровни и в миналото хората са мажели стрелите си с тях, за да имат отровни оръжия.

Втората най-разпространена категория шарлатански материали са тези в сферата на астрологията и езотериката. Интересното е, че краят на абсолютно всяка година е съпроводен с обширни материали посветени на астрологични, нумерологични и гадателски прогнози за идната нова година. Понякога “специалистите” не са само български. През 2015 година бяха излъчени серия от репортажи за видинско семейство, което бе тормозено от призрак. “На кафе” веднага сформира кризисен екип, който изпрати да помогне на семейството. Състоеше се от свещеник, радиезист и ясновидка. Самият екип е доста парадоксален, защото българската църква смята самите ясновидки и врачки за служители на Дявола.

Важна част от предаването е и самата д-р Папазова. Ако един зрител попадне случайно на предаването и се заслуша в нейната рубрика, ще си помисли, че специалист се изказва компетентно по важна тема, а тя най-често говори за различни медикаменти, здраве и хранене. Един глобален поглед върху въпросния холистичен лекар за последните 4 години показва нещо съвсем различно и смущаващо. Почти всеки информативен материал, който представя д-р Папазова, всъщност е продуктово позициониране, обикновена реклама. При разглеждане на каквато и да е тема в 90% от случаите тя прави реклама на някакъв лечебен, природен продукт. Почти винаги обаче той всъщност е растителен екстракт с претенции за всякакви лечебни свойства, граничещи с чудеса, които не са КЛИНИЧНО доказани – хранителни добавки.

Untitled

Понякога д-р Папазова повтаря една и съща тема през дълъг интервал от време, за да направи реклама на един и същи продукт. Такъв пример е сокът от “нони”. На 09.02.2015 г. тя представи неговите невероятни лечебни свойства (и съответно търговския продукт) пред зрителите, а на 12.10.2015 година ни бе напомнено за съществуването на въпросния сок. Същата схема се повтаря и с водораслите. Разбира се няма нищо лошо в продуктовото позициониране, но данните ме карат да се запитам темата ли определя продукта за реклама или по-скоро нужният продукт за популяризиране подбира темата на предаването?

Впечатление прави, че д-р Папазова никога не прави адекватен анализ на продуктите. Винаги и “абсИлютно” (както се изразява) акцентира върху недоказаните полезни свойства, които силно хиперболизира, но не споменава за рисковете или страничните ефекти – има ли такива, няма ли? Така се изгражда илюзия за абсолютна полезност на една хранителна добавка.

Отделянето на цял блок за конкретен продукт струва 14 560 лева нетна сума (1), но не можем да сме сигурни в обективността на предоставената информация по темата от д-р Папазова. Така например на 6 март 2017 година бе излъчен блок на тема “Д-р Папазова показва нови методи за отслабване”, когато всъщност направи реклама на продукта Калорекс, който при кратка справка в научната литература, се оказва не води до отслабване. Но Папазова вече е здравен авторитет, на който много хора вярват и това прави тези рекламни блокове толкова ценни.

Untitled

В предаването са рекламирани и множество съмнителни методи за отслабване и опасни съвети за хранене. Един опасен метод се явява рекламираната на 18.06.2016 алтернативна на липосукция – директно изгаряне на мазнини. Буквално… В национален ефир бе показано как терапевтът слага кърпа върху пациентката, напоява я с алкохол и я запалва. Така според него се горят мазнини ефективни… Това е идеална рецепта за инцидент, ако някой реши да практикува метода вкъщи.

Трябва да се спомене, че това не е целият брой на рекламни блокове. Понякога в предаването се дискутират много важни теми с истински и уважавани специалисти и лекари, в които между другото в ефир се прокрадват няколко кутийки на различни съмнителни продукти, които трябва да бъдат рекламирани. Не е и ясно демонстрациите на различни методи за алтернативно лечение, целебни процедури, измислени алтернативни уреди дали са по желание на екипа или отново са платени блокове. Тогава бройката би се увеличила сериозно.

Като какво най-точно може да се определи това предаване? Най-добрата платформа за реклама. Много наподобява на онези блокове, в които се предлагат матраци Дормео, обувки Уолкмакс, рендета и подобни, но тук рекламата е тънка и скрита под формата на информационни емисии. Така се постига достоверност и по-голямо ефективност от една обикновена реклама. Но предаването не се ползва само за реклама на продукти, а и на книги (като тази за уринотерапията), филми, предавания собствените продукции на телевизията, работещите в телевизията и всичко свързано с нея. Печели се веднъж от самите реклами на всеки 30 минути, а после и от самите блокове – 3 часа неспираща реклама, която неподозиращите хора смятат за обикновено лайфстайл предаване.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Цитиран източник:

1) https://static.nova.bg/public/doc/doc/na_kafe_new_price_pp_2016.pdf

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook