Наука

Почиствате ли редовно диспенсърите за вода?

От години масово налагано, модерно мнение е, че е по-добре чешмяната вода да се избягва, а вместо това да се консумира бутилирана вода. В множество офиси, кабинети, обществени сгради, а до скоро и учебни заведения бяха поставени диспенсъри за вода. Така хората пряко контролират източника си на питейна вода, подбират марки спрямо предпочитанията си и живеят с една илюзия, че този тип водоизточник е много по-безопасен.

Истината е, че чешмяната вода е с нужното добро качество спрямо заложеното в нормативната база. Това важи с пълна сила в София, където концесионерът всъщност контролира много строго всеки един параметър от пречистването и преноса на водата. Разполага и с един от най-добрите лабораторни комплекси за изпитване на води, включително и определя наличие на радиоактивни елементи, което е доста актуален проблем през последната година в България. Контролът е строг. Влошаване може да настъпи само, ако водопроводът е стар, компрометиран и пропуска в него да навлязат замърсители от външната среда.

Ако при чешмяната вода рисковете основно идват от инфраструктурата, то това може да се каже и за бутилираната вода. Основният риск идва от диспенсърите. Те трябва да бъдат внимателно почиствани ежемесечно, защото в противен случай те стават източник на микробиологично замърсяване, а понякога наличните щамове са и притеснително опасни.

В чужбина са провеждани много изследвания за състоянието на водните диспенсъри и резултатите са доста интересни. В България такова проучване не ми е известно да е провеждано. В Иран например е установено, че 62% от анализираните проби от води от подобни устройства са съдържали микробиологично замърсяване над допустимите норми, а като цяло количеството на бактерии е било значително по-високо от това в пробите от чешмяна вода. Общо са били идентифицирани 11 вида бактерии (1).

Проучване от Египет показва малко по-добро състояние на уредите. 15% от изследваните проби са съдържали представители от вида Cryptosporidium parvum, 5% са съдържали фекални колиформи (индикатор за фекално замърсяване – подсказва за лоша хигиена) и 5% са съдържали други фекални бактерии от вида Streptococcus fecalis. Бутилираните води са съдържали  и по-високи нива на хлориди, олово и магнезий (2).

А по-чиста ли водата от чешмите в сравнение с тази от диспенсърите? Според някои изследователи „ДА!“ и то значително (3).

Трябва да се отбележи, че понякога не само диспенсърът е виновен. В някои случаи и самата вода е източник на микробиологично замърсяване. В Швейцария са изолирали представители от патогенния вид Pseudomonas aeruginosa от 19 различни проби от диспенсъри, но и от самите бутилирани води. Генетичен анализ показва, че щамовете са напълно идентични, което показва, че замърсяването идва от самата бутилираща фабрика, която явно не спазва нужния контрол. Затова е нужно строг контрол на всяка критична точка по време на самото производство (4).

Това, което е нужно да се прави е поне веднъж месечно диспенсърите да се почистват. За добра дезинфекция е установено, че промиването на апаратите с 3% разтвор на водороден пероксид (H2O2) дава задоволителни резултати и дори почиства труднодостъпни елементи като тръбички и всякакви скрити части. Методът освен лесен е и икономичен (5).

A колко често почистват диспенсъра, който ползвате?

Цитираната литература:

1)      FARHADKHANI M, NIKAEEN M, AKBARI ADERGANI B, HATAMZADEH M, NABAVI BF, HASSANZADEH A. Assessment of Drinking Water Quality from Bottled Water Coolers. Iranian Journal of Public Health. 2014;43(5):674-681.

2)      Rim A. Hussein*, Azza A. Hassan**, Wafaa M.K. Bakr; Assessment of the Quality of Water from Some Public Coolers in Alexandria, Egypt; J Egypt Public Health Assoc Vol. 84 No. 1 & 2, 2009

3)      Comparison of the microbiological quality of water coolers and that of municipal water systems. B Lévesque, P Simard, D Gauvin, S Gingras, E Dewailly, R Letarte Appl. Environ. Microbiol. Apr 1994, 60 (4) 1174-1178; DOI:

4)      Bacteriological Quality of Drinking Water from Dispensers (Coolers) and Possible Control Measures ANDREAS BAUMGARTNER and MARIUS GRAND Journal of Food Protection 2006 69:12, 3043-3046

5)      Franca Zanetti, Giovanna De Luca, Rossella Sacchetti, Control of bacterial contamination in microfiltered water dispensers (MWDs) by disinfection, International Journal of Food Microbiology, Volume 128, Issue 3, 2009, Pages 446-452, ISSN 0168-1605, https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2008.10.007.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook