Наука

Ревю на серума на Гала – Gala secrets

Това не е платена рекламна статия!

Новият серум на водещата Гала от „На кафе“ е вече на пазара и очевидно е толкова популярен, че бройките вече са изчерпани. Има недостиг. О, чудо! Еуфорията е голяма, а положителните и критични коментари заливат водещата и екипa. Очевидно е нужно едно ревю на продукта от научна гледна точка, за да може заинтересуваните да вземат едно адекватно решение дали да се разделят със 100+ лева.

Изненадващо, но ревюто ми не е отрицателно, а по-скоро неутрално с лек уклон към положително. Преди всичко то е лишено от емоции, за да е безпристрастно. Чувствата към леките предавания и материали не трябва да замъгляват преценката все пак.

Като цяло серумът се състои от няколко патентовани компонента с доказани физиологични свойства върху тялото и такива, които са повече от безсмислени.

MATRIXYL

2gy9kdu[1]Най-важният компонент се нарича MATRIXYL. Ако реално този продукт има някакво подмладяващо действие (подобен ефект трябва все пак да бъде доказан за всеки цялостен продукт), то той ще се дължи именно на този компонент. Зад това търговско име стоят молекули, които са наричани матрикини. Те всъщност са части от протеини, които са получени след протеолиза (ензимно нарязани протеини). Конкретно в козметиката като матрикини се ползват палмитоил тетрапептиди и палмитоил пентапептиди. По функция това са сигнални молекули, които регулират различни аспекти от клетъчния цикъл и функциите на клетката. Доказано е, че тези сигнални молекули, когато се абсорбират локално в кожата, могат да инициират и стимулират продукцията на колаген тип 1 и 3, фибронектин, еластин и глюкозаминогликани (1, 2, 3). Според един от описаните механизми на това вещество, пептидите активират растежния фактор TGF-b, който стимулира синтеза на колаген в кожата. В едно от проведените клинични проучвания, в което са участвали 60 здрави индивида, които са ползвали кремове с матрикини два пъти дневно в продължение на 84 дни, е бил отчетен видим подмладяващ ефект, който се изразява в редуциране на някои малки и не много дълбоки бръчки (4). В друго проучване ефектите от кремове с подобни активни компоненти са отчетени като положителни и чрез мнението на самите участници в проучването, и чрез детайлен количествен анализ на състоянието на третираната кожа (5).  Положителни ефекти очевидно се наблюдават, но не трябва да се очакват чудеса. Може би са нужни още проучвания.

COLLAGENA

Другият основен компонент е колагенов хидролизат, който е с търговско название COLLAGENA. Трябва да се отбележи, че колагенови хидролизати могат да се открият в множество „антиейдж“ продукти, но няма ясни проучвания, които да показват, че те имат някакъв „подмладяващ“ ефект. Абсурдно е да се смята, че щом кожата ни е богата на колаген, то простото му “мазане” по нея ще възстанови загубата му.

Истината е, че колагенът е една огромна протеинова молекула, а протеините в нативно състояние са неразтворими във вода или козметични продукти на водна основа. Освен това е доказано, че те не могат да проникват през кожата при мазане. За да се повиши разтворимостта, особено в козметичните продукти на водна основа (какъвто е и продукта на Гала без алкохоли), протеините преминават хидролиза (ензимно или киселинно разкъсване на големите протеинови молекули до по-малки – пептиди) (6).

Функцията на колагена тук е да формира тънък филм върху кожата, който да задържи активните съставки върху нея и да ги предпазва от светлинен и оксидативен стрес (условията на външната среда), докато се абсорбират (може би частично) в кожата. Колагенът има хубавото свойство да се свързва с водни молекули, да ги задържа, а така и да хидратира кожата, създавайки предпазни условия за активните субстанции. Освен това хидролизатът омекотява кожата и дава блясък, на което може би се дължи илюзията, че имат антиейдж действие.

Трябва да се отбележи, че още през 1975 година бе демонстрирано, че непокътнатите молекули колаген категорично не могат да проникнат през епидермиса (външния слой кожа), а хидролизираният колаген прониква частично, но не може да замести липсващия колаген в старата и изпълнена с бръчки кожа (7). Доказано колагеновите хидролизати могат леко да ускорят заздравяването на отворени рани (8).

Тези свойства на колагена в козметиката могат да се ползват, но при едно условие – важен е произходът. Масово колаген се получава от различни части от бозайници – крави, прасета и други. Това води риск от разпространение на някои вирусни, бактериални и други патогени, затова към момента се работи по замяна с колаген, добит от някои морски обитатели. Подобряване на безопасността (9).

Витамин С

Този витамин често се влага в подобни мазила, защото се смята, че може да стимулира производството на колаген. Витаминът е кофактор на ензимите, които участват в биосинтезата на колаген и затова при хранителен недостиг  се наблюдава заболяването скорбут и ужасяващите рани по кожата. Освен това се смята, че може да предостави известна защита срещу невидимото UV лъчение. Въпреки това, много автори смятат, че няма нужното количество данни, които да докажат, че витаминът в кремовете може да премахва каквито и да е бръчки, пигментация на кожата или възпаление (10). Учените, които споделят тези заключения смятат, че концентрацията на витамин С е прекалено ниска в кремовете, а излагането му на външните условия го деградира и се губи биологична активност (ниска стабилност). И отново – тази молекула не може да се абсорбира и метаболизира при прием през кожата (10, 11).

beautifeye-crowsfeet-n48p7sn27cespz34spkwpobvbvelbx7jubsa6fvnk0[1]

BEAUTIFEYE R ™

Друг активен компонент на серума е BEAUTIFEYE R ™. Това е търговското име на смесица от растителни екстракти от растенията Albizia julibrissin (Юлибрисинова албиция, дърво на щастието) и Siegesbeckia orientalis. Вероятно този екстрактен продукт и розовата вода са двата компонента, които трябва да придадат по-натурален, природен вид на серума, за да са впечатлени любителите на биологични и природни продукти без химия. Функцията е да доставят витамин С и антиоксиданти, за да се бори кожата със свободните радикали, но ефективността трябва да бъде поставена под въпросителен знак. Трябва да се докаже, че този компонент може да бъде абсорбиран от кожата. Вече трябва да ви е ясно, че това е една от най-тежките задачи за един козметичен продукт, която трудно се преодолява.

100% БИО РОЗОВА ВОДА

Не е ясно как този компонент подмладява кожата, но със сигурност удря в патриотичните емоции на клиента, а и самата розова вода е съпроводена с много мистика. Тя е част от народните и традиционни продукти на България, които “лекуват” всичко. Отново дава една “биологичност” на този серум, който обаче е продукт на сериозните биотехнологии. Сякаш е срамно да кажеш, че продуктът е резултат на постиженията на съвременната наука, биологични и химични технологии. Розовата вода играе просто роля на обикновен разтворител на всички компоненти.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е основен компонент във (почти) всеки антиейдж крем. По природа тя е биополимер с варираща молекулна маса. Основната функция е да хидратира кожата, защото ефективно се свързва с вода – много важна способност. Доказано полимерът повишава хидратацията, омекотява кожата, намалява до известна степен дълбочината на бръчките и дори стимулира заздравяването на отворени рани. Оптимален за ползване е полимерът с ниска молекулна маса около 50- 100 kDa (12, 13).

Стволови клетки от еделвайс

Untitled-3Това може би е най-противоречивият компонент. Заиграва се със стволовите клетки, защото хората най-често си правят асоциация с това, което знаят и остават с очакването, че реално някакви стволови клетки ще се внедрят в кожата ни и ще заменят вече увредените клетки. Всъщност е абсурдно да се говори за растителни стволови клетки, които биха действали върху животински организъм. Най-вероятно това е недиференцирана калусна тъкан от въпросното растение. Влагането на живи клетки в козметичен продукт е истинска лудост, защото те биха метаболизирали  част от компонентите в серума и биха влошили качествата на продукта. Вероятно става дума за клетъчен лизат (разрушени растителни клетки), които макар и да не са активни може да съдържат активни ензими, които отново да нарушат състава на серума. Вероятно клетъчният лизат също е инактивиран по някакъв начин, което поставя под въпрос качеството на този биологичен продукт. Отново е наличен проблемът дали този компонент може да бъде абсорбиран от кожата или си остава на повърхността. Стволовите клетки звучат шик и модерно, но по-скоро са безсмислени. 

Добре е пояснено, че серумът не съдържа алкохоли, парфюми, парабени, силикони, оцветители или по-просто казано химия. Производителят се опитва да създаде имидж на продукт, който е био, природен и натурален, защото това сега е модерно. Но потребителите трябва да знаят, че това е продукт на сериозните и иновативни химични и биотехнологии, което не е нещо срамно и страшно. Имам чувството, че създателите на серума се срамуват от произхода му, което е неразбираемо.

Ако изключим манипулацията и забягването към био/еко/натурално, този продукт може да бъде определен като обещаващ. Използваните пептидни компоненти дават надежда, че може да се наблюдава известно „подмладяващо действие“, но потребителите не трябва да се надяват на чудеса, а на ефекти в рамките на възможното – премахване на незабележими бръчки и редуциране на дълбочината на по-сериозните. Това са най-оптимистичните прогнози. И все пак това действие предстои да бъде доказано от самите хора, които го ползват. Всичко друго са разкази, които са с теоретична основа.

Дали цената оправдава ефектите, които серумът обещава? Не мога да преценя…

Сайт на продукта: https://galasecrets.bg/home/#serum

 Използвана литература:

1) Robinson LR, Fitzgerald NC, Doughty DG, Dawes NC, Berge CA, Bissett D (2005) Topical palmitoyl pentapeptide provides improvement in photoaged human facial skin. Int J Cosmet Sci 27(3) :155–60

2) Bowes, L. (2013). Integrating topical peptides into aesthetic practice and skin care routines. Journal of Aesthetic Nursing, 2(1), 27–31. doi:10.12968/joan.2013.2.1.27

3) Zhang, L., & Falla, T. J. (2009). Cosmeceuticals and peptides. Clinics in Dermatology, 27(5), 485–494. doi:10.1016/j.clindermatol.2009.05.0

4) Gorouhi, F., & Maibach, H. I. (2009). Role of topical peptides in preventing or treating aged skin. International Journal of Cosmetic Science, 31(5), 327–345. doi:10.1111/j.1468-2494.2009.00490.x

5) Robinson, L. R., Fitzgerald, N. C., Doughty, D. G., Dawes, N. C., Berge, C. A. and Bissett, D. L. (2005), Topical palmitoyl pentapeptide provides improvement in photoaged human facial skin. International Journal of Cosmetic Science, 27: 155-160. doi:10.1111/j.1467-2494.2005.00261.x

6) Modulation of Skin Collagen Metabolism in Aged and Photoaged Human Skin In Vivo Chung, Jin Ho et al. Journal of Investigative Dermatology , Volume 117 , Issue 5 , 1218 – 1224

7) NAGELSCHMIDT, M., STRUCK, H.: Kollagen als Cosmeticum? Arch. Dermatol. Forsch. 250, 237–243 (1974)

8) Mourad Jridi, Sana Bardaa, Dorsaf Moalla, Tarak Rebaii, Nabil Souissi, Zouheir Sahnoun, Moncef Nasri, Microstructure, rheological and wound healing properties of collagen-based gel from cuttlefish skin, International Journal of Biological Macromolecules, Volume 77, 2015, Pages 369-374, ISSN 0141-8130, https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2015.03.020.

9) Sionkowska, A., Skrzyński, S., Śmiechowski, K., & Kołodziejczak, A. (2016). The review of versatile application of collagen. Polymers for Advanced Technologies, 28(1), 4–9. doi:10.1002/pat.3842

10) Gaspar LR, Maia Campos PMBG. Photostability and efficacy studies of topical formulations containing UV-filters combination and vitamins A, C, and E. Int J Pharm. 2007;343:181-9.

11) Rivers JK. The role of cosmeceuticals in antiaging therapy. Skin Therapy Lett. 2008;13:5-9.

12) Pavicic T , Gauglitz GG , Lersch P , Schwach-Abdellaoui K , Malle B , Korting HC , Farwick M; Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment.; Journal of Drugs in Dermatology : JDD [01 Sep 2011, 10(9):990-1000]

13) Jegasothy SM, Zabolotniaia V, Bielfeldt S. Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. 2014;7(3):27-29.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook