Наука

В питейните води на Хасково винаги е имало уран

Отново сме в уранова истерия, но проблемът е по-скоро в лошата комуникация. Странно е защо всички питат “Кой е крил информация за ситуацията?”, но никой не пита “Защо нефункциониращите мини не са затворени по начин, който да предотврати замърсяване?”.

Хората в Хасково ВИНАГИ са пили вода с високо съдържание на уран, абсолютно винаги, но миналата година се заговори за конспирация, че някой е криел от обществото тези страшни данни?

Untitled

Истината е, че никой не е крил подобна информация, а тя е публично достъпна и дори оформена в научна статия, която всеки може да свали и прочете. Още през 2009 година става ясно, че количеството на уран в областта е променливо. Тогава е било открито, че тоталното количество на уран в хасковските води варира до не повече от 0.025 mg/l, а бета активността достига до 1.12 ±10% Bq/l (1). Преди 2009 година замърсяването е било значително по-малко – < 0,0025 mg/l, a бета активността под 0.4 Bq/l.

За сравнение преди дни стана ясно, че в Хасковска област край Динево уранът е 0.105 mg/l, край Малки Воден – 0.022 mg/l, а в Бориславци – 0.039 mg/l (при норма 0.3 mg/l) (2). Бета активността миналата година е била под 0.1 Bq/l (при норма 0.1). Още през 2009 година, преди десетилетие, бета активността е била 10 пъти над нормата (3).

Може да се каже, че тези наблюдения за по-висока радиоактивност се потвърждават и от друг български колектив, който открива, че от всички изследвани от него територии, в Хасково са открити най-високи нива на радон-222 (4).

Тоест още преди почти 10 години е имало публично достъпна информация, че замърсеността на водата варира и хората си пият някакво количество уран, но едва сега това се е превърнало в грандиозен проблем. Вероятно в продължение на десетки години хората са консумира подобна вода.

Никой не е криел информация, а това е признак за по-скоро чиновническо нехайство. Държавно нехайство… Просто проблемът днес получава по-голяма гласност.

Untitled-6Изследователите в проучването споделят, че замърсяването идва от използваните мини в областта, които вече не са активни. Изследвали са и количествата сулфати в околната среда. Сулфатни съединения са използвани в миналото за извличане на уран. По-високи нива на сулфати би означавало, че за настоящото замърсяване са виновни хората, но в случая това не се наблюдава. Наличието на уран е напълно естествено или е следствие от минното дело през комунизма?

Да, може би в миналото нивата не са били чак толкова високи (а може би са били), но е било видимо, че не са постоянни и се покачват. Проблемът е, че никой не е проявил инициатива да помисли за превантивни мерки или поне да се запита “Абе може ли въобще нещо да се направи, за да се обезопасят водоизточниците?”.

Истината е, че вероятно вече е твърде късно. Според заключение на проф, Долчинков от НВУ “Васил Левски” намиращите се в близост до Хасково уранови мини не са стопанисвани правилно. Те отдавна не функционират, за тях са били отпуснати държавни средства, за да бъдат затворени адекватно, но парите са пили погълнати, дейността не е била извършена качествено и според описания в закона ред, а това води до днешната ситуация (5).

Или както бях  писал в предишна статия – и този път корупцията ни убива.

Цитирани източници:

1) Yanakieva, T & Turnovska, Tanya & Nedeva, P & Kamenova-Totzeva, Rositza & Karaivanova, R. (2009). Content of heavy metals, uranium, radium and radon in drinking water from underground water sources in proximity to old mines. Scripta Scientifica Medica. 41. 75. 10.14748/ssm.v41i1.471.

2) https://sakarnews.info/novo-5-sled-haskovo-i-vav-vodata-na…/
3) http://www.haskovo.net/…/Otnovo-e-konstatirana-alfa-aktivno…

4) Kamenova-Totzeva, Rositza & Kotova, Radostina. (2018). Radon and Radium-226 Content in Some Bulgarian Drinking Waters.

5) Dolchinkov, Nikolay. (2017). CHARACTERISTICS OF RADIATION AND SOURCES OF RADIATION AS A RESULT OF HUMAN ACTIVITY ХАРАКТЕРИСТИКА НА РАДИАЦИЯТА И ИЗТОЧНИЦИ НА РАДИАЦИЯ, В РЕЗУЛТАТ НА ЧОВЕШКАТА ДЕЙНОСТ. Industry 4.0. 2/2. 279-283.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook