Наука

Измамата на “ТВ бутик”: да отслабнеш за 30 минути

“ТВ бутик” е бледа имитация на онзи легендарен рекламен блок (децата на 90-те), в който се продаваха от “вълшебни” лепила за дрехи, чудати мопове за под, серия скъпи рендета, обикновени пасатори  с “невероятни” функции, та до комплекти ножове за всеки. В продуктите всъщност нямаше почти нищо иновативно, почти никаква нова технология. Те по-скоро бяха комбинация от интересни инженерни решения на настоящи проблеми, евтина изработка и маркетинг с прекалени смели твърдения (които граничеха с шарлатанство). Цената естествено бе няколко пъти завишена. Ценното на този търговски формат  бе легендарният Хорст Фукс, който дори родни шоумени имитираха.

Настоящата компания се опитва да работи по същия модел. Излъчва платени и обширни рекламни блокове в няколко телевизии едновременно, за да популяризира своите продукти и да увеличи значително продажбите си. Асортиментът е разнообразен и отново със заявка за иновации и дори чудеса.

Untitled-1[1]

Един от най-любопитните за мен продукти е гел, който топи незабавно мазнини.  Невероятното чудо се нарича Velform Slen 30. Търговецът обещава при едно намазване на коремната област след 30 минути да се свалят не по-малко от 5 см от обиколката – един сериозен слой мазнини. Така вече мечтата на много хора (и моята) да се яде без почивка и да не се пълнее е вече постижима. Предполагам, че трябва да се внимава с този продукт, защото може би, ако се държи прекалено много време върху тялото, то може да бъде изтрито от реалността? Дали търговецът може да обясни на какво конкретно се дължи този ефект? Едва ли…

Разбира се този продукт е пълна измама, която се рекламира звучно по телевизията и струва 39.90 лв. Първият сигнал за това се открива в липсващото съдържание. Практически е невъзможно да откриете какво точно съдържа този магически еликсир. Твърди се само, че съдържа растителни екстракти, което допълнително мотивира хората, защото когато чуят термините “растителни екстракти” и “природни”, те веднага асоциират този продукт с безусловна безопасност. Това е класически пример как търговците манипулират мнението на потребителите с логически заблуди – позоваване на природата (всички природно е безопасно, лековито и чудодейно). Наистина грешна и опасна асоциация. Подобни продукти най-често съдържат някаква мазна съставка като носител – изкуствени парафини и други петролни продукти например. В тях са разтворени различни екстракти от кокос, зехтин, акай, помегранад, жожоба и други. Тези екстракти естествено не изгарят мазнини, но миришат хубаво.

3235[1]Хората често се залъгват, че ефект наистина се наблюдава, защото след намазване с подобни продукти, те веднага започват да се потят и да изпитват топлина. Но това не се дължи на изгарянето на мазнини, а на задушаването на кожата, която винаги трябва да диша. Кожата не може да диша, затопля се, а това води и до обилно потене. Потенето не е равно на изгаряне на мазнини, а на дехидтратация – изгубеното количество вода ще бъде възстановено при утоляване на жаждата. Всъщност няма ефективен метод, който да гарантира  селективно изгаряне на мазнини в точно определена и желана зона на тялото (1), особено за 30 минути.  За да покажете на света коремните си мускули, ще трябва да спазвате балансиран хранителен режим, много спорт, при което тялото ще изгори мазнини равномерно във всяка част на тялото. Бавен и труден процес.

Към момента няма налични данни от научни изследвания или изпитвания, които да докажат твърденията на търговците.

Под въпрос е колко коректно е да се правят подобни гръмки изказвания, да се изказват подобни силни претенции за почти магически ефекти и да се правят обещания при положение, че този продукт най-вероятно не се е доказал в клинични изпитвания. Тук компетентните органи би трябвало да се запитат дали някой не се опитва да прибере парите на хората с огромни надежди, а реално остават излъгани?

1) KOSTEK, MATTHEW A.1; PESCATELLO, LINDA S.1; SEIP, RICHARD L.2; ANGELOPOULOS, THEODORE J.3; CLARKSON, PRISCILLA M.4; GORDON, PAUL M.5; MOYNA, NIALL M.6; VISICH, PAUL S.7; ZOELLER, ROBERT F.8; THOMPSON, PAUL D.2; HOFFMAN, ERIC P.9; PRICE, THOMAS B.2,10; Subcutaneous Fat Alterations Resulting from an Upper-Body Resistance Training Program

https://tvboutique.bg/product/gel-za-otslabvane-velform-slen-30

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook