Наука

Как държавата ни убива с неадекватни политики

Ако днес има нещо, за което можем да сме благодарни, то това е интернет и свободата на изразяване, която той дава на много хора. Благодарение на тази свобода обществото ясно може да посочи фрапиращи грешки и нарушения на държавната администрация (например), които  пряко или косвено застрашават здравето и живота на населението. Така например населението стана една идея по-чувствително на тема чистота на въздуха благодарение на платформи като AirBG.info и Airsofia.info. Популярната страница „Спаси София“ пък насочва вниманието на столичани към всякакви фрапиращи проблеми, особено на тема чистота на въздуха и обществен транспорт. Дори групи като „Видяно в София“ са място, в което всеки може да сподели възмущението си от видяна нередност.

Всъщност силата на тези обществени групи и платформи е толкова голяма, че държавните чиновници се опитват да потушат назряващото напрежение, породено от водените неадекватни политики, чрез още по-неадекватни (по-скоро разяснителни) кампании. Ако живеехме в едни изминали времена, подобни свободи и фриволия едва ли биха останали ненаказани. Но настоящето е друго, за което трябва да сме благодарни.

Въздухът ни убива

Мръсният въздух е огромен проблем за всеки голям град, особено за столиците и силните икономически центрове. Вече съм споменавал в други публикации, че мръсният въздух е тих убиец и ни застрашава по няколко различни начина:

 • Едрите прахови частици, които са основен компонент на некачествения въздух, увреждат механично тъканите (1).
 • Огромната палитра от различни химични съединения ни интоксикират (1).
 • Чрез мръсния въздух се разпространяват и огромно количество вируси, бактерии и плесени. Улеснява се разпространението на инфекциите. Механичното увреждане на тъканите от праховите частици спомага за развитието на една успешна инфекция (1).
 • Още по-притеснителното е, че е установено, че в замърсената въздушна среда е възможно разпространение на антибиотичната резистентност между различни бактериални видове (1). Така например се разпространява резистентност към смятаните за “last resort” антибиотици – карбапенеми.
 • мръсният въздух е и рисков фактор, който стимулира развитието на заболявания на сърдечносъдовата система и дори може да спомогне за покачването на наднормено тегло (2, 3).
 • мръсният въздух спомага за възникването на вирусни епидемии (4).
 • мръсният въздух разрушава и физическата красота – прави ни грозни.

А какво правят чиновниците, за да разрешат проблема? Почти нищоПравилната политика за справяне с този проблем би била да ce стимулира населението да се движи повече (което има и други положителни ефекти върху здравето, а и косвено върху икономиката), да ползва повече градския транспорт, да стимулира оптимизирането на изпoлзваните лични автомобили, да стимулират използването на колелета, да стимулират закупуването на по-екологични коли. Отново подчертавам – добронамерено стимулиране, а не налагане на ограничения, репресии, високи цени и заповеди.

Вместо това водените политики са напълно неадекватни:

 • Увеличение на цената на билетите на градския транспорт със стряскащите 60% в София. Подобна мярка е по-скоро необяснима за обикновения потребител, защото той трудно забелязва промяна. Не отчита сериозно подобряване в инфраструктурата. Нищо не се прави за облекчаване на натовареността в пикови часове – хората се блъскат като сардини в масовия градски транспорт. Често някои от линиите не спазват разписание, а хората закъсняват за работа. Условията в някои от линиите са неприемливи, което отблъсква потребителите. Все още превозвачите пестят от разходи за климатизация или отопление, макар да има ясно разписани наредби, когато задължително тези системи трябва да са активни. Отношението на служителите в транспортните фирми към пътуващите е нехуманно, което отново е отблъскващо. Във Велико Търново кондуктор наскоро свали дете, защото нямало дребни пари за билет, което е незаконно.
  Интересното е, че в големите градове протекоха мащабни инфраструктурни проекти за десетки милиони лева, но изпълнението на целите не бе осъществено. В Пловдив финансирането с европейски средства бе за над 40 милиона лева. Трябваше кондукторите да са заменени с електронни карти, никой да не се реди на опашки за абонаменти, а да се ползват закупените устройства за зареждане и таксуване. Системата за известяване трябваше да работи и по спирки, и в автобусите. Нищо от това не е осъществено, системите не работят (или поне не точно), кондукторите не са заменени, а парите са усвоени. Силни признаци за корупция, която също ни убива.
 • Все още плащаме по-високи административни такси за колите, които замърсяват по-малко въздуха.
 • Държавата не стимулира и дори забранява споделеното пътуване. Смята се за не особено законно един водач на автомобил да превозва различни непознати хора (споделено пътуване), макар това да оптимизира изпозлвнането на автомобилите и да облекчава натоварения градски транспорт.
 • Инфраструктурата за велосипедистите на много места не е с добро качество (ако е налична) и е по-скоро имитация.

UntitledНа фона на всички тези абсурди опитите на Столична община да накарат хората да подобрят сами качеството на въздуха с помощта на Орлин Павлов са абсурдни. Общинарите сякаш дори се опитват да вменят вина на хората, че игнорират градския транспорт, но отново да напомня, че доверите на хората се печели не с ПР кампании, приветствия  и подобни активности, а с активни политики на стимулиране. Стимулирайте хората да ползват градския транспорт, вдигнете качеството, върнете доверието на хората в транспортната система! Ситуацията е толкова абсурдна, че хората умират от смях, когато чуят, че в някои азиатски страни компаниите се извиняват на потребителите за закъснение от секунди или дори за по-ранно потегляне.

Политики за тютюнопушене

Политиките на правителството спрямо тютюнопушенето и цигарите отново са меко казано неадекватни и без абсолютно никаква визия. Хората не остават с впечатление, а са сигурни, че ако стане дума за цигари, то почти винаги казусите се решават в подкрепа на тъмни фигури (корупция). Такъв е и последният казус около все по-модерните IQOS цигари. Правителството не иска да ги таксува спрямо количеството тютюн, което се използва в определен продукт (както е редно), а на парче. Така IQOS алтернативата става по-скъпа от конвенционалните продукти, което би отказало много  от потенциалните клиенти. Най-грозното е, че това се прави под мотото “Правим го за обществото”. 

Но защо това е проблем? Не съм пестил критиките си към IQOS, но в едно трябва да сме сигурни – тези продукти са по-безвредни от обикновените цигари. Да, те също са опасни, но са пъти по-безвредни от конвенционалните цигари.  Все още не е напълно ясно коя алтернатива е по-безвредна – IQOS или електронните цигари. Политиците ще се опитат да прокарат съмнения в безопасността, а някои телевизии ще им помогнат като директно обявят конвенционалните цигари за най-безопасното нещо на Света (5). Бъдете сигурни в едно – лъжат ви (8)! 

От направените многобройни сериозни проучвания става ясно, че алтернативите на цигарите са пъти по-безопасни. Всъщност здравните организации смятат, че ако пушачите преминат към алтернативи на цигарите, ще живеят по-дълго. Изчислено е, че ако в САЩ 6.6 милиона пушачи (2% от населението) заменят конвенционалните с алтернативни продукти, ще увеличат продължителността на живота си сумарно с 86.7 милиона години (6, 7).  Електронните цигари редуцират вредните ефекти на обикновените и помагат на хората да направят крачка към тоталното им отказване – ефект, който е желан (9, 10, 11).

Аргументът на политиците е, че така ще се напълни държавната хазна с 12-13 млн. лв, ако новият данък е 100%, но най-вероятно ще е по-малък, което означава и по-малко приходи. Смешното е, че политиците в този случай не мислят в перспектива. Вместо да стимулират хората да ползват по-безвредни алтернативи, те ги карат да продължат да се тровят интензивно, а от това печелят определени лица в бранша (КОЙ?). Ако се чудите кой е един от признаците, които показват, че България все още е от изоставащите страни, това е броят на болните от рак на белите дробове (в САЩ с адекватна политика тази форма на заболяването вече не е водещ убиец). Той е висок и според някои статистики годишно умират по 2000 болни. Броят значително би намалял, ако пушачите се стимулират да пушат алтернативи, а това би се отразило положително на здравния бюджет, който ще бъде облекчен от по-малкото индивиди за лечение от рак. Лечението на белодробен рак е изключително скъпо, а икономиите от по-малко болни биха надхвърлили събраните няколко милиона от акцизи.

С други думи – алтернативите спасяват животи и не изяждат бюджета за здраве. Мислете, господа политици!

Корупцията убива

Нека си припомним, че един от най-жестоките убийци е корупцията. Броят на убитите по различни причини е много по-висок в по-слабите икономики, а в тях корупцията е добре развита. Силна икономика и силна корупция не могат да виреят заедно. Колкото по-силна и разпространена е корупцията, толкова по-голям ще е броят на невинните жертви (12, 13). Тази зависимост ясно се вижда на пътя – колкото по-корумпирана е една държава, толкова по-голям е броят на пътните инциденти с фатален край. Избягването на всеки опит за справяне с този проблем (особено корупцията на по-високите етажи на властта) коства човешки животи.

Примерът с цигарената политика е такъв – корупцията убива. Политиците се опитват да направят алтернативите на конвенционалните тютюневи продукти по-непривлекателни за потребителите, за да може някои заинтересувани хора (Пеевски) да не загубят клиентите си, макар това политическо решение да коства животи и сериозно количество пари за медицинска помощ.

Примерите с неадекватни политики, които костват човешки животи могат да продължат до безкрай. Важното е всеки да се научи да ги разпознава и да не вярва на казаното по всяка една обществена медия. Мислете, хора! Винаги се съмнявайте, когато някой се опитва да ви обясни, че прави всичко за ваша полза от внезапно чувство на алтруизъм.

Цитирана литература:

1) http://6nine.net/2017/04/20/мръсен-въздух-защо-наистина-трябва/

2) http://6nine.net/2017/11/04/мръсен-въздух-част-2-тихият-убиец/

3) http://6nine.net/2016/02/24/дишане-на-замърсен-въздух-води-до-пока/

4) http://6nine.net/2018/01/12/мръсен-въздух-част-4-засилващият-ефе/

5) http://6nine.net/2017/06/25/не-е-цигарите-не-са-по-опасни-когато-н/

6) http://6nine.net/2017/10/12/пушачите-могат-да-живеят-по-дълго-ако-з/

7) Levy DT, Borland R, Lindblom EN, et al Potential deaths averted in USA by replacing cigarettes with e-cigarettes Tobacco Control Published Online First: 02 October 2017. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2017-053759

8) Shahab L, Goniewicz ML, Blount BC, Brown J, McNeill A, Alwis KU, et al. Nicotine, Carcinogen, and Toxin Exposure in Long-Term E-Cigarette and Nicotine Replacement Therapy Users: A Cross-sectional Study. Ann Intern Med. 2017;166:390–400. doi: 10.7326/M16-1107

9) Polosa R, Morjaria J, Caponnetto P, et al. Effect of Smoking Abstinence and Reduction in Asthmatic Smokers Switching to Electronic Cigarettes: Evidence for Harm Reversal. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2014;11(5):4965-4977. doi:10.3390/ijerph110504965.

10) Brown, J. , Beard, E. , Kotz, D. , Michie, S. and West, R. (2014), Real‐world effectiveness of e‐cigarettes. Addiction, 109: 1531-1540. doi:10.1111/add.12623

 11) Farsalinos KE, Polosa R. Safety evaluation and risk assessment of electronic cigarettes as tobacco cigarette substitutes: a systematic review. Therapeutic Advances in Drug Safety. 2014;5(2):67-86. doi:10.1177/2042098614524430.

12) http://6nine.net/2018/04/13/корупцията-убива-на-пътя/

13) http://6nine.net/2018/05/06/korupciata-2-ubiva-vinagi/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook