НЕнаука

Череши и краставици от Billa без пестициди? Едва ли…

Рекламите на Била България вече станаха пословично известни по-скоро със своя лош замисъл и множеството въпроси, които ни карат да се запитаме. Наскоро имах възможността да попитам официални представители на Била защо обявяват липсата на модифицирана пшеница в хляба си при положение, че такава не се продава комерсиално на пазара? Отговорът бе по-скоро леко неадекватен – потребителите трябвало да знаят, че няма ГМО в хляба, за да са спокойни. Има ли смисъл да се обявява липсата на нещо, което естествено не е налично? А защо се премълчава за наличието на пестициди в промоционалните череши от новата брошура? Някои от тях са в притеснителни количества.

2607013Нека си припомним последната им кампания за чиста храна “без химия” и пестициди. Периодично в медийното пространство се публикуват клипове, от които например става ясно, че техните картофи са без пестициди, но някак си се премълчава, че в краставиците им от различните производители могат да бъдат открити 16 вида пестициди, а количествата на някои от тях сериозно надвишават допустимите норми (1).  Такъв е и случаят с корнишоните от село Милево, които тази седмица са на промоция. Според проведен химичен анализ от 16.05.18 г, именно този продукт от огромния асортимент на хранителната верига съдържа количества от следните пестициди:  тиаметоксам, дитиокарбамат, металаксил, флуопиколид, клотианидин, азоксистробин . Да, количествата все още не надвишават разрешените нива, но търговската верига не се старае да информира клиентите си какво ядат. Тя информира само за единичните продукти, в които (може би) наистина няма пестициди (като картофите) (2).

2607015

Друг промоционален продукт са черешите. Тези от село Казашка река са със съдържание на пестицидите  делтаметрин, тебуконазол, трифлоксистробин. Тези от село Малко градище са със съдържание на  тебуконазол, тиаклоприд, имидаклоприд. Данните от анализите са от 23.05.2018 година. Притеснителното е, че количествата на имидаклоприд в черешите от Малко градище надвишават три пъти допустимите норми, които Била си е определила и дори са маркирани в червено. Би трябвало според техния стандарт този продукт да не се продава, защото към момента (месец по-късно) не е ясно дали плодовете са изчистени от химичното вещество. Не са споделили изследване, с което да ни уверят, че продуктът е годен за консумация.

Untitled

2607014

 Третият промоционален продукт тази седмица са моркови. Морковите от село Оризаре  също са замърсени с пестициди, но отново в безопасни нива. Те съдържат  азоксистробин и дифеноконазол.

Поведението на Била България е повече от прозрачно и определено не поставя веригата в добра светлина. Повечето продукти са замърсени с пестициди, но в рекламните си блокове се акцентира само върху малкото, които (може би) не съдържат подобно замърсяване. Това е тенденциозно, очевидно изборът на рекламни продукти не е случаен (cherry picking), а това показва просто желанието на търговците да манипулират своите потребители, да си създадат един нереалистичен, екологичен имидж. От страна на конкуренцията подобна практика също не е приемлива. Сякаш веригата отправя послание, че техните продукти са по-чисти от тези на своите конкуренти, което твърдение не може да се докаже.

Подобно поведение от отблъскващо, а с него Била показва, че смята клиентите си за не особено интелигентни.

 1) http://6nine.net/2018/06/02/картофи-без-химия-заблуждаваща-рекл/

2) http://billa-gradini.connectme.bg/documents/16.05/1871241-010-PB_EN_L.pdf

Данните за наличните пестициди в продуктите на Била са взети от: http://billa-gradini.connectme.bg

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook