Наука

Два жълти сайта и един университет разпространяват неадекватни фалшиви новини

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Четете ли медии? Кои? Кои са достоверни? Днес повечето медии в България нямат за цел да ни информират напълно безпристрастно, изчерпателно и абсолютно вярно, а по-скоро да манипулират общественото мнение. Целта им е да хвърлят някаква частична истина, а най-често добре маскирана лъжа, за да всеят съмнения срещу конкретно лице, институция или фирма. Понякога тези дезинформационни агенции имат за цел да пренасочат общественото внимание в конкретна и желана посока. Каква корупция, какъв Пеевски? Я вижте онази лекарка от спешното как иска 30 лева за преглед… Хората са лесно манипулируеми, най-често това става чрез влияние върху емоциите, а най-лесно е да посочиш кого  обществото трябва да мрази. То мрази всички по презумпция.

Днес 12 юни два съмнителни сайта публикуваха идентична новина, но с вариация в заглавието от сорта на “Шефове в БАН омесват науката с частния си бизнес. Антоанета Христова с фирма и 4 НПО-та“. Общата статия е от тези, които спекулират изключително много с фактите, споделят абсолютни лъжи, но хвърлят и по зрънце истина, за да има някаква достоверност. Целта на публикацията най-вероятно е читателят да стигне до гениалния извод – “Ей тия безделници от БАН окрадоха държавата. Съсипаха я да му се невиди. Едно време каква държава имаше.” . Ако тези журналисти влагаха същата енергия и в разкриване на корумпирани политици или ДП, цена нямаха да имат.

Единият сайт е duma.bg, който е с афинитет към БСП, а другият е epicenter.bg, чиито главен редактор (Валерия Велева) наскоро стана за смях с патетичния си текст, с който се подмазваше на висши политици. Поради незнайни причини, Нов български университет също  цитира тази статия от съмнителни източници в централния си сайт…

Untitled

Лъжите…

В статията се твърди, че директорите на научни звена нямат право да участват в управление на неправителствени организации и частни фирми. Като примери се визират например директорката на Института за изследване на населението и човека в БАН – проф. Антоанета Христова и нейната докторантка – Калина Крумова. Не е ясно защо се споменава докторантката, тъй като тя не е директор на държавни и научни институции… Най-вероятно обвинителната статия трябва да има пълнеж.

Untitled

Обвинението е, че проф. Христова нарушава Закона за администрацията и устава на БАН, като едновременно е директор на институт, директор на НПО и може би собственичка на фирми. Според журналистката, проф. Христова нарушава чл. 19 ал. 7 от вече споменатия закон, но проблемът е, че въпросната алинея се отнася за Изпълнителната власт. БАН все още не е част от изпълнителната власт, а във въпросния закон ясно е споменато, че става дума за министри, директори на различни органи, областни управители и други висши кадри на изпълнителната власт, които нямат право да управляват НПО-та и частни фирми. 50% от обвинението не е основателно.

Велиана Христова

Велиана Христова

Журналистката Вилиана Христова обвинява проф. Христова и че с участието си в НПО-та, тя нарушава устава на БАН в чл. 74(2). Но там няма нито дума споменато нещо за НПО-та, а за търговски дружества. НПО-та по дефиниция са юридически лица с нестопанска цел. И това обвинение отпада.

На журналистката остава да докаже кой в какви фирми участва и управлява и с колко пари са ощетени данъкоплатците.

Имайки предвид, че въпросната дама от вестник Дума дори не си е направила труда да разучи щателно законите, съмнявам се, че би могла да направи истинско журналистическо проучване. Важното е да има сензация…

Създаването на фалшиви новини и лъжливи сензации трябва да бъде строго забранено, а журналистите да публикуват само неща, за които са сигурни, че са истини и са добре аргументирани. Ако материалите съдържат клевети (като тази), то някой трябва най-накрая да си понесе отговорността.

Използвана литература:

1) http://www.duma.bg/node/168729

2) http://epicenter.bg/article/Shefove-v-BAN-omesvat-naukata-s-chastnite-si-firmi–Antoaneta-Hristova-s-firma-i-4-NPO-ta-/156541/11/0

3) https://news.nbu.bg/bg/in-the-media/dvama-shefove-v-ban-omesvat-naukata-s-chastnite-si-firmi!28081

Untitled

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм