Наука

Образованието, а не парите, удължава живота!

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Хората винаги са вярвали, че доброто икономически развитие на една държава води до увеличаване продължителността на живота. Парите все пак могат да подобрят условията, в които живеем и дори да ни подсигурят терапии, чиято стойност е висока. Ново огромно проучване поставя това схващане на сериозно изпитание и подсказва, че образованието има по-голяма и важна роля.

През 70-те години икономистите бяха открили интересна корелация, но по-много елементарен начин. Те съпоставиха продължителността на живота на всяка държава с икономическото  развитие, при което се стигна до извода, че парите и богатството удължават живота. И наистина тази връзка все още изглежда логично. Все пак лекарствата, добрата храна и всички удобства струват много пари. Неща, които не всеки по света може да си позволи.

По-късно става ясно, че това предположение не винаги е валидно. Бурното развитие на икономиката не винаги води до по-дълъг живот на населението. Изследователите правят дори още по-странно наблюдение. Увеличение в брутния продукт на глава от населението може да доведе до увеличение на средната продължителност на живота, но с различни темпове. В един момент сякаш добавянето на години живот става все по-евтино и по-евтино. През 80-те години става ясно, че ограмотяването, инвестирането в образование води до по-големи ползи, отколкото самото трупане на пари.

Открива се, че по-образованите хора в една държава живеят значително по-дълго от своите необразовани съграждани. Но тези хора обикновено са и по-богати, което обяснява защо е толкова трудно да се разграничат двата феномена – пари и образование.

Проучването

Подробно изследване върху майки подсказва, че децата на по-образованите родители е по-вероятно да оцелеят и да се радват на продължителен живот, отколкото тези на по-необразованите. Все пак е по-вероятно например образованите родители, а не само тези, които се смятат за такива, да ваксинират децата си, с което да подсигурят дълъг и спокоен живот без редица тежки заболявания, които подлежат на превенция.

Новото проучване е на австрийски изследователи и сравнява данните на 174 държави за БВП на глава от населението, продължителност на живота и образованието от 1970 г. до 2010 г. Те са открили, че богатството е корелирало с продължителността на живота, но корелацията между продължителността и степента на образованост е била по-голяма и не се променя, което не може да се каже корелацията с богатството.

Когато учените са сложили тези фактори в един математичен модел, те откриват, че образованието много точно предсказва как ще се промени продължителността на живота, докато богатството не е било фактор от такова огромно значение.

Образованието подобрява необратимо когнитивните способности на всеки индивид, което позволява по-голям контрол върху всеки аспект от живота. Тази идея се подкрепя и от факта, че по-интелигентните хора живеят по-дълго.

Въпрос на личен избор

Подобно епохално откритие може да промени цялата философия на здравеопазването, защото това може да накара правителствата да инвестират повече върху образованието като превантивна мярка, а не в скъпи медицински центрове. Това е форма на превенция.

Образованието и знанието предоставят възможността на хората да правят по-адекватни избори относно своя начин на живот. Намаляване количествата на консумиран алкохол би намалило рисковете от развитие на редица хронични заболявания. Редуцирането на тютюнопушенето редуцира и риска от заболявания на дихателната система. По-заможните хора дават огромно количество пари, за да следват различни хранителни трендове, които обаче не водят до по-дълъг живот. Такъв тренд бяха диетите без мазнини, които по-скоро се оказваха ненужно крайни и опасни, което е типично за всяка рестриктивна мярка.

Единствените, които негодуват срещу тези открития са икономистите. Сякаш обезсмислянето на фактора „икономика“ е болезнено? Но примерите са навсякъде. Кубинците, които са и по-добре образовани от американците, имат по-дълга продължителност на живота. В същото време средната продължителност на живота в иначе богатата на природни ресурси Екваториална Гвинея е прекалено ниска.

Lutz, W. and Kebede, E. (2018), Education and Health: Redrawing the Preston Curve. Population and Development Review, 44: 343-361. doi:10.1111/padr.12141

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм