НЕнаука

Спасете децата от родителите!

Интернет отново бе завладян от поредната безумна сензация – заменят тутманиците с авокадо, което би трябвало да означава, че детското меню в градините ще стане по-здравословно. А какво означава това от своя страна? Децата няма да се хранят по-здравословно, а просто група майки са наложили вижданията си за храненето, което е изградено от четене на множество списания, сайтове със съмнителна достоверност, гледане на понижаващи интелекта предавания – “На кафе”.

Всички говорим за здравословно хранене, но знаем ли всъщност какво е здравословно хранене? Много хора правят елементарната грешка да бъркат рестриктивните диети (демонизиране на определена група вещества или храни) със здравословно хранене. Ако начинът ти на хранене води до бърза загуба на тегло, това не означава, че това е непременно полезно и здравословно. Такъв ще е и новият модел на хранене на малките деца в детските градини – рестрикции, рестрикции, рестрикции. Здравословно хранене означава, че дневното меню трябва да достави абсолютно всички хранителни вещества, които са необходими за развитието на един млад организъм. Вместо това новият рецептурник е сякаш писан от хипстър, който се ръководи от всяка абсурдна хранителна мода, а не от реалната хранителна наука.

Защо чери домати по дяволите?

Защо чери домати по дяволите?

Ако трябва да сме честни, фундаментът на промяната е добър. Ограничават се сладките и тестените изделия, намалява се консумацията на безвкусен хляб. Проблемът е с какво ще бъдат заместени? Оказва се, че тутманиците ще бъдат заместени с авокадо, а всичко останало с чия, елда, киноа. Една щастлива майка радостно обяснява в репортаж на Нова ТВ, че е напълно нормално децата да ядат сварени киноа, едла и дори просо… В общественото пространство се повтаря една лъжа, че въпросните култури са суперхрани, но тъжната истина е, че тези храни са по-скоро бедни на макро и микронутриенти. Искате децата да ядат истинска суперхрана? Черните пилешки дробчета са такава. Те са витаминови бомби, но някак си не е модерно да се ядат… Не е модерно и да се яде здравословна свинска мас (която е богата на полезни ненаситени мазнини), но е модерно да се яде кокосово масло, което е изключително богато на рисковите наситени и малко количество трансмазнини.

Директорката на една от детските градини изказа своето лично мнение, че не трябва децата да ядат подобни екзотични плодове, зеленчуци и семена, а да консумират български, локални продукти. Защо да се яде чия, когато българският боб има много по-добър минерален, витаминен, мастно-киселинен профил, а дори съдържа и протеини? Бобът и лещата са локални, български суперхрани, но не особено популярни. Да кажеш, че си ял боб е просташко, но ако кажеш, че си ял киноа, ще те гледат с възхищение, а някои дори с лека завист. Давайте на децата боб и леща, по-здравословни са! Но никой не се интересува кое наистина е здравословно, а просто се следват моди. Това е лицемерната страна на спора.

Но директорката определено е права. Част от концепцията на модерното здравословно хранене е децата да консумират колкото се може по-полезни ЛОКАЛНИ плодове и зеленчуци. Но тогава защо ги караме да ядат авокадо, което е набрано от другия край на света? Всички знаем, че плодовете обикновено се берат зелени, третират се с препарати, за да се запази добър търговски вид, а това намалява хранителните им качества. Защо да заместваме българските картофи с вносни сладки вариации? Сладките картофи напомнят на тиква. Може би може вместо тях да се сервира локална, българска тиква? Не е ли по-добре децата да се хранят със сезонни, типично български продукти – домати, краставици, марули, ябълки, череши, ягоди и други, а не авокадо и манго? Но когато говорим за плодове, те трябва да се консумират цели, а не под формата на “здравословни смутита”. Под подобна форма полезните фибри се унищожават под действие на силен физичен стрес, а в течността се освобождават много лесноусвоими въглехидрати, които са по-скоро рисков фактор. Затова яжте ябълките цели!

Untitled

Акцентът отново е върху плодовете и зеленчуците. Оказва се, че те ще са основна част от детското меню. Но къде е месото? Никой нищо не каза за източниците на протеини, а те са от огромно значение за подрастващия организъм. А полезните мазнини, които изграждат мембраните? Знаете ли, че замяната на всеки грам въглехидрат с източник на полезни моно и полиненаситени мастни киселини редуцира рисковете от заболявания на сърдечно-съдовата система и трупане на наднормено тегло?

До тази абсурдна ситуация стигнахме, защото в България е възможно всеки неквалифициран индивид, без никакви знания за хранене и метаболизъм (като Надя Петрова, Маги Пашова, Албена Тонкин), да дават некомпетентни съвети, макар да нямат право, а някои от тях да са вече глобявани. Тези индивиди са пускани свободно сред деца да се изявяват.

А какво искат децата?

Най-тъжната част от репортажа разкрива грозната истина .Самите деца съобщават, че не искат да ядат чия, просо и лен. Тези култури са им безвкусни. Децата не искат и манго или авокадо. Някой въобще интересува ли се от децата? Ами не, никой. Самата интервюирана майка споделя, че дори на детето да не му хареса, след време ще свикне! Ето това е примерна майка – налага своите изкривени, грешни разбирания за живота, с което осакатява едно дете.

Мили родители, не тормозете децата. Нищо няма да стане, ако дадете на детето да хапне малко шоколад. Даже е полезно. Вредно е да оказвате рестрикции. Вредно е да изпадате в ужас, когато видите детето ви да държи вафла. Една вафла не е проблем за здравето. Проблем е, когато едно от основните хранения се състои само от вафли. Хранете децата с храна, която им е вкусна, а не която е модерна. Купувайте локални продукти, а не вносни от Южна Америка. Не се страхувайте, ако някой от вашето затворено общество ви се присмее, че не ядете чия, защото на всички останали нормални хора не им пука кой какво яде.

И не, дори няма проблем, че някой яде чия. Проблем е, когато някой налага личните си избори върху някой друг.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook